Te mit kensz magadra? Testápoló termékteszt
Címlap / Szépség-Egészség / Te mit kensz magadra? Testápoló termékteszt

Te mit kensz magadra? Testápoló termékteszt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-25

A testápolók viszonylag nagy bőrfelületen és gyakran (akár napjában többször) is használatosak, ráadásul felvitelük után közvetlenül nem mossuk őket le őket. Ezért érdemes különösen körültekintően válogatnunk közülük, különben nagy mennyiségű káros anyag kerülhet be velük szervezetünkbe. A Tudatos Vásárlók Egyesülete legfrissebb tesztjében megvizsgálta a legismertebb testápoló készítményeket. A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevőlisták alapján értékelték aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikusnak ítélt anyagokat (egyes szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószereket, tartósítószereket, illatanyagokat), illetve természetes növényi olajokat. A felmérésből kiderül, hogy a legtöbb kritikus összetevőt a legismertebb márkák tartalmazzák. 

A TVE tesztje
A termékeket a csomagoláson elhelyezett összetevőlisták alapján értékelték aszerint, hogy tartalmaznak-e kritikusnak ítélt anyagokat (egyes szintetikus bőrpuhító anyagokat, emulgeálószereket, tartósítószereket, illatanyagokat), illetve természetes növényi olajokat. Szintén értékelték, ha a növényi összetevők bio termesztésből származtak.

A pontozás mikéntje
A teszt értékelése minden terméknél 10 pontról indult. Ebből vontak le 1-1 pontot az aggályosnak tartott anyagok, illetve anyagcsoportok meglétéért, és pluszpontot adtak a bőr természetes védekezését segítő természetes anyagok, illetve a bio összetevők jelenlétéért.

1 pontlevonás járt
 • a kritikusnak ítélt szintetikus bőrpuhító anyagok (vazelin, paraffin, szilikonok, és myristyl myristate) meglétéért,
 • a kritikusnak ítélt emulgeálószerek (triethanolamine és ethoxilált felületaktív anyagok pl. PEG-ek) meglétéért,
 • a következő tartósítószerek bármelyikének meglétéért: parabének, phenoxyethanol, benzoic acid, benzyl benzoate, benzyl alcohol, BHT, methylisothiazolinone,
 • a kritikusnak ítélt illatanyagok (lyral, lilial, hexyl cinnamal, benzyl salicylate és benzyl benzoate) meglétéért, illetve ha a „parfum” szó mellett nem szerepel a csomagoláson, hogy nem allergizáló összetevőről van szó,
 • aluminum starch octenylsuccinate megléte esetén.

1 plusz pont járt, ha
 • a készítmény alapját növényi olajok és vajak képezik,
 • a készítmény növényi összetevői igazoltan (független minősítésű) biotermesztésből származnak.


Kritikusnak ítélt összetevők
Emolliensek vagy bőrpuhító anyagok

Hidratáló hatású összetevők, amelyek a testápoló készítmények alapját adják. Kritikusnak tekinthetők közülük a paraffinolaj, a vazelin, a szilikonok, a myristyl myristate. A fő gond velük, hogy okklúzív hatásúak, vagyis elzárják a bőr pórusait, ezáltal meggátolnak bizonyos természetes funkciókat (a bőrlégzést, a bőrzsír és a baktériumok felszínre kerülését, az elhalt hámsejtek lelökődését). Ezért zsíros, pattanásos bőrűek számára különösen ajánlott, hogy kerüljék ezeket az összetevőket. 

