Hidegfront - leginkább a magas vérnyomásban szenvedők sínylik...
Címlap / Szépség-Egészség / Hidegfront - leginkább a magas vérnyomásban szenvedők sínylik meg

Hidegfront - leginkább a magas vérnyomásban szenvedők sínylik meg

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-17

A hétvégén érkezett hidegfronttal beköszöntött a hidegebb időjárás, itt az idő felkészülni az ilyenkor szokásos teendőkre, az immunerősítésre, a betegségek megelőzésére. A magas vérnyomásban szenvedőknek külön ajánlott odafigyelniük. 

A hidegfront leginkább a magas vérnyomásban szenvedőket veszélyeztetheti, de a szívbetegeknél is előfordulhat mellkasi szorító fájdalom. Gyakori tünet még a fejfájás, de a hidegfront az agresszivitást is fokozza - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ).

A hosszú, kellemesen langyos - sőt az utóbbi napokban szokatlanul meleg - ősz után az előrejelzések szerint a hét végén beköszöntött a hideg idő. Ennek kapcsán az ÁNTSZ kiemelte, hogy az egy-két nap alatt mintegy 10 fokkal hidegebb, csapadékosra fordult időjárás, a betörő hidegfront jelentősen megterheli a szervezetünket.
Ilyen időben gyakoribbak a légúti fertőzések, könnyebben felfázhat az ember, aminek kellemetlen hólyaghurut lehet a következménye. Az ÁNTSZ a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, úgy mint a réteges öltözködés, illetve a lakás fűtése, valamint ajánlott több meleg folyadékot, teát, C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, zöldségeket is fogyasztani. Azoknak, akik már náthásak, köhögnek azt tanácsolják, hogy lehetőleg kerüljék a zsúfolt közösségi tereket, használjanak zsebkendőt.


A szervezet külön kiemelte, hogy a hidegfront érkezésekor a magas vérnyomás betegségben szenvedőknek kell odafigyelniük tüneteikre: emelkedhet a vérnyomásuk, aminek jellegzetes tünete a fejfájás, a tarkótáji nyomás. Nagyon fontos, hogy ne feledjék el bevenni gyógyszereiket, panaszaik esetén kérjék orvosuk tanácsát - tették hozzá.
További, hidegfronttal kapcsolatos tünet a görcskészség fokozódása, ami a szívbetegeknél mellkasi szorító fájdalomként jelentkezhet. Előfordulhat továbbá úgynevezett vesekő kólika is, amely során rohamszerűen előtörő heves fájdalomérzés jelentkezik az ágyék területén, és rendszerint az alhasba, a nemi szervekbe, a combba sugárzik, továbbá láz nélküli hidegrázás, gyakori fájdalmas vizelési inger, szapora érverés kíséri - fejtette ki az ÁNTSZ, hozzátéve, hogy ezeket a tüneteket komolyan kell venni, és jelentkezésükkor "feltétlenül orvoshoz kell fordulni".

Az ÁNTSZ a közlekedők figyelmét is felhívta arra, hogy a hidegfront fokozza az agresszivitást, ezért ajánlott odafigyelni és nyugodtnak maradni, mert így elkerülhetők a felesleges stresszhelyzetek.
Most már elkerülhetetlenül itt az idő felkészülni a télies időjáráskor szokásos teendőkre.


Forrás: MTI

Kép: graur razvan ionut - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2979 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x