Amit a kávéról tudni kell
Címlap / Szépség-Egészség / Amit a kávéról tudni kell

Amit a kávéról tudni kell

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-20

Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. A kávé a teához hasonlóan több ezer éve ismeretes, fogyasztása azonban nem nyúlik vissza olyan régi időkbe, mint a teáé.  

A kávé története

Élénkítő, frissítő hatását egyesek szerint kopf szerzetesek fedezték fel, mások feljegyzései szerint viszont a II. században élő etióp kecskepásztorok figyeltek fel arra, hogy állataik rendkívül virgoncokká váltak miután a kávécserje terméseit elfogyasztották. E megfigyelés alapján próbálták ki ők is a kávé leveleit és terméseit. Nincsenek azonban pontos feljegyzések, hogy mikor kezdtek a kávéból frissítő hatású italokat készíteni, mikor és hogyan jöttek rá a pörkölés, darálás és főzés különféle fogásaira. Az viszont tény, hogy az arábiai kávét a VI. század óta termesztik, s Dscabir Geber arab természettudós (kb. 700-765) gyógynövényként is említést tesz e növényről.Fajtái

Az óvilági kávénemzetség (Coffea) több mint 60 tagja nagy területen elterjedt. A fajok túlnyomórészt örökzöld cserjék vagy fák, magasságuk 3-20 méter között változik. Leveleik átellenesek, hártyásak vagy bőrneműek. Kellemes, édeskés illatú fehér virágaik a levelek hónaljába rendeződnek. Csonthéjas termésük gömbös vagy hosszúkás, száraz vagy húsos, 2 magot tartalmaz. A kávéfajok hő és vízigényes növények, melyeket csak a trópusi és szubtrópusi vidékeken lehet termeszteni. A nemzetség gazdaságilag legjelentősebb fajai az etiópiai felföldről származó arab kávé (Coffea arabica) és az ún. robuszta-kávé (Coffea canephora), melyet a múlt század végén a kongói őserdőben fedeztek fel.

A nyers kávé

A legnagyobb gazdasági jelentőségű és legjobb minőségű gyümölcsöt termő arab kávé alacsony termetű, karcsú, vízszintes ágú cserje. A virágok megtermékenyülése után 9 hónappal érnek be a csonthéjas termések. A kávéfajok terméseiből a babkávét kétféle módon készítik. A száraz eljárás alkalmazásakor a terméseket éretten szüretelik le és napon szárítják, majd a magokat a száraz termésekből kiszedik és eltávolítják róluk az ezüsthéjat. A megmaradt magfehérjét nevezik nyerskávénak.

A nedves eljárás lényege az, hogy az érésben lévő terméseket folyamatosan takarítják be, a termés külső héját és húsát azonnal eltávolítják. Ezt 12-24 óráig tartó fermentációs folyamat, majd mosás és válogatás követi. A magokat ezután szárítják és a pergamenhéjat is eltávolítják. Az ily módon elkészített magvakat, a "zöld kávét" 200-220 °C-on pörkölik


Koffein

Miért tart ébren a kávéban lévő koffein, tesszük fel a kérdést. A koffein stimulálja az agykérget. Nagy mennyiségű koffein gátolja a foszfo-diészteráz enzimet, és befolyásolja a neuronok tüzelését. Ellazítja az apró hörgők, az epevezeték, a gyomor- és bélrendszer, az érhálózat egy részének sima izmait, és fölgyorsítja az anyagcserét. Egy csésze kávé elfogyasztása után 5 percen belül az egész test szöveteiben kimutatható a koffein. Koncentrációja 20–30 perc múlva éri el a maximumot, és körülbelül 3–6 óra múlva csökken a felére.

Kávéfajták a teljesség igénye nélkül


Espresso:
Ez minden kávé alapja. Ahhoz, hogy egy csészényi sötét, erős feketekávét, vagyis "eszpresszót" ihassunk, a sötétre pörkölt és finomra őrölt feketekávén körülbelül 0,5-0,5 dl vizet gőzölnek át.

Ristretto:
Az "espresso"-nál sűrűbb, töményebb, erősebb kávé, hiszen csak feleannyi vízzel készül. A ristretto valójában egy korty kávéesszencia.

Lungo:
Kétszer annyi vízzel készül, mint az espresso, így gyengébb, lágyabb kávét kapunk.

Doppio:
A magyar dupla megfelelője, tehát kétszer annyi kávéból készül, mint az espresso.

Grande:
Ez a tripla annyi kávéból készülő lórugás, amelyet szinte kötelező tejjel ízesíteni!

Americano:
Ez az úgynevezett hosszú kávé, amelyet 3-4-szer annyi vízből főznek.

Espresso romano:
A római eszpresszót egy gerezd citrommal szolgálják fel.

Caffé latte:
Rengeteg felgőzölt tejet öntenek az eszpresszóhoz, tetejét pedig egy kevés habbal díszítik.

Cappuccino:
A hideg tejet felgőzölik, és ebbe főzik bele az eszpresszót. Tetejét kakaóval vagy fahéjjal szórják meg.

Con panna:
Az eszpresszóra kevéske hideg tejszínhabot tesznek...

Macchiato:
...vagy egy kis tejhabot.

Breve:
Ez is tejeskávé, de a kávét azonos mennyiségű tejjel dúsítják.

Harmonet-TIPP:

Angol mokka: 1 dupla kávé, 1 tojás sárgája, 1 kiskanál cukor
Tejszínes mokka: 1 dupla kávé, 1 kiskanál kakaó, 1 kiskanál cukor, 1/2 dl tejszín
Melange: 1 dupla kávé, 1 kiskanál, 1/2 dl felgőzölt tej
Mézes kávé: 1 dupla kávé, 1 kanál virágméz
Kávéflip: 1 dupla kávé, 1 egész tojás, 1/2 dl tejszín, cukor ízlés szerint

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6240 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x