Emulgeálószerek

Az emulgeálószerek a hidratáló krémek és testápolók fontos összetevői, segítik a vizes és az olajos fázisok elkeveredését. Ezek közül kritikusnak ítéltük a triethanolamine-t, illetve az ethoxilált felületaktív anyagokat (pl. PEG-ek, ceteth-20, steraeth-20). A triethanolamine közepes kockázatú allergén és immunotoxikus anyag, irritálja a bőrt, a szemet és a légzőszerveket, állatkísérletekben rákkeltő hatását is kimutatták. Utóbbiak esetében komoly probléma, hogy gyártásuk során az ethoxilálás melléktermékeként egy potenciálisan rákkeltő anyag, 1,4-dioxán keletkezik, amelyet az Egyesült Államokban a növényvédőszerekkel azonos veszélyességi osztályba sorolnak.

Tartósítószerek
Egyértelműen kritikusnak tekinthetők a xenoösztrogénként ismert parabének (methyl-, ethyl-, butyl-, és benzylparaben). Ezek olyan szintetikus molekulák, amelyek a természetes ösztrogén hormon hatását utánozzák a testben. Gyorsan felszívódnak, és felhalmozódnak az emberi szövetekben. Az egész hormonrendszerre – nemi szervek, agyalapi mirigy, pajzsmirigy – hatással vannak, és több kutatás hívta fel a figyelmet a mellrákkal való lehetséges összefüggésükre.

A káros szintetikus tartósítószerek közé tartozik még
 • az allergiát, irritációt okozó phenoxiethanol,
 • a bőrirritáló és szárító hatásáról ismert benzyl alcohol,
 • a benzyl benzoate, amelyet a kontakt dermatitisszel hoznak összefüggésbe,
 • a BHT (butylated hydroxytoluene (butil-hidroxi-toluol), amelyet egyes rákfajták (máj-, vese-, szaporítószervek tumoros betegségei) kialakulásáért okolnak, és számos országban (Japán, Románia, Svédország, Ausztrália) betiltottak, vagy
 • a methylisothiazolinone, amely igen erős irritáló hatású, allergén és immunotoxikus anyag. Illatanyagok

A „fragrance” illetve „parfum” szó alatt természetes vagy mesterséges illatanyagok keverékét értik. Legtöbbször komoly allergiát és bőrirritációt kiváltó összetevőkről van szó, de akár a hormon- és szaporítószerv-rendszerre ártalmas ftalátok is megbújhatnak az elnevezés mögött. Amennyiben a gyártó a csomagoláson nem tüntette fel külön, hogy allergizáló komponensektől mentes illatanyagokat ért alatta, nem lehetünk biztosak az ártalmatlanságában. Egyéb kérdéses illatanyagok például a lyral, amely erősen irritáló, vagy a szintén allergiát, kontakt dermatitiszt kiváltó hexyl cinnamal, illetve lilial. Utóbbi ösztrogén-hatást is mutat, és hozzájárulhat a hormonrendszer kóros működéséhez.

Tudnunk kell, hogy az utóbbi kettő hiába származhat természetes illóolajokból (mint például az Alverde testápolóban), a bőrirritáló és hormonrendszeri hatással akkor is számolnunk kell.

Egyéb
Néhány testápolóban megtaláltuk az aluminum starch octenylsuccinate nevű anyagot, amely keményítőféle, és csomósodásgátlóként használják. Igen magas kockázatú, mivel nehézfémekkel, ólommal és arzénnal szennyezett lehet, ráadásul a benne található alumínium neurotoxikus, azaz az idegrendszert károsító anyagként vált ismertté.

Jótékony hatású összetevők
A szintetikus bőrpuhítóknál a testápolókban jobb választást jelentenek a természetes növényi olajok és vajak, illetve származékaik. Ezek az összetevők kijavítják a bőr felszínén keletkezett repedéseket, ezáltal bezárják a nedvességet a bőrbe, és segítik annak természetes védekező funkcióit. Ide tartozik például az olíva-, mandula-, jojoba-, kókusz-, napraforgó- és argánolaj, a sheavaj (más néven karitévaj), a kakaóvaj.

Kíváncsi vagy a pontos eredményekre? A teljes listát letöltheted innen >>

Forrás: tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-testapolok

Képek:
Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Stuart Miles / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 7532 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x