Tavaszi egészségtippek a kínai öt elem tan szerint
Címlap / Szépség-Egészség / Tavaszi egészségtippek a kínai öt elem tan szerint

Tavaszi egészségtippek a kínai öt elem tan szerint

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

Új ciklus indul, új élet sarjad, megindulnak a nedvek, az áramlás, az újrakezdés: fellélegzik a természet. Hogyan hozd magad harmóniába?  

Nagyon jót teszünk önmagunknak, ha  a természettel harmóniában mi is megteremtjük önmagunk számára a legkedvezőbb feltételeket a megújuláshoz, vagyis:
  • méregtelenítünk, hogy tehermentesítsük a májat
  • elengedjük, megértjük, átalakítjuk a dühöt és haragot
  • keressük az egyensúlyt
  • a májat támogató ételeket, gyógynövényeket fogyasztunk
  • a májat és a változást, az egyensúly kialakítását támogató gyógymódokat alkalmazunk.

Méregtelenítés: készítsd fel a tested az újra!
A tél folyamán felhalmozódott méreganyagoktól egy hosszabb-rövidebb böjt segítségével tudjuk megtisztítani a szervezetünket. A keresztény kultúrkörben ennek most aktualitása is van, de a természet tavaszi megújulásával is összhangba kerülhetünk, ha bekapcsolódunk az újrakezdés ritmusába.Aki böjtölt már, tudja, hogy már egy rövid, egy napos gyümölcskúra is csodás hatással van a szervezetre. Ha felkészültünk rá, akkor hosszabb ideig is böjtölhetünk, de ehhez érdemes szakszerű segítséget kérni vagy felügyelettel végezni (pl. böjttáborban, elvonuláson). Egy három napos léböjtöt egy ráhangolódó, valamint egy levezető nappal akár otthon, egyedül is elvégezhetünk, de építsük fel körültekintően a menetrendünket, az étrendet (pontosabban az elfogyasztott leveket, italokat, gyógyteákat és a rosttartalmú táplálékokat), kalkuláljuk be időben a szükséges tisztító módszereket (szauna, masszázsok, akupunktúra, jóga stb.) és készüljünk fel lelkiekben is. Ez utóbbi annyit tesz, hogy számítsunk arra, hogy a böjttel az elfojtott, elnyomott érzelmek is felszínre bukkanhatnak, tehát álljunk készen ezek felvállalására, kezelésére, meggyógyítására.

A feljövő érzelmek, negatív gondolatok, fájdalmak, problémák kezelésére többféle módszer kínálkozik. Hatékony lehet művészeti, kreatív tevékenységgel levezetni a feszültséget, így ráadásul gyönyörű alkotások is születhetnek. A régi érzelmi sebeket is fontos elismernünk, meggyógyítanunk.

Akármilyen gyógymódot is választasz, a legfontosabb, hogy tudatos legyél arra, hogy mi történik éppen veled. Engedd meg, hogy az eddig elrejtett, elfojtott érzelmek, sérelmek vagy bármi egyéb is felszínre bukkanhasson - hiszen csak úgy tudod elengedni, ha a mélyből, a tudatalatti szintjéből felengeded a tudatosságod fényére. Van, hogy ez már önmagában elég a gyógyuláshoz, máskor több erőfeszítésre, tisztításra van szükség, vagy arra, hogy még mélyebbre ássunk a probléma gyökeréig.

Engedd meg, hogy dühös legyél!
A bosszúság, a düh és a harag felhalmozódva károsítják a Májat – így sokkal célszerűbb, ha ezektől megszabadulunk.  Fontos, hogy ezeket az erőteljes érzelmeket nem elfojtani kell, hanem először is szembenézni velük, megérteni, hogy mire tanítanak.  A tavaszi újrakezdéssel, főleg, ha valóban tartunk méregtelenítést, illetve böjtöt, jó eséllyel jönnek felszínre azok az érzelmek, amiket eddig elfojtottunk, megpróbáltunk jó mélyre elásni.  Az agresszió, düh levezetése sokféleképpen történhet a sporttól a művészeti önkifejezésen keresztül a másokkal való civakodásig. Ez utóbbi az a változat, amikor más is kárát látja a bennünk dúló belső viharnak, ezért jobb, ha nem embereket keresünk bokszzsáknak, hanem például tárgyakat! Keresd meg azt a módszert, ami neked beválik és egyáltalán ne szégyelld a feltörő érzelmeket – ezek a teremtő erőd intenzitását jelzik, mégha most éppen finomításra is szorulnak még.

