Miért fontos a fogak megmentése?
Címlap / Szépség-Egészség / Miért fontos a fogak megmentése?

Miért fontos a fogak megmentése?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Nem is gondolnánk, hogy fogaink állapota mennyire kihat szervezetünk teljes egészségi állapotára. Az akut fogpanaszokkal, például a napokig tartó fogfájással vagy a foggyulladás miatti bedagadt arccal azonnal orvoshoz fordulunk. Azonban a szájüregben számos, panaszt nem okozó krónikus gyulladás is lappanghat, amelyek hosszútávon komoly betegségekhez is vezethetnek. 

A foggyökerek körüli idült gyulladás, a fogágybetegségek miatt kialakuló gyulladt területek baktériumokkal zsúfoltak, s ezek a kórokozók bekerülve a vérkeringésbe más szerveink megbetegedését okozhatják, mint pl. ízületi panaszok, kötőhártya-gyulladás, vese-, szív- és érrendszeri megbetegedések, az immunrendszer legyengülése, allergiás kórképek kialakulása és még sorolhatnánk. Hogy elkerüljük a fog eredetű gócokat, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt, s betartani az évenkénti szűrővizsgálatot.


A köztudatban a rossz szájhigiéniát a fogszuvasodással azonosítják, holott a fogak egészsége az íny- és fogágybetegségeknél kezdődik. A nem megfelelően eltávolított lepedék ugyanis nemcsak a fogromlás, hanem az ínygyulladás és egyéb fogágy jellegű megbetegség kiindulópontja is lehet. A leggyakoribb a fogínysorvadás, melyet baktérium okoz, mely kórokozó leggyakrabban a lepedék alatt, a fogkő mögött, valamint a fogágy és íny között bújik meg. Ezen mikroorganizmusok által kibocsátott mérgező anyagok erőteljesen roncsolják a fogágy csontállományát, hozzájárulva a fogak elvesztéséhez. A legfontosabb tehát a lepedék eltávolítása a rendszeres, napi háromszor történő alapos fogmosással, szájvíz használatával, esetenként fogköztisztító kefe és fogselyem alkalmazásával kiegészítve.Fogmosáskor ügyeljünk arra, hogy a fog rágó felszínén kívül a külső és belső fogfelszínre, valamint a fogközök tisztítására is gondot fordítsunk. Ma már kaphatóak olyan fogkrémek, melyek kettő az egyben termékek, azaz a fogkrémet kombinálják a szájvíz antibakteriális frissességével a fogak egészségéért és a friss leheletért egy lépésben.

A fogkő eltávolítása természetesen szakember feladata, amire a rendszeres fogászati szűrésen is sort keríthetünk. Ennek hiányában a fogkő alatt megsokasodó baktériumok gyulladásos gócot hozhatnak létre, melynek kezelése hosszadalmasabb és kellemetlenebb, mint maga a megelőzés. Gyermekek részére ajánlják az ún. plakkfestő tabletták használatát, mellyel játékosan ellenőrizhető a fogmosás hatékonysága. A plakk, ismertebb nevén lepedék, hosszabb ideig a fogfelszínen maradva fogkő kialakulásához, ínygyulladáshoz vezet. A tabletta használata egyszerű, fogmosás után szétrágva elszíneződnek a fog és a nyelv(!) lepedékes területei. Gyermekkorban még a félévenkénti fogászati szűrés ajánlott.


Külön szót érdemel a várandós nők fogászati kontrollja, számukra havi rendszerességgel ajánlott a fogorvost felkeresni az ún. terhességi ínygyulladás fennállásának szűrése céljából. A magzat ugyanis a kalciumot – mint ahogy természetesen a többi vitamint is – az anya szervezetéből vonja el, s legegyszerűbben a fogakból juthat hozzá. Ennek elkerülését segíti egyébként a magzatvédő vitaminok szedése, mely készítmények jótékony hatását sohasem elég hangsúlyozni.

Magyarország nagyon rossz helyen áll a szájüregi betegségekkel kapcsolatban készült statisztikai kimutatásokban. Annak ellenére, hogy a szűrővizsgálatok ingyenesek, nagyon kevesen élnek ezzel a lehetőséggel. Népbetegség a fogszuvasodás, a fogágy megbetegedések,s a szájüregi daganatok által okozott halálozási mutató pedig hazánkban a legmagasabb a világon. Fogaink állapotának fokozott figyelemmel kísérése tehát egészségünk megóvása érdekében születéstől életünk végéig elengedhetetlen.


Nico Dental

Nálunk vásárolható fogászati termékek
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3173 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x