2012 a bioenergetikus szemével - hogyan éljük meg a tavaszt...
Címlap / Szépség-Egészség / 2012 a bioenergetikus szemével - hogyan éljük meg a tavaszt kirobbanó erőkkel

2012 a bioenergetikus szemével - hogyan éljük meg a tavaszt kirobbanó erőkkel

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-16

Ablakunk alatt cinkék, rigók dalolnak, rügyeznek a fák, egyre korábban világosodik, a napfény már korán reggel jókedvre derít. Ilyenkor az is magához tér, aki már szinte megszokta a téli álmot, vagy úgy érzi, joga van lobogtatni a "tavaszi fáradtság" zászlaját. Pedig éppen ezeket az újult erővel áradó energiákat kellene megragadni, hiszen minden Tavasz, ahogyan szép magyar szavunk mondja, "kikelet", és újjászületés. 

2012 kapcsán nagyon sokan beszélnek új, az egész világot átható energiákról, amelyek globális változást hozhatnak az emberiség és az egyes emberek életében.

- Hogyan éli meg ezt a különleges tavaszt Benke Rita természetgyógyász, bioenergetikus?
- Ez az idei valóban egy rendkívüli tavasz… elsősorban abban a tekintetben, hogy a 2012. Legalábbis a Gergely-naptár időszámítása szerint… De viccet félre téve a magam részéről kitörő örömmel veszem a tavasz kezdetét (igaz, így vagyok a nyárral, ősszel és a téllel is), és úgy gondolom, hogy ez a leghelyesebb, amit tehetünk, mármint, ha együtt áradunk a természettel, annak erőivel, amelyek úgyis sokkal erősebbek nálunk. Amikor így közelítünk, akkor energiát nyerünk tőlük, általuk, ha ellenben nyögünk, mindig mást szeretnénk, folyton morgunk, hol a szél, hol az eső, hol a hó, máskor meg a forró napsütés miatt, akkor a rosszkedvvel még tovább romboljuk saját energiáinkat. Azt tanácsolom mindenkinek, hogy élje meg emígy, vagyis örömmel a tavasz megújító erőit, vezessenek be az életükbe új dolgokat, és próbáljanak megújulni testileg, lelkileg és érzelmileg. Ha egyedül nem megy, keressenek felkészült természetgyógyászokat és kérjenek segítséget.

Más tekintetben valóban új időszámítást ígérnek régi jóslatokra hivatkozva bizonyos ezoterikusok. Tényleg itt van az ideje a váltásnak mind természet-, mind a környezetvédelem terén, de az ember szintjén is, hiszen nézzünk körül, egy sor igazán fontos dolog alárendelődött mindenféle fikciónak, spekulációnak, amelyek mögött legtöbbször nincs semmi, ami maradandó lenne…

- Mire kell figyelnünk önmagunkban és környezetünkben, hogy felismerjük a tavaszi fáradtság jeleit?
- Tipikus tünete a fáradtság, többen éjjel-nappal álmosak, legszívesebben már nyolckor aludnának, vagy akár délig ki sem bújnának az ágyból. Másoknál meg az alvás különféle zavarai jelentkeznek. Sokan alig várják, hogy hétvége legyen és kipihenhessék magukat, de már a hét közepére elfogy a nagy nehezen összegyűjtött energia. Egyre nagyobb koncentráció kell, a napi feladatok hibátlan, megfelelő minőségű végrehajtásához, még a rutindolgok is nehéznek tűnnek. Melankólia, érdektelenség, sőt akár depresszív tünet is jelezheti. Végül most telnek meg a rendelők náthás, megfázott felnőttekkel és gyermekekkel.

