Egészségesen nyáron is - mit ajánl a kínai orvoslás?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Egészségesen nyáron is - mit ajánl a kínai orvoslás?

Egészségesen nyáron is - mit ajánl a kínai orvoslás?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-23

A kínai öt elem tan szerint már a Tűz elem időszakában járunk, amelyhez a klimatikus viszonyok közül a hőség, forróság, a szervek államából pedig a szív és a vékonybél tartoznak. Hogyan támogathatjuk a nyári napokon a saját Tűz elemünket és szerveinket? 

 

Rendezvénynaptár
Tűz elem - kitárulkozás, bőség, életöröm
Ez az időszak a legkedvezőbb a természet számára a gyarapodás, növekedés, kiterjedés területén, burjánzanak, virágzanak a növények, nő a termés, hiszen napról napra csak árad az éltető napfény. Hasonlóképpen az emberi életben is a kitárulkozás, a kibontakozás, a társasági élet és az élvezetek ideje jött el. Nyáron szárba szökkennek és kivirágzanak azok a dolgok, legyen szó akár szellemi, akár anyagi ügyeinkről, amelyekért előző télen és tavasszal dolgoztunk a mélyben. A korábbi hónapok során előkészített terveink megvalósítására, elindítására kerülhet sor. Ugyanakkor az életöröm annyira átjár mindent, hogy legszívesebben az időnk nagy részét a szabadban, az erdőben vagy a vízparton töltenénk, kellemes társaságban, élvezve az élet jó és egyszerű dolgait, mint a finom ételek és italok és a közös időtöltés. A hozzá társuló érzelmek az öröm és a nevetés a kínai felfogás szerint.Feltöltődés éltető energiákkal

Az egész évben szükséges energiamennyiség tetemes hányadát gyűjthetjük be ilyenkor nyáron elsősorban a napfénnyel és a melegséggel, valamint a finom levegővel és az áradó természeti energiákkal és kiáradó szépséggel való feltöltekezés során. Fontos, hogy éljünk a természet körforgása során éppen aktuális energiaminőségek beépítésével, ugyanis a melengető nyári Tűz elemre nagyon is szükségünk lesz majd télen, a Víz időszakában. Valamint a kínai öt elem ciklusa szerint a Tűz elem táplálja a Fém elemet, az időrendben utána következő őszi időszakban, ehhez pedig a tüdő, a vastagbél és a bőr tartozik. Ahhoz tehát, hogy a szervezetünkben fennmaradjon az egyensúly, és a fent említett Fém-szerveink is megfelelően tudják elvégezni a méregtelenítést és az immunerősítést, ahhoz a Tűz elem megfelelő jelenlétére, valamint erős és egészséges szívre és vékonybélre is szükségünk van.
Ám mint mindenben, ebben is tanácsos mértékletesnek lenni, mert a túl nagy hőség árt a szívnek, a túlzásba vitt napozás a bőrnek és a forróság szükségtelenül kiszáríthatja az éltető energiáinkat.
Jól tesszük tehát, ha az általánosan javasolt időben napfürdőzünk, tehát délelőtt 11 előtt, és délután 16 óra után, gondoskodva a megfelelő napvédelemről is. Én a természetes szerek közül leginkább a kókuszvajat javaslom, mert rendelkezik egy enyhe napvédő hatással, jól lehet vele barnulni és számos hatóanyaga révén csodálatosan táplálja a bőrt. A napozáshoz – és nyáron általában - egyébként is fontos a megfelelő hidratáltság, tehát a napi 2-3 liter tiszta víz mellett érdemes frissen préselt zöldség-és gyümölcsleveket, gyógyteákat, akár hidegen is, fogyasztani.

A Tűz elem és a Szív - mi táplálja a Szívet?

A Szív a kínai orvoslásban is uralkodó szerepet tölt be, az összes többi szerv és az ezekhez köthető funkciókörök irányítójának tartják: a szív határozza meg az egész szervezet állapotát és erőnlétét. Nemcsak a véráramlást szabályozza, hanem a Lelket is „raktározza”, tehát a szív egészsége szükséges ahhoz, hogy harmóniában éljünk itt a Földön, megtaláljuk az egyensúlyt az anyagi és a szellemi világ között.
Az ízek közül a keserű íz tartozik a Szív elemhez, így megfelelő mennyiségű kesernyés aromájú étel tonizálja a szívet. A kínaiak úgy tartják, hogy a keserű behatol a szívbe, lehűti és megtisztítja a lerakódásoktól mind a szívet, mind az érrendszert. Nem csoda, ha leginkább a kesernyés zöld leveles salátákat (cikória, endívia, gyermekláncfű), a spárgát, a csalánt, a petrezselymet, a zöld algát ajánlják. A túlzásba vitt feketekávé viszont például károsíthatja a szívet, és erős vízhajtó hatása révén szárítja a bőrt, valamint a belső szerveket. Károsítja még a Tűz elemet, a szívet és a vékonybélt a túl sok állati eredetű zsiradék, a feldolgozott húsfélék, a túl sok fűszer használata.
Ilyenkor érdemes több hűtő hatású, könnyű ételt is fogyasztani. Jól tesszük, ha a táplálkozásunk gerincét a lédús idénygyümölcsök és –zöldségek (akár nyersen magában, akár lének kipréselve, akár saláta formájában) alkotják, valamint a szokásosnál kevesebb szénhidrát (leginkább teljes kiőrlésű gabonák), tejtermékek (elsősorban joghurt, kefir) és minőségi fehérje (csirke, hal, tofu, szója, alga, csonthéjasok).A Tűz és a Fa - a Szív és a Máj

A Tűz elemet az öt elem funkcióköre szerint a Fa táplálja, vagyis a szervek szintjére lefordítva ez azt jelenti, hogy a Máj táplálja a Szívet. A Máj egészsége szükséges ahhoz, hogy a Szív is megfelelően tudja funkcióit ellátni, a Májunk karbantartásával tehát végső soron megalapozzuk a Szív és a hozzá rendelt szervek egészségét. A Májunk pedig akkor egészséges, ha ügyelünk rá, hogy megfelelően tudja méregteleníteni a szervezetünket. Mit jelent ez a gyakorlatban? Természetesen azt, ha nem viszünk be feleslegesen méreganyagokat, így tehát pl. a táplálkozásunkban kerüljük a feldolgozott ételeket, a készételeket (leves- és szószporok, üveges vagy konzerv készételek, leveskocka, chipsek, kekszek stb.) és az asztalunkra kerülő lehető legtöbb fogás méreganyagoktól, tartósítószerektől, ízfokozóktól mentes, házilag készített.


Kolontár Elvira
www.hazateres.net

Képek: www.FreeDigitalPhotos.net

 
 
[ 2407 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x