6 egyszerű lépés a tél végi kórokozók ellen
Címlap / Szépség-Egészség / 6 egyszerű lépés a tél végi kórokozók ellen

6 egyszerű lépés a tél végi kórokozók ellen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-24

Az influenzavírus és egyéb cseppfertőzéssel terjedő vírusok az orrüregen és a száj-garatüregen keresztül fertőznek. Az majdnem lehetetlen, hogy egy nagyobb járvány esetén elkerüljük a vírussal való találkozást, még ha elővigyázatosak vagyunk is. Nem a vírussal való találkozás, vagyis a megfertőződés okozza a nagyobb problémát, hanem az, ha a vírus képes elszaporodni a szervezetünkben. Néhány egyszerű dolog segíthet megelőzni a fertőződést vagy legalább lecsökkenteni annak mértékét, illetve a vírusok elszaporodását a szervezetben. 

1. Gyakori kézmosás. Egyszerű, de hatásos. A tömegközlekedési eszközökön vékony kesztyű viselése javasolt, így kezünk nem érintkezik közvetlenül a mindenki által összefogdosott kapaszkodókkal.2. A kézről a szájba könnyen bevisszük a kórokozókat
, ezért próbáljuk meg megállni, hogy nem nyúlunk az archoz és főleg a szájhoz, csakis alapos kézmosás után. Bizonyított, hogy sok, légúti betegséget okozó vírus nem közvetlen cseppfertőzéssel terjed emberről emberre, hanem úgy, hogy a vírussal fertőződött tárgyakat megfogjuk és utána a kézről visszük be a vírust a szervezetbe. Gyakori ez óvodás és kisebb korú gyerekeknél, akik egymás játékával játszanak és kezük sokat van a szájukban.

3. A naponta kétszer meleg sós vízzel (lehetőleg Himaláya sóval) történő gargalizálás is tisztítja a szájüreget. Az influenzavírusnak a fertőzést követően általában 2-3 napra van szüksége ahhoz, hogy a száj és/vagy orrüregben elszaporodjon és kialakítsa a tüneteket. Egy egyszerű gargalizálással eltávolítható a vírusok nagy része, gátolható a szaporodásuk, így lecsökkenthető a számuk. Torokfájás esetén ugyanezt a módszert alkalmazhatjuk.  Ez egy egyszerű olcsó és hatásos megelőző módszer.

4. Hasonlóan az előzőekhez, az orrüregek tisztítása is történhet ezzel a módszerrel. Naponta legalább kétszer langyos sós-szódabikarbónás vízzel. 2 dl vízben késhegynyi sót és késhegynyi étkezési szódabikarbónát feloldunk. Ha van cseppentős üvegünk, abba beletölthetjük és csepegtethetünk az orrba úgy, hogy az jól átmossa.  Van, aki óvatosan vizet szippant fel az orrába és úgy öblíti ki azt, ami nagyon jó tisztító módszer, de erre nem mindenki képes. Aki az előző lehetőségeket nem tudja megvalósítani,a következőt biztosan:  hogy ebbe a keverékbe mártott fültisztító pálcával naponta végigtörölje belülről az orrát 2-3 alkalommal. Nagyon jó módszer a vírusok számának lecsökkentésére. Gyerekeknél jól működik, ha elvégezzük az óvodából, iskolából hazajövet után.

5. Az immunrendszer erősítésére magas C-vitamin tartalmú zöldségek és gyümölcsök fogyasztása javasolt. (csipkebogyó, paprika, homoktövis, citrusfélék) Ha a C-vitamin szükségletet tablettákkal fedezzük, vásárolhatunk olyat, amit csipkebogyóból vontak ki. A cink segíti a C-vitamin felszívódását. Az echinacea vagy bíbor kasvirág kivonata is segít az immunrendszert megerősíteni. Ezt alkalmazhatjuk homeopátiás formában alacsony potenciált alkalmazva, pl. D4, D6. C5.


A betegség kezdetekor, amikor a tünetek még éppen csak kezdenek kialakulni vagy rossz a közérzetünk, nagyon jól alkalmazható a Schüssler-féle sók közül a 3. számú a ferrum phosphoricum D12. Ebből 2 órán keresztül negyedóránként 1 tablettát szopogassunk el étkezések között. Utána óránként 1 tablettát a nap folyamán.

6. A meleg folyadék fogyasztása fontos, amit tavasszal még gyakran amúgy is kívánunk, (tea, gyógytea, leves). A meleg folyadékok fogyasztása hasonló hatású, mint a gargarizálás, csak az ellenkező irányban. Lemossák a szaporodó vírusokat a torokból a gyomorba, ahol azok nem tudnak tovább szaporodni és ártalmatlanná válnak.

Az influenza ellenes gyógyszerek egyik hatóanyaga a csillagánizsban megtalálható, ezért fogyaszthatunk napi 2-3 csészével is ebből a kellemes ízű fűszernövényből készült teából.

 

Kalocsai Eszter
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4413 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x