Fókuszban: a tüdő egészsége
Címlap / Szépség-Egészség / Fókuszban: a tüdő egészsége

Fókuszban: a tüdő egészsége

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

Az ősz a Fém elemhez tartozik, és a hagyományos kínai szemlélet ehhez az elemhez társítja a szerveink közül a tüdőt, a vastagbelet és a bőrt. A Fém elem egyik központi minősége a REND, ennek analógiájára ősszel a teendőnk a rendrakás, a szortírozás, az év közben felhalmozódott javak, értékek és tapasztalatok átválogatása. 

Testi szinten pedig ugyanilyen fontos a rendrakás, amelyet egy alapos méregtelenítéssel érhetünk el. Ebben az időszakban kiemelt teendőnk a tüdő és a vastagbél egészségének támogatása.
Sajnos a levegőben szálló finom por, a kipufogógázokból és égéstermékekből származó koromszemcsék és más szennyező anyagok is súlyos terhelést rónak a légutakra, valamint az ősszel, télen gyakrabban előforduló szmog és a hűvös idő beálltával elszaporodó kórokozók is. Nézzük, milyen természetes módszereink vannak a tüdő, a vastagbél és a bőr védekezőkészségének javítására.

Bőr - vastagbél - tüdő - hogyan függenek össze az ősi kínai elvek szerint?
A hagyományos kínai orvoslás egy olyan ősi gyógyító rendszer, amely minden életfolyamatot egységben szemlél az öt elem tana alapján. Az öt őselemmel, illetve a Fa, a Tűz, a Föld, a Fém és a Víz egymásra hatásával minden élettani és kórtani folyamat egyaránt leírható az emberi testben. Minden elemhez hozzárendelnek egy jin és egy jang szervet, egy évszakot, egy színt, egy égtájat, egy ízt és az egyes ételfajtákat, növényeket is.


Ebben a rendszerben a tüdő a Fém elemhez tartozik, párja pedig a vastagbél. Mindkét szerv elsődleges feladata a Rend megteremtése, a szervezet számára káros vagy haszontalan anyagok kiszűrése. A kínai felfogás szerint az ő munkájukat támogatja és kiegészíti a bőr is, a "harmadik tüdő" (hogy miért - arról lejjebb olvashatsz).

Az érzelmek szintjén a búcsú, a bánat, az elválás és a szomorúság a Fém elemhez társított minőségek, azt hiszem, ez nem is szorul igazán magyarázatra. Ha vannak feldolgozatlan élményeink, elrejtett sérelmeink, amelyeknek régóta nem adtunk teret, akkor fontos, hogy ezeknek is szenteljünk figyelmet. Nem az önsajnálatba merülés a cél, csupán a "negatív" érzelmek tudatosítása - ha ezt megtesszük, és nem fojtjuk el őket, sokkal könnyebb elengedni és meggyógyítani őket. Ezért is fontos ősszel a visszavonulás, a csendes szemlélődés, a meditáció, az önvizsgálat.

A tüdő, a vastagbél és a bőr működését is hatékonyan támogathatjuk a Fém elemhez sorolt gyógynövényekkel és táplálékokkal. A tüdőhöz a csípős íz tartozik, mivel élénkítő, szétoszlató, oldó hatása van: a tüdőben megrekedt nyálkát és méreganyagokat képesek feloldani és eltávolítani a csípős ízű ételek. Így remekül erősítik a tüdő működését az aromás, csípős, erős növények, mint például a chili, a bors, a gyömbér, a szegfűszeg, a torma, a retek, a kardamom, a curry. A Fém elemhez tartozó táplálékok még a zeller, mindenféle hagyma, így a fokhagyma is, a karalábé, a basmati rizs, a mustár, a borsmenta. Érdemes ezekből gyakran, akár több étkezés során is fogyasztani, valamint gyömbér- és borsmenta teával erősíteni a tüdő energiáját. Arra azonban ügyeljünk, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, mert nagy mennyiségben viszont épp az ellenkező hatást érjük el – a túl sok csípős kiszárítja a tüdőt és a vastagbelet is károsítja.
Kevésbé elterjedt, de bioboltokban már kaphatók erős hatású kínai gyógynövények is, mint például a ginzeng és pangdahai (cukorhajfa), amelyek kiváló immunerősítők és a tüdő működését serkentik.

Magyar gyógynövények
Ne feledkezzünk meg a magyar népi és természetgyógyászatban használt gyógynövényekről sem! A kakukkfűből, ánizsból, édesköményből, édesgyökérből főzött tea szintén remekül oldja a nyákot és hörgők görcsét. Gargalizálásra és a torokfájás elmulasztására ajánlott az erős zsályatea – ezzel csak öblögetni szükséges, nem muszáj lenyelni! Általános immunerősítő növények a közkedvelt hársfa, bodza, kamilla, a bíbor kasvirág, a csipkebogyó – ezek teáját is érdemes a téli időszakban rendszeresen fogyasztani (a csipkebogyót mindig hideg áztatással készítsük magas C-vitamin tartalma miatt!).

