Depresszió: a legjelentősebb lelki egészségi problémánk...
Címlap / Szépség-Egészség / Depresszió: a legjelentősebb lelki egészségi problémánk

Depresszió: a legjelentősebb lelki egészségi problémánk

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-29

Egyre fontosabbnak tartjuk manapság a lelki egészség meglétét, amely az emberi lét természetes velejárója kellene, hogy legyen. Hiánya testi betegségekhez és akár öngyilkossághoz is vezethet. Hogyan orvosolhatjuk az enyhébb hangulati zavarokat? 

Az európai országok legjelentősebb mentális egészségi problémája, a depresszió volt a fő témája a lelki egészség világnapjának, amelyet október 10-én tartottak a Lelki Egészség Világszervezete kezdeményezésére.
Világszerte több mint 350 millió ember szenved depresszióban, de közvetetten érintettek a családtagok, rokonok és barátok is. A depresszió a legjelentősebb mentális egészségi probléma Európában, mivel enyhébb formáit is beleszámítva a lakosság minden negyedik tagja érintett. A WHO adatai szerint általában 50 százalékkal több nő szenved depresszióban, mint férfi, tízből egy vagy kettő nő tapasztalja meg a szülés utáni depressziót. A tanulmányok szerint egyre több serdülő és fiatal szenved depresszióban - ismertette az adatokat Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi regionális igazgatója.

A depresszió teszi ki a mentális zavarok okozta betegségterhek legnagyobb részét, összesen mintegy 20 százalékot a WHO európai régiójában és 26 százalékot az EU-ban. A depresszió a leggyakoribb oka a hosszú ideig tartó betegszabadságnak és a fogyatékosságnak. Egyes országok, mint például Dánia és Hollandia arról számoltak be, hogy a hosszú ideig tartó betegszabadságok és rokkantsági kifizetések közel 50 százalékának okai a mentális zavarok, többnyire a depresszió.


A depresszió egyik legtragikusabb következménye az öngyilkosság, amelyet majdnem egymillió ember követ el évente. A depresszió emeli a magas vérnyomás, szívinfarktusok, agyvérzés és valószínűleg a rák kockázatát is. A szív- és érrendszeri betegségek, a rák és a cukorbetegség pedig a depresszió növekedését eredményezik.

Ugyanakkor jelenleg a depresszióban szenvedő emberek kevesebb mint 50 százaléka - a világ legtöbb részén kevesebb mint 30 százaléka és némely országokban kevesebb mint 10 százaléka - részesül megfelelő kezelésben. A megbélyegzés miatt sokan nem mernek elmenni kezelésre - hangsúlyozta Pusztai Zsófia, hozzátéve: a depressziót jól és hatékonyan lehet kezelni, a korai felismerés viszont lényeges szempont.
Lehóczky Pál, a Magyar Pszichiátriai Társaság (MPT) elnöke szerint a lelki egészség megélhető, komplex élmény, amely a mai modern pszichiátriában központi kategóriát képez. A lelki egészség nem csupán egy fogalom, vagy koncepció, hanem emberi szinten élmény, magatartás és törekvés.
   

Forrás: MTI

Harmonet-tippek a jó hangulatért
Míg a klinikai depresszió kezelése komplex, orvos, pszichiáter és/vagy természetgyógyász közreműködését igénylő feladat, az enyhébb hangulati zavarok orvoslásáért mi magunk is tehetünk. Annál is inkább, mert jónéhányan szenvednek a rosszkedv, letargia enyhébb fázisaitól, ami még nem számít ugyan orvosilag kezelendő betegségnek, de azért egyáltalán nem jó együtt élni vele. Az ember természetes létállapota az öröm és éppen mi saját magunk vagyunk azok, akik fenn tudjuk tartani ezt az állapotot önmagunk számára.

Számos dolog van, amivel megelőzhetjük és elmulaszthatjuk a borús hangulatot, gondolatokat, érzéseket. Most egy csokorba gyűjtöttük a leghatékonyabbakat!

Egészséges étkezés – ha mindenből – az összes élettanilag fontos élelmiszerből, különösen zöldségekből, gyümölcsökből és teljes kiőrlésű gabonákból – mértékkel, de elegendő mennyiségben fogyasztasz, a tested nem fog hiányt szenvedni semmiben és nem jelez hangulati zavarokkal, hogy valami nincs rendben. Az alacsony energiaszint és hangulatingadozás hátterében állhat tápanyaghiány és az anyagcsere felborulása is. Fontos, hogy ne cukorral és csokoládéval próbáljuk átvészelni a nehezebb időszakokat, mert azzal többet ártunk, mint használunk!


Meditáció
– az egyik legjobb hangulatjavító tevékenység, mivel segít újra összekapcsolódni önmagaddal. Számos válfaja létezik, találd meg, ami számodra a legmegfelelőbb!
Melyik való Neked? Tudd meg itt >>>

Sport – a mozgás során felszabaduló endorfinok örömérzetet keltenek, ami jónéhány óráig megmarad. Ráadásul a rendszeres sport segít karbantartani az izmokat, a csont- és immunrendszert egyaránt, a belső szerveket pedig méregteleníti. Mindez az egészség és a jó közérzet alapja.

A depresszió hátterében gyakran az elfojtott, fel nem dolgozott stressz áll. A 7 legerősebb stresszoldó módszer >>>

Kolontár Elvira
a Harmonet vezető szerkesztője, természetgyógyász
Még több hangulatjavító ötlet és ingyenesen letölthető anyag itt: www.hazatérés.net

Képek: Ambro - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4161 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x