A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kockázatát...
Címlap / Szépség-Egészség / A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kockázatát

A mérsékelt alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kockázatát

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-25

Jól tudjuk, hogy a túlzott italozás milyen komoly egészségi problémákhoz vezet, ám a mértéktartó alkoholfogyasztás jótékony hatású is lehet a legfrissebb dán kutatások szerint. Heti néhány pohár alkohol elfogyasztása csökkentheti az asztma kialakulásának kockázatát - derül ki tanulmányukból. 

A légzőszervi betegségek szakembereit tömörítő European Respiratory Society amszterdami kongresszusán bemutatott tanulmány szerzői mintegy 20 ezer ember adatai alapján vonták le következtetésüket. Kimutatták ugyanakkor, hogy az absztinensek, valamint az alkoholisták és a sört fogyasztók esetében nagyobb a betegség kockázata.

"Miközben a túlzott alkoholfogyasztás egészségi problémákat okozhat, tanulmányunk eredményei azt jelzik, hogy a mérsékelt - 1-6 egységnyi - alkoholfogyasztás csökkentheti az asztma kifejlődésének kockázatát" - közölte Sofie Lieberoth, a bispebjergi kórház szakembere.
A tanulmányba 19 349 ikerpárt vontak be. A 12-41 éves közötti alanyokat kikérdezték alkoholfogyasztásukról, majd nyolc éven át követték egészségük alakulását.


Megállapították, hogy olyanok esetében, akik heti 1-6 egységnyi alkoholt fogyasztottak, kevesebb mint 4 százalékos arányban alakult ki asztma.
Az absztinensek vagy az alkoholt alig fogyasztók esetében viszont több mint 40 százalékos a tüdőbetegség kialakulásának a lehetősége, míg az alkoholistáknál 20 százalékkal nő a kockázat - idézte a tanulmány megállapításait a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.
Az amszterdami kongresszuson bemutatott másik tanulmány a derékméret és az asztma kialakulása közötti összefüggésre hívta fel a figyelmet.

A norvégiai természettudományi és műszaki egyetem szakemberei kimutatták, hogy a nagyobb derékkörméret 44 százalékkal növeli a légzési rendellenesség kialakulásának esélyét, az elhízás pedig még ennél is nagyobb - 81 százalékos - kockázatot jelent.
Több mit 23 ezer norvég adatait elemezve jutottak erre a következtetésre a szakemberek.

Forrás: MTI

Kép: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3159 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x