Csontig hatol a vörösbor
Címlap / Szépség-Egészség / Csontig hatol a vörösbor

Csontig hatol a vörösbor

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Abból még nem lehet baj, ha heti néhány alkalommal a "pohár fenekére nézünk" - állapították meg kutatók egy kisméretű tanulmányt követően. Egy-két alkoholos ital javíthatja idősebb nőknél a csontok egészségét és csökkenti az osteoporosis rizikóját. 

A csontok élő szövetek – az idősebb csontok folyamatosan megújulnak, átalakulnak. A csontok elvékonyodásával járó osteoporosis-ban (csontritkulásban) szenvedők esetében azonban több csont vész el, mint amennyi megújul. A menopauza időszakában levő, illetve azon már átesett hölgyek különösen nagy veszélyben vannak a csökkent ösztrogénszint miatt: ez a hormon létfontosságú a csontok szilárdsága szempontjából.

„A tanulmány egyértelműen bizonyítja, hogy még a kis mennyiségű alkohol is befolyással bír: gyors hatással van a csontanyagcserére – mondta Urszula Iwaniec vezető kutató, az Oregoni állami egyetem munkatársa. – Az egészséges élet részeként a mérsékelt alkoholfogyasztás lassítja a csontvesztést, csökkenti a csontállomány ritkulását, ezzel az osteoporosis kockázatát is.”

Ugyanez viszont káros lehet a fiatal felnőttek számára, akik még mindig „építik” a csontjaikat! S miközben az alkoholfogyasztás egyre terjedő és komoly egészségügyi probléma, a mérsékelt szeszfogyasztás egészségre gyakorolt hatása nem kap túl nagy figyelmet.

Csak az Egyesült Államokban a nők durván fele, a férfiaknak pedig egynegyede töri csontját a csontritkulás következtében. Mivel a megelőzésképpen szedhető gyógyszerek drágák és sok esetben kellemetlen mellékhatásokkal járnak, az osteoporosis-t inkább egészségesebb életmód kialakításával kellene megelőzni.


Iwaniec kutatócsoportja 40, menopauza után levő nő egészségének alakulását követte – életkoruk átlagosan 56 év volt, mérsékelten fogyasztottak alkoholt és nem alkalmaztak hormonterápiát. „Mérsékelt alkoholfogyasztásnak a másfél-két ital számít naponta, vagyis 8-10 gramm alkohol” – mondta a szakember.

Amikor a hölgyek két hétre leálltak az alkoholfogyasztással, a kutatók a csontanyagcsere növekedésének bizonyítékát találták a vérükben, mely a csontritkulás kockázati tényezője. Majd kevesebb, mint egy nappal azután, hogy a nők ismét ittak alkoholt, a markerek visszatértek a korábbi szintre.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az alkoholt mérsékelt mennyiségben fogyasztók csontsűrűsége nagyobb, mint azoké, akik nem isznak szeszesitalt, vagy túlzásba viszik az alkoholfogyasztást - de ennek oka nem volt egyértelmű.

Úgy tűnik, az alkohol az ösztrogénhez hasonlóan „viselkedik” a csontanyagcsere csökkentésében. „Az alkohol típusa nem látszik lényegesnek, de a tanulmányban részt vett hölgyek leginkább bort ittak. Patkányokon végzett kísérletek is azt bizonyították, hogy itt elsősorban az alkohol az, ami fontos” – mondta Urszula Iwaniec.

Hogy a hatás ugyanígy működik-e a férfiaknál is, az egyelőre nem ismert – ahogyan azt sem lehet egyértelműen állítani, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás valóban távol tartja a csontritkulást – de találtak összefüggést a kettő között.

Dr. Suzanne Steinbaum, a New York-i Lenox Hill kórház munkatársa megjegyezte, hogy a tanulmány különösen örvendetes, mivel a legutóbbi ajánlások szerint nem érdemes kalciumot és D-vitamin kiegészítőket szedetni a páciensekkel a csontritkulás megelőzése érdekében.

„A tanulmány igen érdekfeszítő ilyen szempontból – mondta. – Minden menopauza időszakában, vagy az utáni állapotban levő hölgy páciensemnek elmondom, hogy ne szedjen kalciumot, és egyfajta pánik alakult ki azzal kapcsolatban, hogyan lehetne akkor megelőzni a csonttöréseket, a csontritkulást.”

A tanulmány azonban azt mutatja, néhány ital nemcsak a szívbetegségeket előzheti meg, hanem az osteoporosis-t is. „Nem ajánlom a kalcium kiegészítőket, az egészséges étrendet viszont annál inkább, amely tápanyagokban, kalciumban gazdag, illetve az egészséges életmódot, napi testmozgással és egy vagy két pohár borral kiegészítve!” – tette hozzá Dr. Suzanne Steinbaum.


Búcsú Adrienn

Forrás >>

Kép: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3609 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x