Ne mosolyogj vizespohárból!
Címlap / Szépség-Egészség / Ne mosolyogj vizespohárból!

Ne mosolyogj vizespohárból!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-04-01

A fogvesztés legjelentősebb oka az ínygyulladás (gingivitis), aminek kialakulásáért a bakteriális lepedékben (plakk) található baktériumok a felelősek. Az ínygyulladás a megfelelő szájhigiénia betartásával teljes mértékben elkerülhető mindenki számára. 

A megfelelő fogmosási technika alapvető fontosságú az ínyproblémák megelőzése szempontjából. A fogmosás fluorid tartalmú fogkrémmel naponta kétszer legalább két percig tartson, a fog belső-, külső- és rágófelületéről alapos fogmosással letisztítható a plakk és az ételmaradék. A teljesen sikeres ínyápolás érdekében javasolt a fogak közötti területek fogselyemmel vagy fogköztisztító fogkefével történő tisztítása, mert a fogak közötti résekből és az ínyszél alól fogkefével nem lehet a plakkokat és ételmaradékokat maradéktalanul eltávolítani. Az ínygyulladás megelőzésére és kezelésére klórhexidin összetevőt tartalmazó szájvízzel öblögessünk, mert ez a vegyület elpusztítja az ínygyulladás kialakulásáért felelős plakkban összegyűlő baktériumokat azáltal, hogy rátapad a fog felszínére, s olyan helyekre is eljut, ahova sem a fogkefe sem a fogselyem nem ér el.


A kezeletlen íngyulladás fogágygyulladássá (parodontisis) romolhat, innen már egyenes út vezet a fogak elvesztéséhez.

De melyek az ínygyulladás tünetei? Első jele a fogmosáskor jelentkező ínyvérzés, az ínyszél helyi duzzanata, pirossá válása, apró hólyagok megjelenése az ínyen. Korai stádiumban még nem jár fájdalommal, ezért sokakban nem is tudatosul, hogy kezdődő vagy kialakult íngyulladásuk van. A kezeletlen gyulladt fogínnyel - bár fokozatosan visszahúzódik - kezdetét veszi az ínysorvadás, s az egyre mélyebbre húzódó gyulladás már a fogak tartó szöveteit, a csontot és a gyökérhártyát is károsítja. Legrosszabb esetben a csontmeder gyulladása a fogak kilazulásához, elvesztéséhez vezet: fogkőeltávolítás ultrahanggal.

Az elhanyagolt szájhigiénia, az ínygyulladás közismerten számos betegség melegágya, mint pl. cukorbetegség, tüdőproblémák, szívbetegségek, a szájban keletkező baktériumok a véráramba kerülve károsíthatják a szív ereinek állapotát. A legújabb kutatások arra is rámutattak, hogy az elvesztett, hiányzó fogak növelik a szellemi képesség, memória hanyatlását (demencia) és az Alzheimer-kór kockázatát is. Ennek oka, hogy a gyulladáskeltő anyagok az agyba jutva a neuronok pusztulását idézhetik elő, így okozva memóriaromlást. A kutatás arra is kitért, hogy a gyengülő emlékezetről beszámoló páciensek nagyon ritkán vagy sohasem jártak el az évi fogorvosi szűrésre: góckutatás.


A fogínygyulladás sajnos napjainkban a népbetegségek közé tartozik. Nyugat-Európai statisztikák alapján felnőtt- és időskorban a fogínygyulladásból kiinduló fogágybetegség jelenti a fogvesztés fő okát. A megfelelő fog- és szájápolás hiányában megbomlik a szájüreg bakteriális egyensúlya, ez ellen magunk tehetünk a legtöbbet az alapos fogápolás és a rendszeres fogászati szűrések betartása révén. Fogászat


Nico Dental
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3266 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x