Hogy az évvége ne legyen hízókúra - 8 tipp a dietetikustól...
Címlap / Szépség-Egészség / Hogy az évvége ne legyen hízókúra - 8 tipp a dietetikustól

Hogy az évvége ne legyen hízókúra - 8 tipp a dietetikustól

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-23

Az ünnepek alatt sokan úgy gondoljuk, itt a büntetlen evés-ivás szezonja, és belevetjük magunkat a felelőtlen habzsolásba. Ennek eredményeként akár 2 kilót is felszedhetünk 7-10 nap alatt. Jótanácsok a dietetikustól, hogyan kerüljük el a jelentős súlygyarapodást és az ünnepi rosszulléteket. 

Akár 2 kilót is hízhatunk
Brit felmérések szerint egy átlagember az ünnepek alatt 6000 kalóriányi ételt-italt fogyaszt el egy nap alatt, ami több, mint a háromszorosa a nőknek ajánlott kalóriamennyiségnek. Éppen ezért az ünnepek napjai alatt elfogyasztott rágcsálásoknak, süteményezéseknek, alkoholnak köszöntően akár 2 kilót is felszedhetünk 7-10 nap alatt. A legfőbb probléma ezzel az, hogy sokakon ez rajta is marad, így 5 év alatt akár 10 kilóval is többet nyomhatunk.

Lázár Sára, az Oxygen Wellness dietetikusa apró lépéseket ajánl ahhoz, hogy az év végi partik és családi összejövetelek alatt is legyen erőnk ellenállni a csábításnak.


8 tipp az egészségesebb ünnepekért
  1. Ne együnk tévénézés közben, mert így sokkal többet fogyasztunk, mintha terített asztalnál csakis az étkezésre koncentrálnánk.
  2. Főétkezéseknél csökkentsük az adagokat, kisebb tányérra kevesebbet szedjünk!A kevés adagot salátával egészítsük ki!
  3. Ne együnk csak azért, mert előttünk van az étel! Figyeljük a testünk jelzéseit: ha már csak a „szemünk kívánja”, jobb, ha felállunk és hidegre tesszük a finom falatokat. Az agynak legalább 15 percre van szüksége ahhoz, hogy feldolgozza a jóllakottság érzését, tehát ha várunk egy kicsit, lehet, hogy már nem is érezzük az evési vágyat.
  4. Óvakodjunk attól, hogy üres hassal menjünk vásárolni, ilyenkor nem csak többet pakolunk a kosarunkba, de számos olyan fölösleges élelmiszert is hajlamosak vagyunk hazavinni, amelyektől máskor megtartóztatnánk magunkat.
  5. A koplalás is veszélyes lehet, ha ezzel szeretnénk kompenzálni a nagy habzsolásokat. Az éhezés ugyanis ugyanúgy megzavarja a normális étkezési ritmust, és könnyen a nagy diéták-hatalmas evések ördögi körében találhatjuk magunkat.
  6. Különösen óvatosnak kell a karácsonyi, ünnepi partik kínálatával, hiszen a kis falatkák, aperitifek gyakran valóságos kalóriabombák. Azért, hogy ne tűnjünk ünneprontónak, válasszunk kevésbé krémes, kevesebb szénhidrátot tartalmazó nassokat, például zöldséges vagy gyümölcsös salátákat és ne szégyelljünk idővel nemet mondani a kínálásra.
  7. Az alkoholfogyasztást nem csak a szörnyű másnapok miatt érdemes kordában tartani, de az alkoholos italok magas energiatartalma miatt is. Ha választanunk kell, válasszunk könnyű bort, és ha röviditalokkal kínálnak, tényleg csak egy kupicányit fogadjunk el.
  8. Amikor úgy érezzük, túlettük, vagy kissé túlittuk magunkat, a további nassolás helyett húzzunk kényelmes öltözetet és tegyünk egy 15 perces, tempós sétát a ház körül. Igyekezzük kompenzálni emelkedett energiabevitelünket, választhatunk aktív pihenést is az ünnepek alatt – családi séta, korcsolyázás, ha szükséges hólapátolás.

www.oxygenwellness.hu

Kép: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3501 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x