Alkohol: a formás test ellensége?
Címlap / Szépség-Egészség / Alkohol: a formás test ellensége?

Alkohol: a formás test ellensége?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Talán az egyik legvitatottabb anyag a világon az alkohol. Kutatások kimondják, hogy károsabb, mint bármelyik kábítószer, más kutatások pedig azt bizonygatják, hogy egyes alkoholfajták milyen egészségesek. Bármi is az igazság, az biztos, hogy lassan itt a koktélszezon, a nyári bulizások, grillpartik időszaka, amit nem nagyon lehet megúszni alkoholfogyasztás nélkül. Nem is feltétlenül kell, mert mint másban is, ebben is: tartsunk mértéket. Mire figyeljünk oda, ha diétázunk? 

Az alkoholos italok minden nép kultúrájában nagy szerepet játszanak már hosszú idő óta. Nálunk, magyaroknál, talán a pálinkakultúra a legerősebb, de bortermelő vidékeink csak alig-alig maradnak alul a versenyben. Nálunk szokás koccintani, egyszer, kétszer, háromszor. Így mulatunk, de mi is kerül elő egy nyári este, és mi is kerüljön elő, ha másnap fejfájás nélkül akarunk ébredni? Ráadásul nem árt tudni, hogy a legtöbb alkoholos ital kellően sok energiát, cukrot is tartalmaz.



Alkoholstop

A legfontosabb tudnivaló, hogy aki gyógyszeres kúra alatt áll, az hanyagolja ezeken az estéken is a fejetlen mulatozást!

Terhes nőket és gyereket ne kínáljunk alkohollal!

Számos ember van, aki nem igazán bírja az alkoholt és ez hamar meg is látszik rajta. Ezt súlyosbíthatja, ha olyan kevert italokat iszik, amik finomak, cukrozottak, úgymond itatják magukat, és mire észreveszi, már gond van.

Az alkohol nagy része a vékonybélben szívódik fel. Felszívódásának gyorsaságát elsősorban a gyomor telítettsége befolyásolja. Ezért is érdemes az italok mellé egy–két falatot azért csipegetni is.

Fogyókúrázók figyelmébe
A diétázók figyelmébe ajánlom a következő információkat: 1 g alkohol 7,1 kcal- t jelent. Nagy mennyiségű alkohol fogyasztásakor csökken a vér magnézium-, kalcium-, cink-, kálium- és foszforszintje. Nagyon fontos tudni, hogy az alkohol csökkenti a vércukorszintet, tehát akinek cukorbetegsége van, mindenképp vegye figyelembe ezt a tényt, hogy elkerülje a hipoglikémiát. Ezt a hatást egy egészséges ember is érzékelheti, hiszen köztudott tény, hogy az alkoholtól éhes lesz az ember.

Az étkezéshez fogyasztott alkohol étvágynövelő hatású, ezért is isznak sokan úgynevezett aperitif-et.

Az elfogadott napi ártalmatlan mennyiség férfiaknál 30 g alkohol, a nőknél ennek a fele.


Amivel egy bulin vigyáznunk kell, ha éppen diétát folytatunk, az az, hogy éhesen soha ne igyunk alkoholt, hiszen nagyon hamar hat, másrészt, pedig vigyázzunk a magas cukortartalmú alkoholos italokkal. Mik is ezek? Például a tokaji aszú, az édes pezsgők, a csokoládélikőrök, az összes édes likőr, na és persze a koktélok.

Ezeknél mind magas a hozzáadott vagy természetes cukortartalom, ami az eleve magas energiaértéket jelentő alkohol mellett nagyban megnehezítheti a sikeres fogyókúránkat.

Ha mindenképpen szeretnénk inni, vagy legalább koccintani egyet, akkor válasszuk az italok száraz verzióit és a tiszta alkoholos italokat. Ilyen a száraz pezsgő, száraz bor, vodka, martini, pálinka. Ha szeretnénk valamit inni, akkor válasszuk ezeket, és inkább mellőzzük a gyümölcslevekkel, szénsavas italokkal való keverést. Inkább igyunk mellé ásványvizet.

Döntsünk jól, figyeljünk oda, de azért táncoljunk sokat, érezzük jól magunkat, hiszen a sok nevetés és tánc még az alakunknak is jót tesz!


Kovács Judit
Dietetikus

Képek:
Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net
luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3730 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x