- Betegség ez, vagy csak egyfajta tavasszal fellépő törvényszerű állapot? Hogyan és miért alakul ki?
-Nem sorolható konkrétan a betegségek közé, azonban a tünetei alapján néhány esetben mégis felállítható konkrét orvosi diagnózis. Eddig azonban nem szabad eljutni, hiszen számos módszer is kínálkozik a megoldására. Kijelenthetjük, hogy egyáltalán nem törvényszerű állapot a tavaszi fáradtság, de abban a tekintetben fedezhetünk fel törvényszerűséget, hogy tél végén, a hosszú, sötét, a Nap jótékony fényét oly igen nélkülöző hetek és hónapok végén jelentkezik jellemzően. A kevés világos óra, valamint a télen fellelhető táplálékokban csak kisebb mértékben előforduló vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is hozzájárulnak a kialakulásához. A szerényebb napfény miatt szervezetünk nem jut elegendő D-vitaminhoz, amely eleve rontja a kedélyállapotot.

Ráadásul a korai sötétedés, a hideg, a gyakori csapadék miatt kevesebb időt tölthetünk a szabadban, ami megint csak egyfajta energiahiányt okoz, hiszen a legelemibb energiaforrásunkhoz éppen a lélegzés útján jutunk.

Télen nehezebb ételeket eszünk, hiszen a testünknek szüksége van a „fűtő” táplálékokra, amelyek nehezebben, sok energiával emészthetőek, és még el is nehezítenek bennünket. Továbbá az évszakváltás során meteorológiai frontok jönnek-mennek, és ez szintén megterheli az amúgy is „lestrapált” szervezetet.

- Hogyan védhetjük ki ezeket, mit tehetünk a mi szerény emberi eszközeinkkel, hiszen a természet erőivel nem szállhatunk szembe?

- Mint oly sok esetben, itt is alapfok a megelőzés: élvezzük a legkisebb napfényt is, mozogjunk, ha kint nem lehet, akkor bent. Nagyon fontos a változatos táplálkozás, mégpedig elsősorban zöldségből, gyümölcsből. Végül a télen egyáltalán nem tanácsolt böjtöknek, tisztítókúráknak most jött el az ideje. Nem szabad azonban bedőlni a csodát hirdetőknek, és mindig ellenőrzött körülmények között végezzék a keményebb böjtöt, vezető segítségével, a magam részéről csak kipróbált módszereket ajánlok. Aki még sosem böjtölt, eleinte csak egy-egy napot válasszon ki hetente, először csak egyfajta élelmiszer (leginkább a hús) elhagyásával.

Később lehet több napos, figyelve a fokozatosság elvére, de soha nem hagyható el a felvezető és a böjtöt levezető nap!

Már benne vagyunk a negyvennapos nagyböjtben, amely húsvétig tart, ennek a legfontosabb szabálya a húsmentes táplálkozás, amely különösen a péntekekre szigorú előírás.

A böjt során mindig megsokszorozódnak az energiáink, hiszen a szervezetünk megszabadul a terheitől.

Természetesen a táplálkozás mellett gondot kell fordítani az egészséges mozgásra, az elegendő, egészséges folyadékfogyasztásra, az elegendő, pihentető alvásra is. Ezek az ember személyes hatáskörébe tartoznak, velük elkerülhetők a nem kívánt fáradtság tüneteit.

Ritkán esik szó a böjtös időszak lelki és érzelmi oldaláról. Nagyon fontos pedig, hogy megtisztítsuk a lelkünket a rárakódott negatív gondolatoktól, rögzült rossz szokásoktól, érzelemvilágunkat pedig a negatív üzenetű érzelmektől. Ezeknek a legfontosabb eszköze a meditáció, az ima, a természetjárás, a művészetek élvezete…  Amikor nem csak a testünket böjtöltetjük, de benne vagyunk lelkileg is, akkor könnyedén megy, és nem hiányzik, amit elhagyunk, sőt...

- Vannak-e lehetőségeink arra, hogy e jó energiákat közvetlenül vagy közvetve átadjuk másoknak?
- Természetesen tudunk segíteni a rászorulóknak. A legtöbb ember előtt ismert kifejezések az aura, csakrák, energiavezetékek (általában meridiánként emlegetjük). Számos keleti gyógyító rendszer dolgozik ezekkel, ezeken. Az energiavezetékek behálózzák az emberi testet, amelyekben az energia (csí) kering egészség esetén. Betegségről beszélünk, ha ez a keringés elakad, felgyorsul, vagy nagyon lelassul. Az egészségtől eltérés megmutatkozik az aurában, amely a testünket körülvevő energiaburok, valamint a csakrákban. Utóbbi 7 fő pontja a testünk középvonalában helyezkedik el.

