Az LSD segíti az alkoholfüggőket a leszokásban?
Címlap / Szépség-Egészség / Az LSD segíti az alkoholfüggőket a leszokásban?

Az LSD segíti az alkoholfüggőket a leszokásban?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Elegendő lehet egyetlen adag a hallucinogén kábítószerből, az LSD-ből, hogy segítsen az alkoholfüggőknek elhagyni szenvedélyüket - idézte a BBC hírportálja norvég kutatók megállapítását, akik az 1960-as években lefolytatott LSD-tanulmányok eredményeit elemezték újra. 

A metaelemzésben hat, 1966 és 1970 között végzett vizsgálat adatait tekintették át újra, amelyekbe eredetileg összesen 500 pácienst vontak be.

A Journal of Psychopharmacology című szakfolyóiratban ismertetett tanulmány összegzése szerint az LSD-nek "határozott előnyös hatása" volt az alkohollal visszaélőkre. A hatás több hónapon át tartott a szer egyszeri adagjának beadását követően.

Az LSD a valaha azonosított legerősebb hatású hallucinogén szerek egyike, feltételezhetően az agyban termelődő szerotonin blokkolásán keresztül hat, így befolyásolja az érzékelést, a viselkedést, az éhséget és a hangulatot.


A Norvég Tudományos és Műszaki Egyetem kutatói szerint a korabeli páciensek valamennyien alkoholról leszoktató programban vettek részt, közülük néhányan kaptak LSD-t egyszeri 210-800 mikrogrammos adagban. Az elemzés azt mutatta, hogy az LSD-t kapott páciensek 59 százalékánál csökkent az alkohollal való visszaélés, míg a kontrollcsoportban ez az arány csak 38 százalék volt.

A kezelés hatása hat hónap elteltével a kontrollnál még megvolt, ám egy év múltán már nem tapasztalták. Az LSD-s csoportban lévő páciensek között nagyobb lett a teljesen absztinensek aránya is.

"Az LSD egyetlen adagja határozottan előnyös hatással van az alkohollal való visszaélésre" - foglalták össze az elemzés szerzői, Teri Krebs és Pal-Orjan Johansen. Egyúttal megfogalmazták azt a vélekedésüket, hogy a szer viszonylag rendszeres, ellenőrzött alkalmazása fenntarthatná az előnyös hatást.

"Tekintve az LSD alkoholizmusra vonatkozó előnyös hatásáról szóló bizonyítékokat, elgondolkoztató, hogy miért siklottak át ezen a kezelési megközelítésen" - tették hozzá a kutatók.

A kutatási eredményekről megkérdeztük Gelsei Bernadett addiktológiai konzultánst, a Harmonet szakértőjét.

- Az LSD mindig is egy nagyon különleges anyagnak minősült a kábítószerek között, mivel a központi idegrendszerre hat, azonban hogy ott hogyan miként milyen utat jár, be nem igazán lehet tudni. Az 1960-70-es években nagyon sok kísérlet folyt, hogy jobban megismerjék a szer működését, de továbbra is csak feltételezések vannak erről, hogy az agyban termelődő szerotonin szintet növeli. A kísérletek zöme élménykísérlet volt és Albert Hoffmann nevéhez köthetjük, aztán Feldmár foglalkozott sokat az LSD spirituális hatásával.

Az is bizonyított, hogy az alkohol szintén a szerotin hatását fokozza és dopamint szabadít fel, tehát előfordulhat, hogy ez a fajta stimuláció kiválthatja –bizonyos mennyiségnél- az alkohol ilyen jellegű hatását, és mivel nem lehet tudni, hogy az LSD milyen receptorokat változtat meg és mennyi időre a szervezetünkben (mivel a szervezetből való kiürülése után is lehetnek különféle hatásai) lehetséges, hogy ezt a kötődés továbbra is fennmarad. Ezért nem lesz szüksége az illetőnek tovább alkohollal fokozni a szerotin szintjét, de ez csak feltételezés részemről.

Azonban köztudott, hogy bizonyos kábítószerek kis mennyiségben gyógyszerként hatnak és a gyógyászatban használják is azokat, mint például a morfiumot vagy a kannabiszt. Ha ezen az úton indulunk el, akkor elképzelhető, hogy az LSD-ből is lehet gyógyászati célnak megfelelő mennyiségű gyógyszert előállítani alkoholfüggő betegek kezelésére, azonban ehhez sokkal több és alaposabb tudományos laboratóriumi kísérlet szükséges.


Amit nagyon fontosnak tartok, hogy ne kezdjük el magunkat öngyógyítani egyikkel sem, hiszen az illegálisan beszerezhető szerek hatóanyag-tartalma több százszorosa lehet a gyógyhatást kiváltó mennyiségnek és vegyületeikben is különbőznek azoktól.


Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Képek:
Boaz Yiftach / FreeDigitalPhotos.net
kenfotos / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 3000 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x