Az ingyenes foghúzás horribilis ára
Címlap / Szépség-Egészség / Az ingyenes foghúzás horribilis ára

Az ingyenes foghúzás horribilis ára

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-12

A fogászati beavatkozások között egyszerű rutineljárásnak tűnő foghúzás is rejthet magában problémákat, ha nem szakszerűen kerül rá sor vagy nem kapjuk meg az összes szükséges információt az orvosunktól. 

A fogeltávolítás ősidők óta ismert eljárás, kezdetben különböző betegségek gyógyítására alkalmazták, de kedvelt kínzási módszerként is folyamodtak hozzá. A középkorban a borbélyok végezték a fogeltávolítást, a XIV. században Guy de Chauliac hozta létre az első speciálisan foghúzásra szakosodott eszközt, pelikán néven. A XVIII. századtól fogkulcsot használtak, amit mindennapos kulcsból alakítottak ki, és csavaró mozgatásával távolították el a fogat. A ma használatos fogászati fogókat és emelőket a XX. század elején hozták létre.

A foghúzás (extractio) az a fogászati eljárás, mely során a fogat eltávolítják a szájüregből, amire leggyakrabban az előrehaladott fogszuvasodás miatt kerül sor, mert a fogkorona annyira károsodott, hogy nem lehet fogpótlástani módszerekkel helyreállítani. Előfordul, hogy visszafordíthatatlan fogágybetegségek, fogbél-gyulladás, impaktált fog (állcsontból előtörni nem tudó fog, általában bölcsességfog), törést szenvedett menthetetlen fog, vagy fogszabályozás miatt kerül sor foghúzásra. Alapesetben helyi érzéstelenítésben végzett beavatkozás, ugyanakkor ha konzervatív módszerekkel nem sikerül eltávolítani a fogat - pl. ínyszél alá törött fog - sebészeti fogeltávolításra is sor kerülhet. Szájsebészeti beavatkozások.


A fog eltávolítása után csontseb marad a helyén, s az üreg telítődik vérrel, amiben keletkezik egy vérrög, ami a sebgyógyulás legfontosabb tényezője, ez zárja el a sebet a szájüregtől, s ezáltal a fertőzésektől.

Foghúzás után a fogorvos összeszorítja a fogmedret és egy steril géztampont helyez rá, majd tájékoztatja a pácienst a betartandó utasításokról, mint pl. tilos öblögetni, szívogatni a területet, nehogy vérrög mozduljon ki a fogmederből, néhány napig tilos forró ételt enni, mert értágulatot okozhat és elindíthatja a vérzést. Ezek akár véletlenszerű elhallgatása a fogorvos részéről súlyos következményekkel járhat, mert a legtöbb beteg automatikusan szívogatja a fog helyét, teret engedve a felülfertőződésnek. Az érzéstelenítés hatásának megszűnése után előfordulhat, hogy fájdalom jelentkezik, amit fájdalomcsillapító készítményekkel enyhíthetünk, megszüntethetünk.

Bár egy egyszerű fogászati beavatkozásról van szó, mégis létezik, amikor ellenjavallt vagy fokozott figyelmet igényel a beavatkozás, mégpedig néhány általános betegség esetében. Első lépésként a foghúzás-szövődmények elkerülése érdekében ezeket a betegségeket kell kezelni. A legjellemzőbb ilyen betegségek a szív- és érrendszer betegségei (magas vérnyomás, infarktus, szívritmuszavar), vérzékenység, májbetegségek, cukorbetegség, pajzsmirigybetegség, allergia, vesebetegségek. Felelőtlenség a fogorvos részéről, ha foghúzás előtt ezen betegségek fennállásáról nem tájékozódik. Még a szakorvosi ellátás keretében ingyenes foghúzás is alááshatja megfizethetetlen egészségi állapotunkat. Szintén elengedhetetlen a fertőzésveszély csökkentése érdekében a foghúzás előtt a szájüreg szanálása, azaz a meglévő szuvasodások, fogkövek, szájnyálkahártya-gyulladások megszüntetése.


Már a foghúzás előtt érdemes konzultálnia fogorvosával a lehetséges fogpótlási lehetőségekről. A régóta fennálló foghiány a szomszédos fogak bedőlését és a szemközti fognak a fogsorból való kinövését okozhatja, ráadásul a foghiány helyén a csontállomány pusztulásnak indul, ezért ha fogbeültetés mellett dönt, azt már csak csontpótlással lehet megoldani. Nem szabad megvárni, hogy túl hosszú idő teljen el a foghúzás és fogpótlás között, mert ezzel a számításba jövő lehetőségeket rontjuk. Nobel implantátum.


Nico Dental
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11632 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x