Hideg-meleg fogérzékenység
Címlap / Szépség-Egészség / Hideg-meleg fogérzékenység

Dr. Bakos Anikó

Hideg-meleg fogérzékenység

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-16

Többségünk számára ismerős az a rendkívül kellemetlen és idegesítő érzés, amely megakadályozza, hogy élvezzük az ízeket, egy hidegebb italba is bátran belekortyolhassunk, nyugodtan beszélgessünk, nevessünk tiszta szívből, anélkül, hogy éles fájdalom hasítana belénk. 

Főleg most, a tél közeledtével, mikor egyébként is hideg van! Legszívesebben ki se mennénk az utcára, sőt, még egy meleg teát meginni is kínszenvedés lehet! Ennél kellemetlenebb érzés nincs is, leszámítva talán a fogfájást. Manapság egyre gyakrabban találkozom hideg- vagy melegérzékenységre panaszkodó páciensekkel, mely elsősorban az életmódunkkal hozható kapcsolatba.

Ha fogbetegség okozza a hideg vagy meleg érzékenységet, az kezdetben éles hidegérzékenységgel kezdődik, majd csatlakozik hozzá a melegérzékenység is, és ha továbbra sem megyünk el a fogorvoshoz kezeltetni a fogunkat, megszűnik a hidegérzékenység, sőt, enyhíti a fájdalmat, mely folyamatosan fennáll és jellegzetes formájában a fájdalomcsillapító gyógyszerek sem hatnak. Csak a hideg enyhíti, a meleg fokozza a kínzó fájdalmat.


A fent leírt tünetegyüttes a tipikus fogideggyulladás és végül elhalás jellemzői, melyet egy lyuk, szuvasodás idéz elő, melyet nem veszünk észre, mert nem járunk ellenőrzésre a fogorvoshoz, vagy annyira félünk ettől, hogy inkább kiszenvedjük ezt a folyamatot. Pedig a fogorvos a kezdeti érzékenység megjelenése pillanatában fájdalom nélkül tud segíteni. Még jobb, ha rendszeresen járunk ellenőrzésre, mert akkor a fogorvos képes mindenféle érzékenység és fájdalom megjelenését is megelőzni, ugyanis fel tudja fedezni az olyan kis lyukakat is, melyek számunkra nem észlelhetőek, semmilyen tünetet nem okoznak. Így minden kellemetlenséget kikerülve kapunk egy tömést és kész! Nem kell megtapasztalnunk a szörnyű érzést, melyet az érzékenység, majd a fájdalom okoz.

Ha nem időben látja el a fogorvos a lyukas fogunkat, hanem már csak akkor megyünk el, ha letörött vagy beszakadt a fogunk, megtörténhet, hogy még be lehet tömni a fogat, de pár óra vagy nap elteltével, mégis érzékennyé válik vagy el kezd fájni.

Esztétikus tömés Gradia GC

Egy tömés következtében is fellángolhat tehát a folyamat, de ez minden esetben már egy elhanyagolt, nagyon szuvas fognál történik meg. Ilyen esetben a fogideg már károsodott a szuvasodástól, még ha nem is fájt, valószínűleg már érzékeny volt, de mivel a fájdalomküszöb egyénenként különbözik, lehetséges, hogy figyelmen kívül hagytuk.

Érdemes az érzékenységekre jobban odafigyelni, mivel egy csoportjukat ténylegesen a fogbetegségek okozzák, de van egy másik csoportjuk is, melyet nem a szuvasodás vagy fogágybetegség okoz. Stresszes életmódunknak és a modern, gyorsételeknek köszönhetően, olyan tünetegyüttes alakult ki, melyek általában fogérzékenység kialakulásához vezet. Ezek az erózió, attríció és abrázió.

Az erózió az élet folyamán a fognyakat koptatja ki, kémiai folyamat okozza, mely a fogzománc szó szerinti leolvadását jelenti. Az abrázió a foganyag más anyaggal való összedörzsölésének következménye. Az attríció kizárólag fog foggal vagy töméssel, vagyis nem idegen anyag okozta kopás. Ez utóbbi egy fiziológiás folyamat, az összes többi valami más anyag fizikai vagy kémiai behatását is jelenti. Igazán ezek a fogkopások sosem önállóan, hanem mindig együttesen jelennek meg. Akkor tekintjük őket kórosnak, ha extrém mértékben vannak jelen.


Egy alapos fogorvos valamilyen általános betegséget is diagnosztizálhat a fogászati ellenőrzés alkalmával. Például nagy mennyiségű szénsavas üdítő fogyasztása megnöveli a savkoncentrációt a szájüregben, a bulimia a gyakori hányás következtében, illetve amiatt, hogy gyomorsav kerül rendszeresen a szájüregbe, ugyanilyen tipikus elváltozásokat okoz a fogakon. Hasonlóan a reflux betegség esetén is a gyomorsav okozza a fokozott savas környezetet.

A stresszes életmód is okozhat kóros fogkopást, például a bruxizmus, mely éjszakai, tudat alatti fogszorításban vagy/és fogcsikorgatásban nyilvánul meg.

Fogszorítás és következményeinek kezelése NTI-TSS készülékkel.

Természetesen a fogorvos is okozhat mesterségesen fogkopást és így fogérzékenységet. Egy rosszul elkészített vagy adaptált fogművel, koronával, híddal (Wieland cirkónium-oxid korona). Ha a fogak a fogmű miatt nem tengelyirányban kapják a terhelést, megfeszülnek a fogak és a leggyengébb ellenállású területeken (fognyak) kireped a zománc. Magas kerámiakoronák esetén, a keményebb kerámia felszínek elkoptatják a szemben levő puhább fogszöveteket.

Okozhatjuk saját magunk is a kopást, egy kemény fogkefével, ha túl erősen mosunk fogat, és szó szerint kidörzsöljük a zománc prizmákat.

Mindebből a tanulság, hogy ha nem fáj a fogunk, de még nem is érzékeny, akkor is el kell menni a fogorvoshoz fél évente ellenőrzésre és dentálhigiéniára.

Fontos, hogy jó fogorvost találjunk, aki igényes a munkájára! A Nico Dental Esztétikai Fogászat csak kiváló szakemberekkel dolgozik együtt, és minden munkatársunk a legjobb tudása szerint látja el feladatát.

Látogasson el hozzánk és győződjön meg erről! Szeretettel várjuk családjával együtt, hogy fogai a megérdemelt gondoskodásban részesüljenek!

Esztétikai fogászat >>

Dr. Bakos Anikó
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 12021 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x