A kívülről jövő energiapótlásnak rengeteg lehetősége van, ilyenek, a teljesség igénye nélkül, az akupresszúra, akupunktúra, reflexológia, reiki, pránanadi, továbbá természetesen ide kell sorolnunk az egészséges táplálkozást, mozgást, helyes légzést, tiszta folyadék fogyasztását, egészséges alvást, meditációt, agykontrollt, a hívők imádkozását, pozitív gondolkodást, pozitív lelki beállítottságot, stb.

- A világgazdaságban mindenütt napirenden van az alternatív energiákra való fokozatos átállás, a természet erőinek tudatos és fenntartható felhasználása. Melyek mindennapjaink, testünk-lelkünk alternatív energiái?
- Az előző válaszomban már kitértem az energiapótlás azon lehetőségeire, melyek az ember számára teljesen természetesen igénybe vehetők. Sőt, mint tudjuk ezeknek az alkalmazásával számos nagy gyógyító rendszer adja vissza az emberek egészségét. Ritkán esik szó a pozitív lelki beállítottság fontosságáról. Amikor egy fél literes palackban 2,5 dl folyadék van, a pozitív ember azt mondja, félig tele van, míg a negatív gondolkodású, azt mondja félig üres ez az üveg. Amikor problémánk van, okosabb arra gondolni, hogy mi az, amit tanulhatok belőle, mert ahogy a mondás tartja, „Minden rosszban van valami jó!” Fontos az is, hogyan gondolkodunk magunkról, hiszen a gondolatnak, a kimondott szónak önmegvalósító ereje van. Ezért helytelen olyasmit mondani, ha valami nem sikerül, mint az „Olyan buta vagyok” és más hasonlók. Miért ne lehetne helyette ez a mondat, „Majd legközelebb tökéletes lesz”. Így gondolkodva az életenergiáink is pezsgőbbek lesznek, és ráadásul előbb találjuk meg a megoldást is a problémára, hiszen kevésbé frusztrál a kudarc.

Sri Chinmoy mondja kudarc kapcsán: „Jusson eszedbe, hogy minden napnyugta egy ígéretekkel teli napfelkelte kezdete!”

Hasonlóan fontos a negatív érzelmekkel való bánás is. Ha valaki haragot, dühöt hordoz magában, előbb-utóbb meggyengül a mája energiája, romlik a látása. A félelmeink, aggodalmaink a vesékre hatnak megbetegítően, és hallás, a fül sínyli meg. A töprengések, túlzó gyász a tüdőre van megbetegítő hatással... Ha képesek vagyunk szembe nézni régen dédelgetett negatív érzéseinket, rengeteg energiát takaríthatunk meg magunknak. Sőt, és ez lehet az a jó, ami minden „ürömben” megtalálható, jelentős lépéseket tehetünk az önismeret terén, melyben útmutatást kaphatunk a természetgyógyászoktól is.

Végső soron pedig ott vannak a felkészült energetikusok, természetgyógyászok, akik segítenek fenntartani az energiaáramlást, sőt, és talán ez a legjelentősebb hozadéka, már akkor is képesek segédkezet nyújtani, amikor még nincs konkrét baj, amikor még nem manifesztálódott valamilyen betegség formájában a probléma, amikor még csupán apró jelzést, figyelmeztetést ad a szervezet, például, a gyakori és/vagy tavaszi fáradtság révén. Hiszen a jó szakember képes olvasni a testi, lelki jelekből, sőt, a jelenen túl, változatlan életfeltételek és életmód mellett még arra is következtethet, hogy milyen módon tarthatjuk fenn az egészségünket.


Forrás: Energiacentrum
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4034 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x