Kerek, piros, és megakadályozza a szívrohamot!
Címlap / Szépség-Egészség / Kerek, piros, és megakadályozza a szívrohamot!

Kerek, piros, és megakadályozza a szívrohamot!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-01-28

Csupán két alma elrágcsálása naponta megvédheti a nőket a szívproblémákkal szemben, azzal, hogy csökkenti a koleszterinszintet - állítják kutatók. Felfedezték, hogy az alma jelentősen leviszi a vérzsír szintjét a menopauza időszakában, illetve azt követően. Ez az a korcsoport, amely a leginkább ki van téve a szívroham és a stroke kockázatának. 

Az alma fogyasztása csaknem negyedére csökkentette a koleszterinszintet 6 hónap után a gyümölcsöt naponta fogyasztóknál. A legnagyobb csökkenés az alacsony sűrűségű lipoproteinben volt megfigyelhető, melyet „rossz koleszterinnek” is neveznek. Ez az, ameyl lerakódik az artériákban, és növeli az életveszélybe sodró vérrögök formálódását a szív- illetve az agy tájékán.

A floridai állami egyetem kutatócsoportjának megállapításai alátámasztják a korábbi bizonyítékokat, miszerint az alma jót tesz a szívnek. A legutóbbi tanulmányból azonban az is kiderült, milyen mértékben profitálhat a gyümölcs fogyasztásából a legmagasabb kockázatú csoport.


Csak Nagy-Britanniában a nők 45 százaléka szenved el stroke-ot vagy szívrohamot, mindkettő vezető haláloknak számít a menopauza időszakában levő vagy azon már átesett nők körében. Mielőtt a változókorba érnek, a hölgyek nagyobb immunitással bírnak a szívbetegségekkel szemben – csupán harmadannyi nő szenved tőlük, mint férfi. Ám 50 éves kor felett megváltozik a helyzet: ijesztően megnő a szívproblémák előfordulása a hölgyek körében.

A kutatók arra voltak kíváncsiak, vajon két alma elfogyasztása naponta csökkenti-e jelentősen a szívbetegség kockázatát. Vizsgálatukba 160 nőt vontak be, akik már túl voltak a menopauzán. A csoport egyik felét arra kérték, egyenek 75 gramm almát vagy szárított almát naponta (amely egyenértékű két friss, közepes méretű almával.) A hölgyek másik felét aszalt szilva fogyasztására kérték, hogy lássák, ugyanazt a hatást érik-e el.

Minden önkéntes részt vett vérvizsgálaton háromhavonta, egy éven keresztül. Az eredményeket a kutatók a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics lapban közölték. Kiderült, hogy három hónappal a rendszeres almafogyasztás megkezdése után az összkoleszterinszint 9 százalékkal csökkent le az almaevő csoportban, az LDL („rossz” koleszterin) szintje pedig 16 százalékkal.

Hat hónappal később a koleszterinszint még jobban csökkent: 13 százalékkal, az LDL szint pedig 24 százalékkal. A kísérlet hátralevő hat hónapjában nem tapasztaltak további csökkenést.  Az aszalt szilva szintén lejjebb vitte a koleszterinszintet, de nem olyan mértékben, mint a szárított alma.


A kutatók rámutattak, hogy két közepes méretű alma elfogyasztása naponta jelentősen leviszi a koleszterinszintet és ehhez még három hónap sem kell.

A britek egyébként évente 500 ezer tonna almát fogyasztanak.  Egy lengyel tanulmány 2009-ben arra hívta fel a figyelmet, hogy napi két alma elrágcsálása felére csökkentette felnőtteknél a bélrák kockázatát.

A londoni St.George kórház egészségügyi iskolája vezette tanulmány pedig arra mutatott rá, hogy megnövekedett a tüdőfunkció azoknál a középkorú férfiaknál, akik legalább egy almát fogyasztottak naponta.


B. A.

Forrás >>

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3401 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x