Altatás a fogorvosnál - veszélyes?
Címlap / Szépség-Egészség / Altatás a fogorvosnál - veszélyes?

Dr. Bakos Anikó

Altatás a fogorvosnál - veszélyes?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

Az altatásban végzett fogászati ellátás (éber szedáció, éber altatás) lehetőségét igénybe vehetik mindazok, akik rettenetesen félnek a fogorvosnál, s mindenképpen szeretnék elkerülni az ébrenléti állapotban esetleg érzékelhető kellemetlenségeket. De más érvek is szólnak még az altatás mellett. 

Az altatásban végzett ellátás mellett szóló érv lehet az is, ha több fog csiszolása, fúrása, több fog, illetve foggyökér eltávolítása szükséges. Olykor a helyi érzéstelenítőkre való érzékenység miatt válik szükségessé az altatásban végzett kezelés, másoknál a fogászati ellátás alatti hányinger, hányás elkerülése végett. Az éber szedáció azt jelenti, hogy műtét közben a páciens kábult állapotban van, de kommunikálni és kooperálni tud, viszont az ébredés után nem marad emléke a történtekről, úgy éli meg, mintha közben aludt volna. Éber altatás komplikált fogászati beavatkozás és egyszerű fogtömés, foghúzás, fogcsiszolás esetén egyaránt igénybe vehető: fogászat altatásban.

Az altatásos fogászati kezelés teljesen biztonságos eljárás, melyet alapos szakorvosi kivizsgálások előznek meg. A páciens altathatóságát aneszteziológus, kardiológus, belgyógyász szakorvos együttesen alaposan körüljárja. A kivizsgálás része a laborvizsgálat (vércsoport-meghatározás, vércukorszint, vérsüllyedés, enzimvizsgálatok), EKG és mellkas-röntgen. Ezen általános kivizsgálásra a beavatkozás előtt mindössze néhány nappal kerül sor, hogy friss eredményt kapjunk az érintett állapotáról. Altatásra csak teljesen egészségesen kerülhet sor, megfázás, hőemelkedés, láz az altatás elhalasztását teszi szükségessé.

Az altatást aneszteziológus szakorvos végzi, a fogászati kezelés éber szedáció alatt is ülő pozícióban történik. A szükséges fogászati ellátás függvényében az altatás időtartama általában 1-3 óra. A beavatkozást követő ébredési periódus után még legalább egy órát szükséges a betegnek az orvosnál maradni, s csak kísérővel távozhat.

Az altatásban történő kezelések tarifája megegyezik a hagyományos módon végzett kezelések áraival, a páciensnek csak az altatás egyszeri díja jelent pluszköltséget.


Az éber altatás rendkívüli előnye, hogy a beavatkozás során a beteg alapreflexei működnek, az orvos kérdéseire válaszolni tud, az együttműködés maximális, ébresztés után nem maradnak rossz emlékek az ellátásról, a páciens semmire nem emlékszik. Éber szedáció hatására oldódik a feszültség, csökken a félelem a fájdalomtól, rövidebbnek tűnik a kezelés.

Az altatásos fogászat kockázatairól a kezelőorvos minden esetben köteles felvilágosítást adni, még akkor is, ha köztudott, hogy a fogászati éber szedációjóval kevesebb kockázattal jár, mint a szokásos műtétek, hiszen egy fogászati beavatkozás esetében a páciens nem szenvedő, elesett ember. Az altatásos eljárás alatt mindössze egyetlen tűszúrást kell a betegnek „elszenvednie” egy szakképzett aneszteziológustól, s egy percen belül már alszik is, a történtekről nem maradnak emlékei. Altatásos fogászat.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)
 
 
[ 8493 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x