A vastagbél erősítése

A kínai szemlélet szerint a jin tüdő párja a jang vastagbél, így még hatékonyabban tudjuk a tüdő működését erősíteni, ha a vastagbél munkáját is támogatjuk. Ezt elegendő rostbevitellel – teljes kiőrlésű gabonafélék, káposzta, zöld leveles zöldségek, brokkoli, kelbimbó – tehetjük meg elsősorban. Igyekezzünk sok friss, nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani és amennyire csak lehet, mellőzzük a cukrot. Nyákosító hatású a sajt és a tejtermékek, ezeket érdemes az étrendünkben visszaszorítani, de a vastagbél megfelelő ürülését is nehezítik. A méregtelenítő kúrák, a léböjt, de akár egy gyümölcsnap is aranyat érnek ilyenkor, akárcsak egy szakszerű olajos-sós vagy búzafüves beöntés.

A lélegzet ereje
A táplálkozás mellett kiemelten fontosak a légzőgyakorlatok és a jóga. A teljes hasi légzést önmagában is gyakorolhatjuk – ez az a légzés, amely a természetes légzési ciklusra alapulva tisztítja a testet és nyugtatja az elmét is. A napjainkban gyakori felületes légzés során nem jut elég oxigén a tüdő alsóbb rétegeibe, ezt a teljes légzéssel tudjuk megtenni. A teljes hasi légzés részét képezi számos meditációs technikának és jógagyakorlatnak is, amelyek szintén hatékonyan támogatják a tüdő munkáját az egész test energiaáramlásának helyreállítása révén. Érdemes megtanulni még a váltott orrlyukú légzést (Nádi sodhanam) és a tűzlégzést (Kapalabathi).Bőrmegújítás

A Fém elemhez tartozik és a tüdő uralma alatt áll a bőr is, ami az egyik legfontosabb immunszervünk - a kórokozók először a bőrünkkel találkoznak, így egyértelmű, hogy a bőrnek oroszlánrésze van a számunkra kellemetlen anyagok kiszűrésében - a bőr az elsődleges védelmi vonalunk. Emellett a méreganyagok kiválasztásában is nagyon fontos szerepe van a többi kulcs-szerv: a tüdő, a vastagbél, a máj és a vese mellett. A bőr kiválasztó munkáját hatékonyan támogathatjuk a rendszeres szaunázással, a bőr leradírozásával és masszázzsal is. Elsőrangú technika a póruslégzés, amely hatékonyan támogatja a tüdő tisztító, salaktalanító munkáját. Érdemes tíz percen keresztül végezni.

Egy természetgyógyászati kezelés, amely egyszerre támogatja a tüdő, a máj, a vese és az idegrendszer munkáját, segít a méregtelenítésben, oldja a stresszt és jó közérzetet eredményez >>

Hogyan? Helyezkedj el kényelmes meditációs vagy fekvő pózban, lazítsd el a tested, nyugodtan lélegezz ki és be. Képzeld el, amint a bőröd pórusai kinyílnak és a levegő rajtuk keresztül áramlik ki és be. Képzeld el, hogy kilégzéskor a testedben összegyűlt összes méreganyag távozik a pórusaidon keresztül, belégzéskor pedig tiszta, ragyogó, égszínkék prána energiát lélegzel be. Ha ezt a légzőgyakorlatot egy száraz kefés ledörzsölés, hideg zuhany után végzed, lehetőleg ruha nélkül, egész napra fel tud tölteni energiával.

Sós technikák

A tengeri só a tüdő egyik legjobb barátja, az őszi szmogos időben tehát különösen ajánlott látogatni a sóbarlangokat. A tengeri sós orröblítés is remek módszer, mivel elősegíti a nyálkahártyákon lerakódott méreganyagok egyszerű kiürítését. Tengeri sós vagy kamillás vízzel gőzölhetünk is: így a meleg, sós vagy kamillás gőz átjárja az egész tüdőt, az orrmelléküregekkel együtt. Egy-két csepp borsmenta, fenyő, citrom vagy eukaliptusz illóolajjal fokozhatjuk a hatást.

Magától értetődik természetesen, hogy a dohányzást célszerű abbahagyni és ugyanilyen fontos az időjárásnak megfelelő öltözék, hiszen a tartós hideghatás is megtámadja a tüdőt.

Sport

A sportról se feledkezzünk meg, hiszen egy kiadós mozgás, ami jól megizzaszt és munkára fogja a szívet és a tüdőt, segít karbantartani az egész szervezetet. Persze jobb nem szabadtéri sportot választani, de egy hosszú, erdei túrázás vagy az úszás remek választás lehet.


Kolontár Elvira
a Harmonet vezető szerkesztője, természetgyógyász
www.hazatérés.net


Képek: FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 6626 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x