Őszintén a fogkrémekről - átvág-e a reklám?
Címlap / Szépség-Egészség / Őszintén a fogkrémekről - átvág-e a reklám?

Őszintén a fogkrémekről - átvág-e a reklám?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-20

A szájhigiénia már Napóleon korában is napirendi kérdés volt. Míg a középosztály kasucukrot szopogatott, szegfűszeget rágott vagy citromos vizet fogyasztott a friss lehelet érdekében, az előkelők enyhén pálinkás vízbe mártott szivaccsal tisztogatták fogaikat. A császár később mézből, fűszerekből és savakból készíttetett magának fogpépet fogtisztítás gyanánt. Ugyanekkor Magyarországon lenézően foglekvárként emlegették a fogtisztításra alkalmas pasztát, sőt a XIX. század végéig még az orvosok nagy része is óva intette az embereket a fogpaszták használatától, inkább szájöblítést és száraz kenyérdarabok rágcsálását részesítették előnyben. 

Az első tubusba töltött fogkrém az 1890-es években került forgalomba. Kezdetben szappant, majd krétaport kevertek hozzá, a II. világháború után szulfáttartalmú anyagokkal, fluoriddal tették gyógyhatásúvá a pasztát. Az azóta eltelt évek alatt számtalan fogkrémtípus látott napvilágot, fogkrém napjainkban kapható már gél, krém, sőt por kivitelben is. Különbözőségük ellenére valamennyi fogkrém tartalmaz dörzsölő szert, sűrítőt, vízkötőt, oldószert és ízesítést. Az egyik leggyakoribb dörzsölő szer a kalcium-karbonát, melynek  szerepe az ételmaradék, a baktériumok eltávolítása, sőt az elszíneződések egy részét is eltüntethetik.

Más fogkrémek szódabikarbónát tartalmaznak csiszolóanyagként. A vízkötők, mint pl. glicerin, a paszta és a gél állagú fogkrémeket védik a kiszáradástól; a sűrítők – mint például a gumi és egyes tengeri növények összetevői – a fogkrém összetételéért felelnek, az oldószerek a habképzésért, hozzájárulva a lepedék maradéktalanabb eltávolításához; az ízesítés pedig a fogkrém élvezhetőbb ízét adja. A leggyakoribb ízesítő a menta, de létezik már eukaliptuszos, gyömbéres, citromos, stb., sőt rágógumi és jeges tea ízű fogkrém is.


A XX. század végén a fogkrémipar újabb fejlesztéseket vezetett be, így jelentek meg a fogkő elleni, a fehérítő, az érzékeny fogakra kifejlesztett fogkrémek vagy az antibakteriális készítmények a kínálatban. A nagyobb reklám kedvéért a szokásos összetevők mellett újabbak kerültek fel a csomagolásra, és így a termékbe, mint pl. gyógynövények, kalcium, vitaminok, enzimek stb. A „csíkos” fogkrém tisztán marketing-fogás, melyet kezdetben dupla-falú tubus használatával értek el, később speciális tubustöltéssel és a fogkrém összetevői által akadályozták meg a színek keveredését.


A hatalmas fogkrém-arzenálban ma már a fejünket kapkodjuk, hogy melyiket is válasszuk. A hatékony, eredményes fogápolás titka azonban nem a még extrább fogkrémekben, hanem a rendszeres és alapos fogmosásban rejlik. Hiába fizetünk többet egy tetszetősebb kivitelű, agyonreklámozott termékért, ha a fogmosásunk nem hatékony, nem kielégítő. A megfelelő szájhigiéniához elegendő egy kis mennyiségű fogkrém használata, felesleges és egészségtelen többször és nagy mennyiségű pasztát nyomkodni a fogkefére. A titok nyitja a gondos fogmosási technika elsajátítása, mely a megfelelő ideig tartó és jó technikával párosuló tisztítás megtanulását, alkalmazását jelenti.

A napi kétszer – reggel és este – történő fogmosás mellett az esetleges étkezések után is célszerű fogainkat megtisztítani. A reggeli és esti fogmosás közt akár 14 órán át is a szánkban maradhatnak az ételmaradékok, lepedékek. Étkezés után, ha nincs nálunk fogkefe és fogkrém, akkor végső esetben jól jöhet egy cukormentes rágógumi elfogyasztása is, hisz nyálképző hatásának köszönhetően a rágózás hozzájárul a fogtisztításhoz és az üde lehelethez. Friss leheletünket biztosíthatjuk továbbá szájsprayk használatával is.


Vásárolható termékek 
GC ToothMousse

Nico Dental
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3786 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x