Így védd a fogaidat kismamaként
Címlap / Szépség-Egészség / Így védd a fogaidat kismamaként

Dr. Bakos Anikó

Így védd a fogaidat kismamaként

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-09

Tévhit, hogy a terhesség alatt szükségszerűen tönkremennek a fogak, vagy ahogy a mondás állítja, egy gyerek egy fog elvesztésével jár. A terhesség átvészelhető ép fogazattal, csupán arra van szükség, hogy odafigyeljünk és megértsük, mi megy végbe végbe a női testben a várandósság ideje alatt. 

A héten a barátnőm és a férje nagy bejelentést tett. Egy vacsora mellett nagy örömmel mondták el, hogy gyerekük lesz. Egy hosszú munkanap után, hazaérkezve, beparkolni készült az autót a garázsba, arra gondolt, hogy végre itthon van és lazíthat, relaxálhat egy forró fürdővel, és azonnal egy koccanást hallott, megkarcolta az autót. Mérgesen, pufogva nézte meg a baleset eredményét, dühöngve ment be a lakásba. Nem szokott ilyen történni vele, egész nap szétszórt volt és most még az autót is meghúzta. Mi lehet, mi történhetett? Úgy döntött, hogy csinál egy terhességi tesztet, és csodák csodája, pozitív lett!

Nem hiába hívjuk áldott állapotnak, egy kismama látványa mindenkinek mosolyt csal az arcára. Ez az örömteli várakozás időszaka, mindenki boldog, ujjong a hírnek és próbálja jó tanácsokkal ellátni a leendő édesanyát. Természetesen szükséges az odafigyelés, a jó tanácsOK, mivel pszichés és nagyon nagy testi változásokon megy át a szervezet. Nemcsak nagy öröm ez a kismamának, hanem nagy teher is a szervezetnek, amire nagyon oda kell figyelni, hogy egészséges baba és mama tudjon egymásnak örülni.

A kismama szájüregében is nagy változások mennek végbe, savasabb lesz a pH, vizet tartanak vissza a lágy szövetek, a lepedék könnyebben tapad meg a fogakon, minden változás a baba javát szolgálja, kockáztatva az édesanya fogainak egészségét, de csak akkor, ha nem figyel oda és nincs tisztábaN ezekkel a folyamatokkal.

Tévhit, hogy a terhesség alatt kötelező, hogy tönkremenjenek a fogak, vagy ahogy a mondás állítja, egy gyerek egy fog elvesztésével jár. A terhesség átvészelhető ép fogazattal, csupán arra van szükség, hogy odafigyeljünk és megértsük, mi megy végbe a terhes szervezetben.


Tehát, ha a szervezet vizet tart vissza a hormonális változás miatt, az íny megduzzad és a fogak körül áltasakok alakulnak ki, ami jó búvóhely a baktériumok számára. A savas környezet tovább segíti  a baktériumok szaporodását és a lerakodó lepedék még kedvezőbb táptalajt biztosít a kórokozók számára, elősegítve azok munkálkodását. Ennek eredménye az ínygyulladás súlyosbodása és a fogszuvasodás elterjedése. A helyzet rohamosan romlik, ha nem lépünk közbe! Nem szabad beletörődni, hogy ez így normális, a bekövetkezett változások azok, de a következmények egész könnyen kivédhetőek. Sokkal alaposabb és kiegészített szájhigiénia minden fognak segít, hogy egészséges maradjon a terhesség után is. Alapos és minden étkezés utáni fogmosás szükséges. Ha az ínygyulladás olyan mértékű, hogy a fájdalom miatt a tisztítás és étkezés nem lehetséges, azonnal forduljon fogorvosához! Professzionális lepedék és fogkő eltávolítás után olyan tanácsokkal és eszközökkel tudja ellátni a kismamát, melyek megfogadása és használata teljesen biztosan segít!

A hiba az szokott lenni, hogy ez a tévhit annyira erősen él az emberekben, hogy többnyire feladják a harcot, még mielőtt elkezdték volna. A kulcs a sikerhez: a lepedék eltávolítása. Eleve savas környezet van a szájüregben, ezt még súlyosbítja a terhesség okozta hormonális változás. A fogmosást a terhesség alatt meg kell sokszorozni, és ha kell, újra kell tanulni, mivel nem a fogkrém, hanem a technika számít.

Egy alapos fogmosás, egészséges íny esetén minimum 7 percig tart. Gyulladt ínyt még tovább kell kezelni egy fogmosás során, de nemcsak gyötörni kell a már megszokott fogkefénkkel, hanem kezelni azt. Első körben el kell látogatnia a fogorvoshoz vagy dentálhigiénikushoz, hogy az alapos, professzionális, nagy körű tisztogatással megteremtse az ideális körülményeket a kismama számára a további ápolás céljából. Az ideális cél az íny egészségi állapotának elérése.

A professzionális tisztítás során a fogorvos vagy dentál higiénikus felhívhatja a figyelmét arra a területekre, melyeket nem jól tisztít és megtanítja, hogyan tudja majd hatékonyan tisztogatni azokat.


Speciális fogkefét ajánl, megfelelő méretű fogköztisztítót keres, esetleg fogkrémet, szájöblögetőt ajánl. Szakembernek mindenképpen kell látnia az esetet, mivel mindenkinek személyre szabottan tud fogtisztító eszközöket, fogkefét és technikát ajánlani. Súlyos fogínygyulladás esetén lézerkezelés is szükséges lehet, de azt csak a szakember tudja eldönteni és elvégezni. Prevenciós tanfolyam kismamáknak.

A sikertelenség oka abban rejlik, hogy rossz technikával és/vagy rossz eszközzel próbáljuk a tisztogatást elvégezni. Ha nem tapasztalunk javulást, ne szégyelljünk visszajelentkezni és újra megmutatni az állapotot. Ha jól csinálja a fogmosást, kell, hogy legyen eredménye is, javulást kell tapasztalni. Ha szükséges, akár havonta is el lehet látogatni a fogorvosi rendelőbe és ellenőriztetni, ha olyan súlyos a  helyzet és a tünetek, csak a professzionális tisztítás után enyhülnek.

Ha megfelelő időközönként sor kerül a fogorvosi kontrollra, nem lehet gond, fogorvosa mindent időben észre vesz és gyógyít, kezel vagy visszafordítja a folyamatot. Terhesség alatt nemcsak a nőgyógyásszal, de fogorvosával is bensőséges kapcsolatot kell ápolnia, hogy babája születése után, maximálisan a gyermekére tudjon koncentrálni és ne a fogorvosához járjon tűzoltás céljából.

A Nico Dental Fogászat hasznos tanácsokkal látja el a hozzánk forduló kismamákat. Időpont egyeztetés céljából, kérjük hívja recepciónkat.

Bakos Anikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3805 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x