Teendők, ha vérzik a fogíny
Címlap / Szépség-Egészség / Teendők, ha vérzik a fogíny

Teendők, ha vérzik a fogíny

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az ínygyulladás gyakran előforduló szájüregi betegség, mely korai stádiumban felismerve és kezelve gyorsan gyógyul. Mivel általában nem jár fájdalommal, nem tekintjük komoly betegségnek, pedig a kezeletlen íngyulladás továbbterjedve periodontitiszhez, azaz a fogak elvesztésével is járható fogágy-megbetegedéshez vezethet. A periodontitisz pedig az egész szervezet egészségi állapotára kihathat, fokozva pl. a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.  

Az ínygyulladás kiváltói a fog felszínén és az ínyszélen lerakódó ételekből és baktériumokból álló plakkok, melyek savakat, toxinokat bocsátanak ki, ezáltal irritálva a fogínyt. Az íny begyullad, piros lesz és vérezni kezd. Az íny vérzése első és biztos jele az ínygyulladásnak, mely tünet általában nyomásra jelentkezik, sokszor fogmosás alkalmával vesszük csak észre, hogy valami probléma lehet a szánkban. Fogínygyulladás kezelése lézerrel >>


Mint mindig, itt is a prevencióra, a megelőzésre kell helyezni a hangsúlyt. Megfelelő szájhigiéniával az ínygyulladás elkerülhető, vagy a már kialakult fogíny-problémák is megszüntethetőek. Kiemelendő az évenkénti fogorvosi szűrővizsgálaton történő fogkőeltávolítás jelentősége, amit csakis szakember tud elvégezni. A fogkő fogkefével és egyéb szájhigiéniás megoldásokkal nem távolítható el, és az egyenetlen felületű fogkő segíti a további lepedékek lerakódását, ellehetetlenítve a fog kellő alaposságú tisztítását. Az így létrejövő baktériumtelep kiváló forrása a fogínygyulladásoknak. Tehát a gyulladt fogíny teljeskörű regenerálódása elérhető a fogkő eltávolításával és ezt követően a megfelelő szájhigiénia szigorú betartásával.A fogíny gyulladását azonban a nem kielégítő szájhigiénián túl elősegíti a C-vitamin hiány, az immunrendszer átmeneti vagy tartós gyengülése, valamint nőknél a terhesség és a változó kor is.

Szájüregünk karbantartása kialakult gyulladás esetén az alábbi: óvatosan tisztítsuk fogainkat, lágy sörtéjű fogkefét használjunk; a fogmosást kövesse fogselyem vagy fogköztisztító kefe használata, hogy a fogak közét is alaposan megtisztíthassuk. A műveletet szájvízzel történő öblögetéssel zárjuk.

 

Az aminfluorid hatóanyag tartalmú szájvizek gyulladáscsökkentő hatása az alábbiakban mutatkozik meg: eltünteti a meglévő plakkot, megakadályozza az új plakk kialakulását, megfékezi a baktériumok elszaporodását, elősegíti a gyulladt fogíny mielőbbi regenerációját.

A vérző fogíny otthoni csillapításának ismert módja a meleg sós vízzel történő öblögetés és a beáztatott csersavas teafilter ínyre helyezése. A csersav érösszehúzó hatásának köszönhetően segíti a vérzés megfékezését. Régebben szódabikarbónát kevertek össze néhány csepp vízzel és azzal kenték be a gyulladt fogínyt. A szódabikarbóna elpusztítja a kórokozókat, közömbösíti az azok által kiválasztott savakat, így segítve az íngyulladás regenerálódását. Ez a módszer azonban csak mértékkel alkalmazható, mert nagy dózisban vagy gyakran használva az íny szöveteit károsíthatja.


Fogágy-gyulladás kezelése zárt kürettel >>

Esztétikai fogászat >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6510 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x