Döbbenet: a fiatalok és a nyugdíjasok háta "kezet foghat"...
Címlap / Szépség-Egészség / Döbbenet: a fiatalok és a nyugdíjasok háta "kezet foghat"

Döbbenet: a fiatalok és a nyugdíjasok háta "kezet foghat"

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-02

A fiatal felnőttek megfizetik a sok, képernyő előtt ücsörgés árát - háromból egynek komoly hátfájdalmai vannak. A hátfájás azonban sokszor ok nélkül is jelentkezik... 

Akár tévé, akár számítógép előtt ülünk sokat, semmiképp sem járunk jól. Már a fiatalok súlyos árat fizetnek azért, hogy órákat töltenek képernyő előtt: háromból egy hátfájdalmakkal küzd – mutat rá egy új tanulmány.

A brit Mintel kutatással foglalkozó cég 16 és 24 év közöttieket vizsgált, akik hasonló hátpanaszoktól szenvednek, mint a nyugdíjasok. A 16-24 év közöttiek 34 százalékát érinti a hátfájás, a 65 év felettieknek pedig 38 százalékát…

Az angoloknál minden ötödik ember szenved hátfájástól, életkortól függetlenül. Michelle Strutton, a Mintel munkatársa ugyanakkor elmondta: a fiatalok körében tapasztalható hátprobléma vészjelzés. „A túlságosan sok ülés meggyengíti az izomtónust, ez vezet hátfájdalomhoz. Számos fiatal folytat ülő életmódot, mindennapjaiból hiányzik a sport, és ez nemcsak a hát kínzó fájdalmát hozza magával, de rossz tartást is okoz.”


A szakember hozzátette, hogy a brit fiatalok például órákat töltenek a tévé- illetve a számítógép képernyője előtt ülve, tehát nem tesznek semmit azért, hogy hátizmaik erősödjenek. A hátfájás lassan az egyik legnagyobb társadalmi egészségügyi probléma lesz, számos ember betegszabadságának is ez az oka.

Öt főbb problémára mutatott rá a kutatás. A nemzetet leginkább érintő egészségügyi gondok a mindennapokban a megfázás és nátha, a fejfájás, a torokfájás, köhögés és a hátfájás. A tanulmányból kiderült, hogy a nők többször panaszkodnak fejfájásra, mint a férfiak, 62 százalékuk szenved tőle a férfiak 49 százalékával szemben.

A kutatás egyébként három hónappal azután került napvilágra, hogy egy másik vizsgálat összefüggésbe hozta a munkahelyi közérzetet a hátfájással. A Markus Melloh professzor vezette kutatás – aki az ausztráliai Perth-ben ortopéd sebész – rámutatott, hogy számos hátfájós dolgozó egyszerűen csak boldogtalan a munkahelyén.

Vagyis, ha jobban értékelnék saját magukat és pozitívabban állnának munkájukhoz, fájdalmaik is csökkennének, illetve megszűnnének. Melloh és munkatársai következtetésüket egy kutatásra alapozták, mely kimutatta, hogy csupán az emberek 33 százaléka tapasztalt olyan mértékű fájdalmakat, melyek komolyan érintették karrierjüket és mindennapi életüket. S bár sokan vettek ki hosszabb betegszabadságot, csupán néhány szenvedett közülük valamilyen fizikai elváltozás, így például porckorongsérv miatt.

Sőt, a tanulmányban részt vettek anatómiai tesztjei azt mutatták: nincs fizikai oka a naponta ismétlődő hátfájdalmaknak…


Búcsú Adrienn

Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 6563 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x