Napirend az ájurvéda tükrében
Címlap / Szépség-Egészség / Napirend az ájurvéda tükrében

Napirend az ájurvéda tükrében

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Érezted már úgy, hogy mindazok a feladatok, amelyek megoldása rendszerint alig negyedórányi időráfordítást igényel, s könnyen, jó kedvvel teljesíthetőek, most megoldhatatlannak tűnnek, sokszoros időre van szükség az elvégzésükhöz? Mi lehet ennek az oka? Hogyan küszöbölhetőek ki az ilyen kedvezőtlen állapotok? Mindezekre a kérdésekre is választ, útmutatást ad az ájurvéda, az "élet tudománya". 

Az ájurvéda holisztikus, az élőlény szervezetét szerves egységként szemlélő és kezelő gyógyítás ősi, több mint ötezer éve gyakorolt indiai tudománya. Orvostudomány, amely a hangsúlyt az egészség megőrzésére, a betegségek megelőzősére helyezi, lehetőséget ad az egészség visszaállítására, a gyógyulás elősegítésére. Átfogó életfilozófia és életmód egyben, elvei szerint élve beteljesíthető az „egész–ség” mindannyiunk által vágyott állapota. Megmutatja, mi a kedvező és mi a kedvezőtlen a hosszú élethez.

Filozófiájának értelmében az „áju”, vagyis az élet négy fő elven nyugszik, amelyek egymással kölcsönös és szoros kapcsolatban állnak, összehangoltságuk teszi lehetővé az élőlény tudatosságát. E négy fő elv a test, az érzékszervek, az elme és a lélek. A lélek a különböző érzékszerveken keresztül lép kapcsolatba a külvilággal, melyek működését a test és az elme együttese biztosítja.


Az ájurvéda tanítása szerint az élőlény testének, elméjének, tudatának működését három rendező elv, úgynevezett dósa irányítja, amelyek váta, pitta és kapha néven ismertek. A dósák olyan erők, amelyek az öt őselem (éter, levegő, tűz, víz és föld) meghatározott kombinációjából jönnek létre, s képviselik, megnyilvánítják az őket alkotó elemek energiáit és tulajdonságait. Meghatározzák a növekedés és bomlás folyamatait, az élet minden területére kiható dinamikus folyamatok. Működésük harmóniája az egészség feltétele, egyensúlyi állapotuk sérülése betegségek kialakulásához vezethet. A dósák irányítják az emésztést és az anyagcsere-folyamatokat, a testen belüli mozgást és változást, az aktivitást és pihenést, valamennyi élettani folyamatot. A test különböző részeinek feladatellátásáért más-más dósa felelős, működésükben egyfajta dinamika nyilvánul meg.

Más dósa fokozott aktivitása figyelhető meg az egyes életszakaszokban, a különböző évszakokon belül, de rövidebb távon, a napszakokban is különböző a dósák hangsúlyossága. Az első életszakaszban, a fogantatástól a serdülőkorig az összetartásért, a felépítő folyamatok irányításáért felelős kapha dósa domináns. Hatását leginkább a hideg és nedves hónapokban érezhetjük, emellett egy napon belül a pihenés, az esti, éjszakai órák a kiemelt időszaka. A serdülőkortól a középkorúság végéig terjedő életszakaszban a pitta dósa az uralkodó irányító elv. A meleg, nyári hónapokban legkifejezettebb a hatása, felelős az éhségérzet kialakulásáért, az emésztési folyamatok megfelelő működéséért, így egy napon belül főként a déli órákban tapasztalható jelenléte. A harmadik életszakaszban, a középkorúság végétől az öregkorban a váta dósa dominanciája figyelhető meg, évszaka a hűvös, szeles hónapokat foglalja magába. Ez az erő felelős a különböző mozgások végrehajtásáért, így kiemelten a reggeli órák időszakát irányítja.

Ahhoz, hogy az „egész-ség” megtapasztalható és fenntartható legyen az életünkben, mindenképpen szem előtt kell tartanunk ennek a három rendező és irányító elvnek a működését. A napi tevékenységeinket a dósák dinamikájával összhangban végezve érezhető lesz a változás, amint a dolgaink sokkal könnyebben, már-már szinte „maguktól” működnek és megoldódnak. A bennünket körülvevő világ, a természet részei vagyunk, harmonikus működésre csak úgy számíthatunk, ha figyelembe vesszük törvényeit. Egyensúlyt kell teremtenünk a munkára és pihenésre szánt idő és energia között, az egyes tevékenységeket azokban az időszakokban végezve, amikor a dósák működése azt segíti, támogatóan előmozdítja. Milyen konkrét életvezetési, napi életmódbeli tanácsokkal szolgál a ma embere számára is az ájurvéda?


Az életet támogató tevékenységek között ez egyik a korai, napfelkelte előtti felkelés, majd az anyagcsere-termékek (széklet, vizelet) eltávolítása a szervezetből. Meditációra, lelki gyakorlatok végzésére legmegfelelőbbek a kora reggeli órák. Étkezni akkor célszerű, ha éhesek vagyunk, és a főétkezésnek lehetőleg az ebédnek kell lennie, amikor a pitta dósa dominanciájának köszönhetően az emésztés megfelelő tud lenni. Nyugodt pihenésre, testi és szellemi regenerációra akkor számíthatunk, ha este tíz óra előtt lefekszünk, igazodva a kapha dósa aktivitási időszakához. Mindezek mellett figyelemmel kell lennünk az egyéni testtípusunk igényeire, az annak, illetve adott állapotunknak megfelelő ételeket javasolt fogyasztanunk.

A dósák dinamikáját ismerve, irányító elveikkel összhangban végezve a napi tevékenységeinket feladataink teljesítése az egészséget fenntartó vagy visszaállító, életet támogató, örömteli lehet.

Ha a témáról többet szeretne hallani, jöjjön el a Létkérdés Konferenciára: www.letkerdes.hu


Dr. Telek Erika

Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4518 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x