Kövérítenek a súlyosabb barátok?
Címlap / Szépség-Egészség / Kövérítenek a súlyosabb barátok?

Kövérítenek a súlyosabb barátok?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-27

Amennyiben fogyni akarunk, nem célszerű súlyosabb barátokkal körülvenni magunkat - állapította meg egy új tanulmány. A Loyola egyetem kutatói szerint már a fiatal diákok is hajlamosabbak hízni, ha olyan barátaik vannak, akik náluk több kilót nyomnak. A vékonyabb testalkatú barátokkal rendelkezők karcsúbbak, vagy a súlygyarapodás csak lassú tempóban figyelhető meg náluk. 

Dr. David Shoham elmondta, a kutatási eredmények segíthetnek a tinédzserkori elhízás megfelelő kezelésének fejlesztésében. „Nem kezelhetjük a fiatalokat elszigetelten”- állapította meg.  A tanulmány eredetileg azért született, hogy magyarázatot adjon arra: vajon az elhízás és a hozzá kapcsolódó magatartásformák miért csoportosan jelentkeznek. Azért, mert a barátok befolyásolják egymás viselkedését, vagy pedig azért, mert a tinik olyanokhoz pártolnak, akik hasonlítanak hozzájuk?

A kutatók két nagy amerikai középiskolából gyűjtöttek adatokat. Az egyik főként vidéki és fehérbőrű tanulókból állt, a másik egy etnikai szempontból sokszínű, városi iskola volt. A kutatók felfedezték, hogy még ha nyomon követték is egy-egy diáknál a barátok kiválasztásának folyamatát, jelentős összefüggés volt az elhízás és a tanulók baráti köre között.


Ha egy, az elhízás határán egyensúlyozó diák vékony testalkatú barátokkal rendelkezett, 40 százalékos esélye volt arra, hogy testtömegindexe (BMI) csökkenjen a jövőben.  Ám ha molett barátok vették körül, csupán 15 százalék volt ennek a valószínűsége.

A tanulmány rámutatott, hogy a társadalmi befolyás általában működik, sajnos kedvezőtlen irányban is - a testtömegindexre is hatással van. „Az elhízás ellenes, hatékony beavatkozáshoz a társadalmi kapcsolatokat is figyelembe kell venni, ahelyett, hogy ignorálnánk azokat”- mondta el Dr. Shoham.

A tanulmány szerzői megjegyzik, hogy az adatok még abból az időből származnak, amikor nem létezett Facebook és a gyermekkori elhízás aránya jóval alacsonyabb volt, mint ma. Az eredmények fontos kérdéseket vetnek fel a kortársak befolyásával kapcsolatban.

A tanulmányt a PLoS ONE szaklap közölte.


Búcsú Adrienn

Forrás >>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 1918 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x