Stresszes férfinak súlyosabb nő kell?
Címlap / Szépség-Egészség / Stresszes férfinak súlyosabb nő kell?

Stresszes férfinak súlyosabb nő kell?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-12

A stresszes férfinak a nagyobb testsúllyal rendelkező nő tetszik? Egy új tanulmány szerint igen. A stressz arra készteti az erősebbik nem tagjait, hogy a kissé teltebb nők iránt érdeklődjenek. Valószínűleg az evolúció "programozta" ezt beléjük. 

A kisméretű tanulmány alapján - mely csupán 81 egyetemista férfi bevonásával született - még nem vonhatók le végleges következtetések, mégis, „utal arra, hogy a stressz befolyásolja, mit találunk vonzónak egy potenciális partnerben” – mondta el a tanulmány társszerzője, Martin Tovee, a brit newcastle-i egyetem pszichológia karáról.

A kutatókat az érdekelte: mi alapján vonzódnak a férfiak egy nőhöz. Tovee szerint a szépségideál nem csak az idővel változik – nem ugyanolyan egyik országban, mint a másikban. „Malajziában és Afrikában végzett tanulmányunk például azt mutatja, hogy a szegényebb környezetben élőknél, ahol a források igen szűkösek, az emberek a súlyosabb testet találják vonzónak a potenciális partnernél. Egy olyan országban, ahol a táplálék kevés, súlyosabbnak lenni azt jelenti, hogy az embernek vannak zsírtartalékai, és nagyobb eséllyel küzd meg a helyzettel, ha kevés étel áll rendelkezésre a jövőben. A nagyobb testsúly láttán azt is feltételezik,hogy magasabb az illető társadalmi státusza, hiszen képes megfizetni az élelmiszert.”


Ám a gazdagabb országokból származó embereknek mások az elvárásaik – így az amerikaiaknak is. „Ez arra utal, hogy testméret-preferenciánk nem velünk született, rugalmas és változtatható a környezettől és körülményektől függően.”

Tovee és kollégái korábbi tanulmányukban megállapították: az éhes diákokat a nagyobb testsúllyal bíró emberek vonzották jobban. Az új tanulmányban azonban a kutatók úgy tekintettek a stresszre, mint egy igen lényeges tényezőre a szegényebb környezetben élők körében.

A kutatók 81 fehér férfit vontak be tanulmányukba – azért voltak valamennyien fehérbőrűek, mert a faji hovatartozás is változtathat az eredményeken. A résztvevők 18-42 év közöttiek voltak. A 81 önkéntes közül a kutatók 41-et tettek ki stresszhatásnak: úgy kellett viselkedniük, mintha állásinterjún lettek volna egy nőkből és férfiakból álló csoport tagjai előtt, és folyamatosan ki kellett vonniuk 13-at az 1022-ből, olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak tudták, és a lehető legpontosabban.

Majd a férfiaknak hölgyek fotóit kellett rangsorolniuk – kiderült, hogy azok a férfiak, akik stressznek voltak kitéve, a nagyobb testsúlyúakat találták vonzóbbnak. A különbség „kicsi volt, de jelentős” – mondta el Martin Tovee.

A tanulmány szerzői úgy vélik, az evolúció arra „programozta” a férfiakat, hogy a mindig az adott körülményekhez mérten válasszanak partnert. Arra is felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a tanulmánynak vannak gyengeségei – például, valójában nem lehet megmondani, mennyire volt stresszes a kiválasztott 41 férfi, és fordítva sem vizsgálták a dolgot, vagyis, hogy a nők hogyan választanak.Steve Gangestad
, Az új-mexikói egyetem pszichológiaprofesszora szerint lehet egy másik magyarázata is a hatásnak, melyet a tanulmány során tapasztaltak. „A stresszes férfiak talán átmeneti önbecsülés-hiánnyal küzdöttek – magyarázta. – ebben a szituációban kevésbé elutasítóak a testtípusokkal szemben, melyek a nyugati világban általában kevésbé preferáltak.” Véleménye szerint több kutatásra van szükség ahhoz, hogy tisztább képet kapjunk.

De miért is számít ez a kutatás? „A kutatás lényeges abból a szempontból, hogy megértsük, milyen tényezők formálják a test-preferenciákat – mondta Martin Tovee. – Manapság az emberek olyan problémákkal küzdenek, mint például az anorexia. Teljesen torz a testérzékelésük, elképzelésük az ideális testről. Ezért is fontos, hogy a kutatók rájöjjenek, mi befolyásolja, hogy milyen test tetszik nekünk. Azt is meg kell értenünk, milyen hatással vannak a stresszes környezeti változások – így a gyors iparosítás a fejlődő világban – az emberre, hogyan változtatja meg a test-preferenciákat, a test-ideált, és milyen hatással vannak ezen változások az egészségünkre.”


A tanulmányt a PLoS One szaklap közölte.


Búcsú Adrienn

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3945 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x