A stroke előre jelzi érkezését
Címlap / Szépség-Egészség / A stroke előre jelzi érkezését

A stroke előre jelzi érkezését

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Egyre többen, így hazánk híres színészei is úgy érzik, valóban sokat tehetnek saját és mások egészségének megőrzése érdekében. Kötelességüknek tartják csatlakozni azon országos kezdeményezéshez, amely felhívja a lakosság figyelmét a szélütés megelőzésének fontosságára. A művészek mellett az orvosok, mentősök, politikusok is csatlakoztak a "Ne késlekedj - Minden perc számít" országos kampányhoz. 

Hazánkban évente 40-50 ezren kapnak szélütést, 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200-250 ezer ember él a betegség árnyékában. A szélütést túlélők 24 százaléka  egy éven belül, további 5 százalékuk a második évben életét veszti. A betegség következményeként a túlélők fele szenved féloldali bénulásban, negyedük járásképtelen, ráadásul az esetek hatvan százalékában lép fel kognitív hanyatlás.
 
A „Ne késlekedj” elnevezésű kampány road showja során az ország több neves színházában a művészeknek különböző szűrővizsgálatok révén lehetőségük adódik megtenni az első lépést egy egészségesebb élet felé.

A színészek vércukor-, koleszterin- és vérnyomásmérésen, valamint nyaki ultrahang vizsgálaton vesznek részt, követendő példát állítva a lakosság számára. Veszprémben Eperjes Károly Jászai Mari-díjas színművész kiemelte a rendszeres kivizsgálás jelentőségét, mint elmondta, ő a mozgást és az egészséges táplálkozást tartja fontosnak. Hetente háromszor kocog, illetve focizik, véleménye szerint ezáltal megszabadítja szervezetét a káros méreganyagoktól. A világ  minden kincséért sem hagyná ki a megszokott edzést. Legalább heti három alkalommal javasol intenzív, izzasztó mozgást.
 

Azért is csatlakozott a kampányhoz, mivel a közelmúltban több ismerőse kapott szélütést. Tudja, hogy a rizikófaktorok kordában tartására 50 éves kor felett fokozottan figyelni kell, ezért félévente felkeresi orvosát, egyszer sem hagyná ki a szűrővizsgálatot. Eperjes Károly mellett Esztergályos Cecillia, Tordi Géza – a Nemzet színésze – valamint Oberfrank Pál, a Petőfi Színház igazgatójának egybehangzó véleménye szerint a színészeknek példát kell mutatniuk és élére kell állniuk az ilyen és hasonló kezdeményezéseknek. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a szűrővizsgálatok életet menthetnek. Mindenkinek élnie kell a lehetősséggel, hiszen ezzel nemcsak önmagunknak, hanem szeretteinknek is tartozunk.
 
Oberfrank Pál
, a színház igazgatója is üdvözli a kampányt, ő is csatlakozott a szűrésen részt vevők táborához. A színházigazgató  az érdeklődőknek elmondta, mivel családjában a nagyszülőknél már fordult elő szívinfarktus, így jobban odafigyel magára, igyekszik mindent megtenni egészsége megőrzéséért, éppen ezért rendszeresen mozog, egészségesen táplálkozik.
 
A „Stroke – Ne késlekedj” kezdeményezés veszprémi állomásán minden színész örömmel részt vett a szűrővizsgálatokon, az esetek majdnem mindegyikében a mért értékek nem haladták meg a kritikus szintet.
Némedi Lajos Veszprém egészségügyért felelős alpolgármestere, valamint Dr. Rácz Jenő, a Csolnoky Ferenc Veszprém Megyei kórház főigazgatója egyöntetűen az összefogás jelentőségét hangsúlyozták ki. Mint mondották, nagyon fontosnak tartják  az ilyen és hasonló kezdeményezéseket. Dr. Rácz Jenő hangsúlyozta az időablak fontosságát, felhívta a figyelmet a gyorsaságra, és arra kér mindenkit, hogy a stroke tüneteinek észlelésekor azonnal hívják a mentőt. Némedi Lajos szerint a stroke alattomosan támad, és ha lecsap, akkor már kevés esélyünk van arra, hogy védekezzünk ellene.
 
Dr. Czirner József, a Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli régiójának orvosigazgatója is az időtényező fontosságát emelte ki, ugyanakkor hozzátette, hogy ha valaki a stroke tüneteit észleli, nem a szomszédot, nem a barátot, nem a háziorvost kell értesíteni, hanem azonnal  a mentők számát, a 104-et kell tárcsázni. Sosem szabad önmagunknak diagnózist felállítani, erre vannak a Mentőszolgálat szakemberei, akik pontosan tudják, hogy a tünetek alapján ki milyen ellátást igényel – tette hozzá. 


A szív-érrendszeri és a daganatos betegségek után a harmadik leggyakoribb halálozási ok Magyarországon a stroke – mondta el Dr. Imre Piroska főorvos, a Megyei Kórház Neurológiai osztályának vezetője. Szomorú tényként említette, hogy a betegek többsége csak több nap elteltével kerül kórházba, amikor már késő. Ez a betegség a szívinfarktussal ellentétben nem fáj, a betegek sokszor a tüneteket – féloldali gyengeség, beszédzavar – elbagatellizálják. Ő is hangsúlyozta az időtényező fontosságát, mivel a stroke-os betegnek minden perc számít, minél hamarabb végzik el az életmentő vérrögoldást, annál nagyobb esélye van a betegnek a teljes felépülésre.

A  Stroke ne késlekedj kampány támogatói  arra kérnek mindenkit, hogy vegyék igénybe a rizikószűrések biztosította lehetőséget, valamint válasszák az egészségesebb életvitelt, hiszen csak ezúton előzhetőek meg a szív- és érrendszeri betegségek  így a szélütés okozta tragédiák. A következő állomás a Kaposvári Csiky Gergely Színház lesz.


Képek:
Nutdanai Apikhomboonwaroot - FreeDigitalPhotos.net
marin - FreeDigitalPhotos.net

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3804 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x