Gépírónő projekt
Címlap / Szépség-Egészség / Gépírónő projekt

Gépírónő projekt

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-06

Hogyan kapcsolódik korunk népszerű írónőinek neve a divathoz? Tóth Krisztina, Karafiáth Orsolya, Szécsi Noémi, Vass Virág és Kemény Lili alkotásai teljesen rendhagyó módon, könyvtáskákon kelnek életre. Szilas Rita divattervező legújabb kollekciójában könyvtáskákba csomagolt irodalmi alkotásokkal és egyedi írógéptáskákkal népszerűsíti a kortárs magyar irodalmat. 

Szilas Rita öltözéktervező különleges táskáival, ultrahang- és magzatmintás ruháival, buborékfóliából készült esőkabátjaival igazi színfoltot teremt a hazai divatvilágban. Termékeit egyedi formavilág jellemzi. Extrém kreációi, egyedi, kézzel készült darabjai hazánkban és külföldön egyaránt kedveltek. A tervező új, idei kollekciója is merész és figyelemfelkeltő, melyben nemcsak a divat, hanem a kortárs irodalom is szerepet kap. „Ideje, hogy a divat világa ne csupán a súlytalan, pillanatnyi sztárok kiszolgálója legyen. Egy divattervező alkotásai ugyanúgy értékeket közvetíthetnek a közönségnek, ahogyan a képzőművészet, a zene és az irodalom. Olyan kortárs írókat szeretnék táskáimmal, öltözékeimmel népszerűsíteni, akik adtak nekem valamit, ami által több lehettem” –
vallja a fiatal designer.

Szilas Rita 2011-ben készítette el első írógéptáskáját. A tervezőt egy antik, Mercedes márkájú, funkcióját vesztett írógép ihlette meg. A porosodó dísztárgyat ismételten beemelte a mindennapi használatba és új funkcióval ruházta fel. Az általa kreált írógéptáskák emlékeztetnek a múltra, ugyanakkor felhívják a figyelmet az írásra és ezzel egyidejűleg a kortárs irodalomra is. Új, GÉPÍRÓNŐ elnevezésű projektjében öt kortárs írónőnek, Tóth Krisztinának, Karafiáth Orsolyának, Szécsi Noéminak, Vass Virágnak és Kemény Lilinek készített egy–egy személyre szabott írógéptáskát. Az írónőkről és a táskákról Neményi Márton fotósorozatot készített.„Az írók lelket öntenek a táskákba, megszólaltatják őket. Újra működésbe hozzák a régi, feledésbe merült szerkezeteket. A Gépírónő projekt híd szerepet tölt be a kortárs design és kortárs irodalom között. A művészetek kölcsönhatására épít. Kultúrmisszió, amely arra hivatott, hogy lerombolja a falakat a divat világa és az irodalom között, és népszerűsítse a szépírókat.”
– véli a tervező.

A tervező mindemellett továbbgondolta a könyv fogalmát azáltal, hogy az öt írónő egy-egy kiválasztott könyvét táska formában jelenítette meg.„Ugye még nem felejtettél el olvasni?”

A kérdés nagyon is aktuális napjainkban. Éppen ezért Szilas Rita új kollekciójának divatbemutatója egyben rendhagyó író-olvasó találkozó is lesz.

2012. június 16-án, a Múzeumok éjszakáján, a fiatal tervező és az öt írónő a nagyközönség előtt az irodalom házában, a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatkozik be. A designer 2012-es ruhakollekcióin a kortárs irodalom ugyanúgy megjelenik, mint Budapest építészeti remekei, a Lánchíd, a Budai Vár utcácskáinak macskakövei és mindazok az értékek, melyekről nem szabad megfeledkeznünk. A bemutató vendégtervezője Fehér Balázs, a The Carbonfools frontembere a rendezvény extrém színfoltja lesz, akinek minimál stílusú férfi kollekcióját remekül kiegészítik Szilas Rita táskái.

Az Petőfi Irodalmi Múzeumban mindemellett egy kis tárlat ad majd ízelítőt a divattervező további munkáiból, melyen az írókról készült fotók is megtekinthetőek lesznek. A tartalmas irodalmi műsorral egybekötött divatbemutató kiváló lehetőséget biztosít a kortárs irodalom és az olvasás népszerűsítésére is, valamint felhívja a figyelmet az újrahasznosításban rejlő lehetőségekre is.


VASS VIRÁG
Fotó: Neményi Márton
Stylist: Szilas Rita
Smink: Rideg Natali
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3889 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x