Fogszabályzó, ami menő?
Címlap / Szépség-Egészség / Fogszabályzó, ami menő?

Fogszabályzó, ami menő?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-22

A fogszabályozó ma már nemcsak egy szükséges rossz, ami végeredményben szép és szabályos fogsort ad majd viselőjének - a legmodernebb trendeknek megfelelően a készülék akár az egyéniséget kifejező kiegészítővé is válhat, így könnyebb megszokni és megszeretni a viselését. Minden, amit a gyerekek fogszabályozásáról tudni kell. 

Minden szülő szeretné, ha gyermeke fogsora szép, szabályos, egészséges lenne. A tejfogazati korszakban többnyire a legtöbb kisgyermek foga szabályos, a gondok a fogváltáskor szoktak elkezdődni: nem esik ki időben a tejfog, nem akar kibújni az „új” fog, vagy nem a helyén nő ki, ferdén nő stb. Az a legideálisabb, ha a gyermekek fogváltása fogorvosI kontroll alatt történik meg, így lehetőség nyílik az esetlegesen előforduló eltérések időbeni felismerésére, nyomon követésére, vagy akár a megelőzésre is.

A gyermekek fogszabályozását vegyesfogazati időszakban, kisiskolás korban a legcélszerűbb elkezdeni. Ez az életkor a legoptimálisabb a helyhiány, a fogak torlódása, az állcsontok egymáshoz képest nem harmonikus illeszkedésében megnyilvánuló eltérések kezelésére fogszabályozó készülék által. Ekkor már látszódnak az állcsont és harapási eltérések, és fontos, hogy a fogszabályozó orvos még akkor is, ha nem kezdi meg a kezelést rögtön, rendszeres, félévenkénti kontrollal követni tudja a fogazat alakulását, s a legmegfelelőbb pillanatban tudja megkezdeni a fogszabályozó készülékkel történő kezelést: fogszabályozás.

Gyakori, hogy a felső frontfogak szembetűnő asszimetriája miatt viszi el gyermekét a szülő a fogorvoshoz, de lehet gond a nyitott harapás, amikor nincs a fogívek között érintkezés a fogív megfelelő részen vagy a mélyharapás, amikor túlságosan sokat fednek a felső fogak az alsókból.


Kisiskolás korban a legoptimálisabb készülék kiválasztásával szép eredményt lehet elérni a még fejlődésben levő szervezetnél, mert a csontok és szövetek ebben az életkorban még gyorsabban képesek reagálni a változtatásokra. A kezelést célszerű 14-15 éves korig befejezni, mert eddig van intenzív növekedésben és fejlődésben a szervezet. Középiskolás korban már maradandó fogazattal rendelkeznek a gyermekek és már nem lehet olyan hatékony befolyást gyakorolni a fogsorra.

A fogszabályozás történhet rögzített és kivehető fogszabályozó készülékkel. A klasszikus kivehető fogszabályozó készülékeket a hétköznapi nyelvben „éjszakai fogszabályozónak” hívják, ez azonban tévhit, mert az ideális viselési idejük napi 18-24 óra. Alap megközelítésben két fajta van, az egy állcsontra kiterjedő és a mindkét állcsontra, azaz az alsó és felső fogsorra is kiterjedő. Elsősorban a vegyesfogazati időszakban – amikor tejfogak és maradandó fogak is vannak a szájban – használjuk őket. Lehet velük tágítani, helyet nyerni bizonyos fogak számára, harapási eltéréseket kezelni, a mindkét fogsorra kiterjedőkkel a harapási és arcesztétikai szempontból fontos állcsont-növekedést helyreigazítani. Egy hagyományos kivehető készüléket általában 1-1,5 évig lehet használni, egy idő után a fogváltás, illetve a készülék működési határának elérése miatt új készülékre vagy az elért eredmény tartására van szükség.

A kivehető készülékes kezelés után az esetek 99%-ában szükség van rögzített fogszabályozó készülékre is, amelyeket a maradó fogakra ragasztunk.

A mai korszerű rögzített készülékeknek hála sokszor szükségtelenné válik a kivehető készülékes kezelés és rögtön rögzített készülékkel indul a fogszabályozás.

A fogszabályzás megkezdésének feltétele a megfelelő szájhigiénia megléte és hogy a gyermekek fogai épek vagy kezeltek, tömöttek  legyenek. Mivel a fogszabályzó viselése nehezíti a fogmosást, nem engedhetjük, hogy a fogszabályzó alatt kilyukadjanak, tönkremenjenek a fogak vagy a fogágy. Fogkőeltávolítás, sópolírozás.


Minden fogszabályozót egy hét alatt meg lehet szokni, tisztításukat a fogorvos a felhelyezést követően ismerteti. A kivehető fogszabályozókat folyó vízben lemosva egy dobozban célszerű tárolni, át lehet őket dörzsölni fogkefével is. Fertőtlenítésre fogszabályozó tisztító tabletta áll rendelkezésünkre. A rögzített készülék tisztítása speciális fogkefét kíván, de erről a fogorvos megadja a szükséges felvilágosítást.

A régi korok feltűnő fém fogszabályzóival szemben manapság már kevésbé feltűnőket alkalmaznak. Bár jelenleg is használnak fém fogszabályozókat, de lehetőségünk van átlátszót vagy fogunk színével megegyezőt kérni, sőt vannak olyan fogszabályozók, amiket a fogsor mögé helyeznek, így senki nem láthatja. A gumikat, amik a fogszabályozó alá kerülnek, lehetőségünk van többféle színben kérni, így a fogszabályzó akár egyéniségedet kifejező kiegészítőddé válhat.

Kisgyermekkorban a fogszabályozás célja a fogak, fogsorok és az arc harmonikus növekedésének kialakítása, a helyes növekedést akadályozó tényezők és rossz szokások kiküszöbölése, de a fogszabályozás nem csupán esztétikai igény, a szabályos fogazatnak számos egészségügyi előnye is van. Szabályosan álló és illeszkedő fogakkal a rágás egyenletes terhelést biztosít a fogíven belül, valamint mindkét oldal izmai, ízületei számára is. Szabályos fogazatot könnyebb tisztítani, és ezáltal megóvni a lepedékképződéstől és a fogszuvasodástól. A megfelelő fogsorilleszkedés csökkenti az időskori fogágy-betegségek kialakulásának valószínűségét. Az előreálló, szabálytalan fogak rendbetétele által elkerülhető a traumás sérülés.


Összefoglalva egyértelműen elmondható, hogy a fogszabályozás csakis előnyökkel bír! Fogszabályozó árak >>


Nico Dental
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6174 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x