Az ötödik számú gyilkos - a COPD
Címlap / Szépség-Egészség / Az ötödik számú gyilkos - a COPD

Az ötödik számú gyilkos - a COPD

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Egyre többen szenvednek krónikus obstruktív légúti betegségben, angol nevéből rövidítve a COPD-ben, amely hazánkban is népbetegségnek számít. Ez a legnagyobb esetszámú betegség, amelynek halálozási gyakorisága világszinten is növekszik. A negyven év felettiek körében négyszer gyakrabban alakulhat ki, mint sok daganattípus vagy szívroham. A betegség visszafordíthatatlan károsodások hátrahagyásával halad előre, a tüdő szerkezetének helyreállítására nincs lehetőség. Magáról a betegségről, annak mibenlétéről, valódi veszélyeiről nagyon keveset tud a lakosság. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az a tény, miszerint hazánkban közel fél millióan szenvednek COPD-ben, ugyanakkor a diagnosztizált betegek száma alig éri el a kétszáz ezret. A Magyar Tüdőgyógyász Társaság egyik legfontosabb feladatának tekinti a COPD elleni küzdelmet. Június 27-én Légzésfunkciós Világnapot tartanak hazánkban. 

A betegség legfőbb kiváltó oka a dohányzás, de emellett a környezetszennyezés, valamint a munkahelyi légúti ártalom is közrejátszik a kialakulásában. Pontosan ezért a COPD a dohányosok, a passzív dohányosok és jellemzően a városlakók körében fordul elő a leggyakrabban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint jelenleg az ötödik leggyakoribb haláloknak számít, amely 2020-ra akár dobogós helyre is kerülhet. A komoly egészségügyi kockázatok ellenére az emberek hajlamosak figyelmen kívül hagyni ezt a betegséget.


A legfontosabb szakmai célkitűzés a legfőbb kiváltó ok, a dohányzás visszaszorítása, a betegség korai stádiumban történő felismerése az, hogy az emberek figyeljenek oda a kezdeti tünetekre, keressék fel háziorvosukat, vagy a tüdőgyógyászt. Javuljon az orvos-beteg kapcsolat, a betegség felismerését követően a betegek szedjék a javasolt gyógyszereket. A hazai tüdőgyógyászok június 27-én, az Európai Tüdőgyógyász Társaság felhívására Légzésfunkciós Világnapot (World Spirometry Day) tartanak. A Társaság nem titkolt szándéka, hogy ezzel a rendezvénnyel megismertesse a lakossággal a légzésfunkciós vizsgálatok jelentőségét, ezen keresztül az idült légzőszervi betegségek, így a COPD időben történő felfedezésének és kezelésének a szükségességét. Ehhez sokszor elég egy jól elvégzett légzésfunkciós vizsgálat is. Az emberek álmukban is ismerik már a vérnyomásukat, a cukor és  koleszterin értéküket, de sokaknak fogalmuk sincs a tüdő kapacitásukról. Június 27-én mintegy száz tüdőgondozó beutaló nélkül is fogadja az érdeklődőket és elvégzik náluk a légzésfunkciós vizsgálatot, ami nem több mint egy erélyes be- és kilégzés.

A részletekről, valamint a tüdőgondozók listájáról a www.tudogyogyasz.hu weboldalon tájékozódhatnak majd az érdeklődők.


A COPD mellett a Társaság másik fontos célkitűzése a  tüdőrák leküzdése. Hazánkban évente tízezer új esetet regisztrálnak, ez a szám folyamatosan növekszik. A betegség a férfiak közötti rákos halálozásban az első, a gyengébbik nem képviselői között a második helyen áll.  Magyarország világelső a tüdőrák halálozás terén. Mára bizonyított tény, hogy a tüdőrák kialakulásában óriási szerepe van a dohányzásnak, a naponta elszívott cigaretta mennyiségének, valamint a dohánytermékek kátrány és egyéb káros anyag tartalmának. A nők esetében a dohányzás okozza a tüdőrákok 75%-át, a férfiak körében ez a 85%-ot is meghaladja. Ezt az összefüggést támasztja alá az is, hogy a nemdohányzók között a tüdőrák előfordulása alacsonynak mondható. Ez a daganatfajta ma még az egyik legkevésbé gyógyítható daganatos betegség, de a tüdőgyógyászattal együttműködő mellkas sebészeti beavatkozások a valódi gyógyulás reményét jelentik. Ennek érdekében is fontos lenne az, hogy az ötven év feletti dohányosok minél nagyobb arányban vegyenek részt tüdőszűrésen!


Dr. Kovács Gábor
a Magyar Tüdőgyógyász Társaság elnöke

Képek: www.FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2679 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x