Kurkuma: a rákellenes ájurvédikus csodafűszer
Címlap / Szépség-Egészség / Kurkuma: a rákellenes ájurvédikus csodafűszer

Kurkuma: a rákellenes ájurvédikus csodafűszer

Forrás: Tminfo.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-09-19

Hari Sharma, Rama K. Mishra, James G. Meade: The Answer to Cancer - Is Never Giving It A Chance To Start című, könnyed és mulatságos hangvételű, mégis rendkívül komoly témákat tárgyaló könyvéből már korábban megjelent egy izgalmas részlet a zöldségek rákmegelőző hatásáról. Az alábbiakban szintén ebből a könyvből fordítunk egy fejezetet, mely a kurkumát, az antioxidáns, gyulladásgátló és fantasztikus rákmegelőző hatású szert mutatja be. A kurkuma használata hazánkban sajnos még nem elterjedt. A szörnyű hazai rákstatisztikákat látva azonban minden magyar háziasszonynak meg kellene ismerkednie vele. Az alábbi cikkben foglalt ájurvédikus tudás, ha átültetjük a gyakorlatba, szó szerint életeket menthet és komoly szenvedést előzhet meg. 

 

Létezik-e egyetlen, varázslatos, mindent gyógyító rákellenes szupernövény? Valami olyasmi, amit – ha nem akarunk elolvasni mindent, amit a rákmegelőző módszerekről írnak – egyszerűen csak beszedünk, és az megteszi a dolgát? Van-e egyetlen olyan gyógynövény, amely lecsillapítja a sejteket, stimulálja a megfelelő enzimeket és megóvja a sejtek DNS-ének intelligenciáját? Olyan növény, ami még finom is, ráadásul olcsó, és minden bioboltban beszerezhető?

Ha igen, akkor mi az? Talán a sokak által magasztalt kínai zöld teában kell megtalálnunk ezt a csodálatos oltalmazót? Vagy a félelmetes hangzású macskakaromban? Netán az erős, sokat vitatott hatású fokhagymában, amely kénes bűzével úgy betalál, hogy egészen biztosak lehetünk benne: a testünkben történik valami (és reménykedhetünk benne, hogy az csakis jó dolog)? Netán a csípős gyömbér, amelyre ugyancsak muszáj odafigyelni?

Igen, valóban létezik egy csúcshatású rákellenes gyógynövény, ám nem a fentebb említettek közük kerül ki, noha ezeknek is megvan a maguk számos kiváló tulajdonsága. Az ájurvéda első számú jelöltje a világ legjobb rákellenes gyógynövénye címre nem más, mint a kissé közönséges kurkuma. Igen, az a kurkuma, amely éveken keresztül nem tűnt többnek holmi átlagos, sárga ételszínezéknél. Az elmúlt évek során – ha meg is volt egyáltalán a konyhánkban – legtöbbször ott csücsült a polcon, hónapokon és éveken át, míg egy nagytakarításkor vagy költözéskor ki nem hajítottuk, mivel nem tudtunk mit kezdeni vele. A kis, sárgás-narancsos színű, nem túl karakteres ízű, elhanyagolt kurkuma azonban kőkeményen felveszi a harcot a rákkal.


Noha a nyugati világban viszonylag sokáig ismeretlenségben maradt, a kurkuma Indiában évezredek óta az étrend alapvető pillére. Keleten az üveget bizony nem hagyták a polcon pihenni! A kurkuma a világ e táján messze több holmi ételszínezéknél. Legalább ötezer éve minden egyes nap, minden konyhában, az aznapi lencsét és zöldséget főzve, az indiai háziasszonyok bőségesen használják ezt a rákellenes csodafűszert.

