A gyógynövények királynői: a fűszerek
Címlap / Szépség-Egészség / A gyógynövények királynői: a fűszerek

A gyógynövények királynői: a fűszerek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A fűszerek leggyakrabban növények, vagy azok valamely részei. Ahogy a növények bizonyos fajtáiról tudjuk, hogy egészségesek vagy gyógyító hatással bírnak, úgy igaz ez a fűszerekre is. Nem csodálatos, hogy finom ízek közepette még egészségesebbé is válhatunk? Melyik fűszerről mit kell tudnunk? Ismerkedjünk meg párral! 

Ha gyógyító növényekre gondolunk, akkor legtöbben megragadnak az aloénál, vagy a kamillánál, pedig szerencsére ennél sokkal több mindenhez fordulhatunk, akár megelőzésről, akár gyógyításról legyen szó.

A gyógynövényeket és a fűszernövényeket most egy kalap alá vettem, hiszen nem igazán tudok olyan fűszernövényről, amelyik ne rendelkezne valamilyen gyógyhatással.


A bazsalikomot sokan termesztik itthon is a konyhaablakokban. Hálás kis növény, főleg azok számára, akiknek a forró, napos párkányon semmi más nem marad meg.  Aki rajong a mediterrán ételekért, netán az olasz konyháért, annál ez a fűszer elmaradhatatlan kellék a konyhapultról.

Köznapi nevei között a királyfű és szentjánosfű elnevezésekkel találkozhatunk a leggyakrabban. Ázsiából származik. Egykor azt feltételezték róla, hogy csodás képességekkel bír és képes növelni a szerelmi vágyat és az erőt. Az elmúlt évszázadokban, ha egy olasz hölgy bazsalikomot tett az erkélyére, azt jelentette, hogy kész a szerelme fogadására. Indiában ma is szent növényként tisztelik.

Hosszú évszázadok óta előszeretettel használják bőrfertőzések, bélrendszeri megbetegedések esetén. Segíti a faggyúmirigyek gyulladása esetén és nem utolsósorban erősíti a szervezet védekező rendszerét.
A bazsalikomolaj bizonyítottan elpusztítja bélférgeket. Az arcra kenve elpusztítja a baktériumokat, ami segíthet felvenni a harcot a pattanások ellen.

A nőknél érdemes figyelni arra, hogy méhizgató hatással rendelkezik. Több kultúrában is alkalmazzák a szülés megindítására és a menstruáció elősegítésére. Fűszerként alkalmazva használata nem tilos, de nagy mennyiségben vagy gyógynövényként áldott állapotban lévő nők ne alkalmazzák.


Széles körben ismert és használt zöld fűszernövényünk a petrezselyem, amit akár frissen, akár szárítva a magyar ízvilágú ételekben szívesen használunk.

Talán kevesen tudják, hogy levelei sok C-vitamint, magnéziumot, kalciumot tartalmaznak. Használhatjuk salátákba, levesekbe, zöldséges ételek ízesítésére. Ha lehet, csak a főzés végén adjuk az ételhez, így megőrizhetjük értékes vitamintartalmát. Hatóanyagai a leheletet frissítik. A levél főzete szabályozza a menstruációt.

Ha a levelekből a mellre pakolást készítünk, megszüntetheti a szoptatás alatt esetlegesen kialakuló tejpangást. Felhívnám azonban a figyelmet arra, hogy gyógyászati célú alkalmazása várandósoknál nem ajánlott.


A gyömbér, melyet inkább fűszerként ismerünk, használható a megfázás és az influenza kezelésére is. Kínai tanulmányok bebizonyították, hogy segíti az influenzavírusok elpusztítását. Megállapították, hogy az immunrendszer erősítése által szerepe lehet a megfázásos, és egyéb immunrendszerhez kötött megbetegedések megelőzésében.

Ha megfáztunk, tegyünk két teáskanál reszelt gyömbért egy csészébe, majd öntsünk rá forró vizet és hagyjuk állni 10 percig. Teáját akár a láz, kisebb hőemelkedés csökkentésére is használhatjuk. Fűszerként süteményekhez, húsokhoz, de akár a krumplipüréhez is kiváló választás lehet.


A fahéjat elsősorban édességek ízesítésére használjuk, de a téli hónapokban kiváló fűszere a forralt bornak is.

Tudományosan igazolták, hogy megelőzi az emésztési problémákat. De honnan is ered ez a finom fűszer? Mert bizony nem volt mindig része a magyar konyhának, Dél-Ázsiából származik. Az indiai ajurvédikus orvoslás régóta használja gyógyhatásai miatt.

A rómaiak fűszernek, de emellett illatszernek is használták. A fahéj Ázsiából vagy Nyugat-Indiából érkezik a mai napig is. Jótékony hatásai között szerepel, hogy fertőzésmegelőző, ami az őszi-téli hónapok kezdetén nem is hangzik rosszul. Ha fahéjjal keverjük a fogkrémet, akkor már önmagában csak a fűszer is képes gátolni a fogszuvasodást és elpusztítja a baktériumokat a szájban.

Kisebb sebek fertőtlenítésére is használhatjuk. Mossuk meg a felületet, majd hintsünk rá egy vékony réteg fahéjport. A fájdalmat is képes nagymértékben enyhíteni, mivel eugenololajat tartalmaz, mely fájdalomcsillapító hatásáról híres. Nemcsak jó ízt ad süteményeinknek, hanem a bennük lévő zsírokat is képes lebontani, ezzel is könnyítve az emésztést.

Nagyon fontos kiemelnem, hogy terhes nők fűszerként se használják, mert izgatja a méhizomzatot, ezzel veszélyeztetve a magzatot!
Sokaknak jó hír, hogy japán kutatók szerint csökkenti a vérnyomást. Érdemes próbát tenni, persze nem a habos sütik társaságában, hiszen akkor a testtömeg is növekszik, ami növelheti a vérnyomást. Fogyasszunk fahéjjal ízesített teát, vagy mi magunk keverjünk ivóleveinkbe, teáinkba egy kis fahéjat ízesítésként, amitől nem csak finom, hanem egészséges is lesz.


Rengeteg fűszert ismerünk. Ne féljünk használni őket! Ízesítsünk változatosan, és éljünk egészségesen!Az íztelenség nem egyenlő az egészséges étellel.


Kovács Judit
dietetikus
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 5498 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x