Allergia - harc a világgal
Címlap / Szépség-Egészség / Allergia - harc a világgal

Allergia - harc a világgal

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-06-06

"Van bőr a képén! Leég a képemről a bőr! Jól érzem magam a bőrömben, vagy éppenséggel nem érzem jól magam." Ezek a mondások is jelzik, hogy a bőr a külvilág és az egyén belvilága között egyfajta határ, ha nem is átjárhatatlan. A bőr, mint határ: számomra gondolatébresztővé vált ez a tény, amikor elkezdtem foglalkozni az allergia témájával, kiváltképpen a gyerekeket érintő allergiával.  

A felnőtt embernek élete során sokszor át kell értelmeznie a viszonyát saját belvilága és a külvilág között; arról van szó, hogy a felnőtt már tudja, mert megtanulta, (jó esetben) hogy mivel, milyen mértékben azonosul és mitől határolódik el. Gondolok itt a kapcsolatokra is, de egészen egyszerűen arra is, hogy hogyan emésztjük meg a különböző információkat, hogyan tesszük magunkévá a helyzeteket, hogyan emésztjük meg a szellemi, lelki és a fizikai táplálékot. A felnőtt ezt többé kevésbé tudja, a gyereknek viszont mindezt még meg kell tanulnia, és ebben a folyamatban a szülők, a környezete segítik.

Itt a pollenszezon és az allergiások kellemetlen tüneteikkel újra felveszik a harcot a világgal. Az allergia azt jelenti, túlérzékenység, a szervezetnek a szokásostól eltérő válasza valamilyen külső behatásra. Miért van az, hogy az egyik embert zavar valamilyen külső behatás, a másiknak ugyanaz meg se kottyan, lepereg róla? Mi az oka? Ha az anyuka is érzékeny volt már a pollenre, a tejtermékekre, akkor valószínűleg a gyereke is az lesz - tehát az öröklődés lehet biztosan az egyik ok. Amellett a külvilág egyre szennyezettebb, egyre több feldolgozott táplálékot fogyasztunk, az életmód sem kiegyensúlyozott, keveset mozgunk és ingeráradatban élünk.

 

A fizikai hatásokon túl érdekes adalékot ad a témához a lelki szempont áttekintése. Rüdiger Dahlke A gyermeki lélek nyelve a betegség című könyvében arra világít rá, hogy az ember allergiás betegségekkel küzd mindaz ellen, ami túlságosan, túl korán, túl közel és túl megterhelően kerül közel hozzá, és ami akarata ellenére mégiscsak bemegy a bőre alá. A világ és az egyén határa a bőr. A belső határokat többek között a nyálkahártyák alkotják, aztán a légzőszervek, a tüdő és az emésztőszervek. Azt is mondja továbbá, hogy a légzőszervek allergiás reakciójában csapódnak le azok a témák, amelyek miatt az ember majdnem megfullad, míg az emésztőrendszerben jelentkező allergiás folyamatok a megemészthetetlen témákra mutatnak rá… Ez nekem nagyon tetszett!

El is meséltem a kozmetikusomnak, amikor éppen az allergiára terelődött a szó, milyen érdekes, hogy Dahlke szerint például a tejallergiások, asztmások jelképesen az anyai hatások ellen küzdenek, a virágpor allergiások az élet csírázó erői ellen, holott tudati szinten kellene megküzdeni velük, ezeket a témákat fel kellene dolgozni, integrálni például mesék, szerepjátékok segítségével… Erre ő azt mondta, ez hülyeség, neki egyszerűen a sok vegyszertől jött elő az allergiája, amikkel dolgozik. Igen, ez lehetséges, a vegyszerek, festékek, kémiai szerek nem tesznek jót, egy kozmetikusnál ez szakmai ártalom, de a háztartási tisztítószerek, a lakásfelújításnál használt lakkok és festékek anyagának a kipárolgása veszélyes. A higiéniamánia szintén nem egészséges.

Felmerül a kérdés: miért van az, hogy a nagyvárosokban sokkal több allergiás gyerek van, mint vidéken? Természetes környezetben a kisgyerek már korán találkozik olyan anyagokkal, amikkel a városi gyerek nem. Azok a gyerekek, akiket egyéves korukban rendszeresen bevittek a tehénistállóba, és más állatokkal, növényekkel is kapcsolatba kerültek, később sokkal kevésbé szenvednek allergiától. Az lenne a cél, hogy lassan, a maga idejében de bátran ismerkedjen meg természetes környezetével, és a folyamat során megtanulja „megemészteni”, magáévá tenni. A gyerek ennek érdekében élete elején mindent a szájába vesz. A természetes ingerek nyugodtan lehetnek intenzívek, feltéve, hogy megfelelnek a fejlettségi szintjének.

Az allergia túlérzékenységi reakció, amit többnyire a test saját fehérjéitől eltérő fehérjetartalmú anyagok váltanak ki. Ha a csecsemő például túl korán kap cumisüvegben tehéntejet, voltaképpen megtévesztés áldozata. Még éretlen emésztése nem képes az idegen fehérjét lebontani és a bélfalon keresztül felvenni. A lisztes termékekkel, kásákkal is ugyanez a helyzet, a búzasikért megemészteni a kisgyerek még nem tudja, ezért volt hagyomány a „csócsálás” szokása, mint régi etetési módszer, amikor az anya előre megrágta, a saját nyálával elkeverte a falatot, gyakorlatilag előemésztette, és úgy adta a gyerek szájába.

Amennyiben a gyereken allergiás tünetek jelentkeznek, a szülőknek érdemes elgondolkodniuk azon, hogy min tudnának változtatni a legegyszerűbben: otthon, házilag. A legfontosabb az étrend, a környezet és a napirend átgondolása. Az előadáson néhány jellemző eset bemutatása után elsősorban az étrendről lesz szó. Érdemes kipróbálni az állatifehérje-mentes étrendet: mit kínálhatunk tejfehérje-, tejcukor-érzékenység, glutén-érzékenység esetén? Milyen jó minőségű növényi fehérjét adhatunk tejtermék, tojás és hús helyett? Hogyan kedveltessük meg a zöldségeket és a gyümölcsöket? Hogyan állíthatunk össze egy teljesértékű menüt?


Szepesi Dóra
www.makronauta.hu

A 16. VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL 2012. augusztus 25-26. között a Kőrösi
Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban (X. kerület, Szent László tér 7-14.)
A teljes programért kattints ide: www.egeszsegvar.hu

Kép: FreeDigitalPhotos.net
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2723 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x