Az ájurvédikus hagyomány nem csupán a gyógynövényt ismeri, hanem annak titkát is, hogy miként kell a legnagyobb hatóerőt előcsalni ebből a látszólag bátortalan fűszerből. Talán nem ártana egy kis ízelítőt adnunk abból, hogy mi mindenre képes ez a szerény kis növény, mely a sokkal erőteljesebb ízű gyömbér rokona, és ahhoz hasonlóan a növény porrá tört gyökeréből készül. A nyugati medicina az utóbbi időben széles körű kutatásokat végzett a kurkumával kapcsolatban, melynek hatásaira egyre többen figyelnek fel. A kurkuma első számú hatóanyaga a kurkumin – tudományos körökben egyébként csak diferuloil-metánnak becézik – dokumentáltan az alábbiakat „tudja”. Thomas M. Newmark és Paul Schulick kutatásait idézzük:
 • Erősebb DNS-védő hatása van, mint a lipoátnak, az E-vitaminnak és a béta-karotinnak (ezek mindannyian igen erős hatású antioxidánsok).
 • Stimulálja a glutatoin S-transzferázt, a méregtelenítő, rákvédő hatású enzimet.
 • Szabályozza a salétrom-oxidot és kapcsolódik annak gyulladásgátló, illetve rákellenes tevékenységeihez.
 • Erős gyulladásgátló hatású, mind szájon át bevéve, mind helyileg alkalmazva, és – csakúgy mint a tulaszínak (Ocimum sanctum, az indiai szent bazsalikom) vagy a zöld teának – egyúttal gyomorfekély ellenes hatása is van.
 • Fokozza a többi növényi vegyület rákellenes hatását.
 • Kezdeti állapotában, kifejlődése és előrehaladása során is gátolja a leukémiát.
 • Gátolja a rákot megelőző belső vastagbél-sérüléseket.
 • Gátolja a többszörös mellrák-sejtsorok növekedését.
 • Elnyomja a vastagbélrákot.
 • Meggátolja a szájban lévő daganatok kialakulását.
 • Helyi alkalmazás formájában a kurkumin erősen gátolja a bőrdaganatok kifejlődését.

Ha mindez még nem keltette fel az érdeklődésünket, akkor hozzátehetjük a kurkuma további egészségtámogató hatásait is:
 • A kurkumaolaj baktériumölő hatású.
 • Javítja az anyagcserét, vagyis segíti az emésztést.
 • Végül pedig véd a szívbetegségektől is.

Mivel a kurkuma emésztéstámogató hatású, abban is segít, hogy feloldja a testben a nem kívánatos zsírokat, így azok nem tudnak felhalmozódni. Felfalja a szabad gyököket, így védi az erek egészségét. Megöli a baktériumokat, a szívünknek pedig mindig jót tesz, ha kevesebb fertőzést okozó baci van a szervezetünkben. És persze csúcsszuper antioxidáns. Gondoltuk volna, hogy még a szívünk egészségét is támogatja, ha rendszeresen kurkumát eszünk a rák megelőzése céljából? Pedig így van!


Tyűha, gondolhatnánk, ez a nem túl karakteres ízű, kicsit kesernyés, sárgás-narancssárgás por mi minderre képes! Ki hitte volna? Nosza, legjobb, ha minden egyes étkezéshez belapátolok egy kanálnyit! Olcsó, könnyen beszerezhető szer, könnyen azt vélhetnénk, hogy legjobb, ha beletöltjük egy vizes palackba, és egész nap azt nyakaljuk. Mivel természetes anyag, valószínűleg tökéletesen ártalmatlan. Akkor miért nem eszünk belőle annyit, amennyit csak akarunk? Ez a kezdeti lelkesedés némi megfontolást igényel, a nagyhatású gyógynövényekkel kapcsolatos még egy gyakori észrevétellel együtt. Nevezetesen azzal a kezdeményezéssel, hogy „akkor miért nem vonjuk ki belőle a hatóanyagot, és állítunk elő egy igazi gyógyszert?” Kezdjük először a kurkuma helyes használatával. Aztán elintézhetjük az őt övező gyakori tévképzeteket is.

Főzzünk vele!
Mindenekelőtt a kurkuma fogyasztásának megvan a helyes és a helytelen módja. A helyes mód (ezt valószínűleg könnyen megemésztjük majd) az, ha főzünk vele. Az ősi ájurvédikus hagyomány szerint e nagy erejű fűszernövény használatának a legjobb módja az, amely egyúttal a legjobb ízhatást eredményezi és a legkönnyebben emészthetővé teszi. Ha ízletesen elkészített, kurkumát tartalmazó ételeket fogyasztunk, nem csupán az emésztőnedveink termelése indul be (amely egyébként nagyban hozzájárul ahhoz, hogy megfelelően feldolgozzuk a gyógynövény hatóanyagait és azoktól a legtöbbet kapjuk), hanem a főzési folyamat elősegíti azt is, hogy maguk a hatóanyagok a legteljesebb mértékben felszabaduljanak. Amikor a kurkumát az étellel együtt megfőzzük, a fűszer nem veszíti el a benne rejlő növényi intelligenciát, épp ellenkezőleg: a felerősíti az étel intelligenciáját – és viszont. A kurkuma és az étel nagyon kellemes kettőst alkotnak, szervezetünk egészségének tartós javára szolgálva.


(Receptekkel folytatjuk…)

Forrás: TMInfo

 
 
[ 5466 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x