Találj egyensúlyt, engedd meg az áramlást!
A Máj felelős a szervezetben a simaságért, ami az energiák akadálytalan áramlását és az életerő kiegyenlítettségét jelenti. A szervezetben lévő blokkok, elakadások, pangások, a vértolulás, a merev izmok, vállak és nyak, valamint az érzelmi egyensúlytalanságok, például a dühkitörések, az erőtlenség, fáradtság is mind-mind annak a jele, hogy a Máj működése nem kielégítő, illetve felhalmozódtak bennünk az elengedésre váró testi-lelki szemétkupacok. Ilyenkor nemcsak az alapos tisztításra van szükség, tehát a test méregtelenítésére, ami együtt kell, hogy járjon a lelki-szellemi elengedéssel, hanem szükséges az is, hogy visszataláljunk a középpontunkhoz és újra megleljük az egyensúlyt az életünkben. Ez komoly önismereti munkát jelent és arra ösztönöz, hogy újra önmagunkat helyezzük a fókuszba. Ez nem önzés, de gondold csak végig - másoknak is akkor tudsz szívből, igazán adni, ha Te rendben vagy önmagaddal. A szervezet teljes működését harmonizáló gyógymódok és módszerek igénybevétele javasolt, úgymint jóga, tai chi, kranioszakrális terápia, érintésterápia (MET), akupunktúra.

A jóga pozitív, áldásos hatását nem lehet elégszer hangsúlyozni. Mivel komplex mozgássorról van szó,  segít a már említett energiaáramlás fenntartásában, a blokkok oldásában, az elme lecsendesítésében és  a méregtelenítésben is. A jóga ászanák közül kifejezetten ajánlott az érdekes egybeeséssel éppen Fa  póznak nevezett tartás, amely segít a testi-lelki egyensúlyunk megtartásában, a földelésben, a  stabilitásban, a teendők elvégzésében és abban, hogy benne tudjunk maradni a saját életünk  áramlásában. 

A májat támogató étkek, gyógynövények:
cikória, endívia, zöld leveles saláták, gyermekláncfű, articsóka, spárga, zeller, mángold, rukola, petrezselyem, csalán, hajdina, édeskömény, kurkuma, kardamom, kömény, gyömbér, quinoa, amarant, kamilla, tárkony, bazsalikom, alga.

Ellenjavallt élelmiszerek:
narancs és más citrusfélék, alkohol, édességek, kávé, csokoládé, zsíros húsok és tejtermékek, növényvédőszerrel kezelt zöldségek, gyümölcsök, mirelit termékek, készételek, műételek (pl. zacskós leves).

A gyógynövénykészítmények közül kifejezetten ajánlottak a máriatövisből készült termékek.

A máj gyógyítása alternatív gyógymódokkal
- Fülakupunktúra:
A méregtelenítő folyamatokat jótékonyan tudjuk támogatni vele. A sztenderd kezelési protokollban két idegrendszeri pont mellett a Vese, a Tüdő és a Máj pontok szúrására is sor kerül. Ez az 5 pontból álló kezelés (NADA-protokoll) bizonyítottan támogatja a méregtelenítési folyamatokat, hiszen a salakanyagok kiürítésében részt vevő három fő szervet stimulálja amellett, hogy harmonizálja az idegrendszer működését.
- Akupresszúra
Az akupresszúrás pontok stimulálásával mindig az adott meridiánra és az általa kormányzott szervekre tudunk hatni elsősorban. A máj élénkítésére remek pont a Máj-3-as pont, amely a nagylábujj és a második lábujj közötti redőtől kb. két ujjnyira található lefelé. Helyét gyakran jelzi sajnos fájdalom, hiszen a rengeteg mesterséges adalékanyaggal ellátott étel, a testünket szennyező különféle kemikáliák, az egészségtelen táplálkozás és az elnyomott harag mind-mind a Májat támadja meg. Ezt a pontot erősen stimuláljuk, amennyire lehetséges, ritmikusan vagy körkörösen nyomkodó technikával.
- Szemjóga
Mivel a szem mint érzékszerv szintén a Máj fennhatósága alá tartozik, gyakran a szemproblémák utalnak arra, hogy a Májunk meggyengült és erősítésre vagy tisztításra van szüksége. A szemvidítófűvel vagy kamillával végzett borogatás és a szemjóga nagyon jó hatású, valamint az is, ha "vizuális böjtöt" tartunk és kritikusan megválogatjuk, mit nézünk, mi kerül a látóterünkbe: tehát érdemes a tévéműsorokat kiiktatni, különös tekintettel az erőszakos, kegyetlen műsorokat (pl. híradó, filmek), rendet tartani a környezetünkben, letisztult és egyszerű szépséget sugalló képeket tenni a falra vagy azokon meditálni.
 
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 11280 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x