Törés, ficam, rándulás - így előzd meg!
Címlap / Szépség-Egészség / Törés, ficam, rándulás - így előzd meg!

Törés, ficam, rándulás - így előzd meg!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-05-21

Az elmúlt napokban beköszöntött a nagy hideg, amellyel együtt járnak a jeges, csúszós utak, ugyanakkor klassz jégpályák és havas síterepek is várják az embert. A tél szerelmesei most már tényleg elővehetik korcsolyáikat, síléceiket és szánkóikat, hogy kiélvezzék a zimankó előnyeit. A téli sportokkal azonban nemcsak a móka jár együtt, hiszen bármikor érhet minket kellemetlen meglepetés. Mit tehetünk, ha sportbalesetet szenvedtünk a sípályán, vagy épp megcsúsztunk a járdán? 

A járdán történő megcsúszásokat, baleseteket nyilván nem tudjuk megelőzni, egy sítábor esetén azonban érdemes megfogadni néhány tanácsot. Először is, sítúra esetén készítsük fel testünket a megpróbáltatásra, indulás előtt egy hónappal kezdjük el fokozatosan edzeni, hogy testünk bírja a síeléskor fokozott igénybevételt.  Ezen kívül fontos, hogy síeléskor nap elején alaposan melegítsünk be, hiszen így biztosabban csúszunk, és eséskor is kevesebb veszélynek vannak kitéve izmaink. A megfelelő felszerelés is fontos, a védőruházat kezdők és haladók esetében is jó szolgálatot tesz. Figyeljünk arra, hogy a kötések jól legyenek beállítva, hogy csökkentsük a balesetek kockázatát.


Ezen kívül legyünk tisztában kondíciónkkal és tudásunkkal, ne akarjuk túllépni határainkat! Ha túlságosan gyorsan száguldozunk a pályán, könnyen elveszthetjük a kontrollt, és ezzel nemcsak magunkat, de másokat is veszélybe sodorhatunk.

Téli sportbalesetek alkalmával leginkább a térd, a váll, a lábszár, a kar és a csukló szokott sérülni. A rándulás vagy a ficam viszonylag gyorsan, pár nap alatt kipihenhető, egy esetleges törés vagy szalagszakadás azonban még hónapokig is megkeseríthetik életünket.

A gyógyulás alapvetően a sérült szövet regenerációs képességén és a sérült terület és környékének jó vér- és oxigénellátásán múlik. A hiperbár oxigénterápia az oxigénszint megemelésével jelentősen lerövidítheti a különböző sportbalesetek utána a gyógyulási időt. Ödémacsökkentő hatásának köszönhetően visszaszorítja a  sérülés következtében kialakult duzzanatot. Ez azért fontos, mert a duzzanat lelassítja a vér áramlását, és ezzel csökkenti az adott terület oxigénellátását, ami lassítja a gyógyulást. Ezen kívül a terápia javítja az olyan, alapvetően rossz vérellátású területek oxigénszintjét is, mint az inak, szalagok, ízületi tokok. Így több tápanyag jut a sejtekhez, amelynek következtében aktivitásuk is jelentősen megnövekszik, és bomlástermékeik is hatékonyabban ürülnek ki a területről. Csonttörés esetén a kezelés hatására felgyorsul a csontképzés, nő az ásványianyag-tartalom, és a kialakuló csont erős, ellenálló lesz. Ezen kívül a megemelkedett oxigénszintnek köszönhetően felgyorsul a hámképződés, javul a sebgyógyulás is, vagyis lényegesen lerövidül a lábadozási időszak.„Eddigi tapasztalataink alapján a terápia révén nagyjából felére rövidíthető le a csonttörések, valamint a különböző izom és ízületi sérülések utáni lábadozási idő. Azoknak tehát, akiknek fontos, hogy mielőbb visszaérhessenek régi, megszokott életükhöz, kifejezetten javasolt a hiperbár oxigénterápia”
– mondta dr. Szolnoki Nikolett a Hiperbár Centrum orvosigazgatója. „Az élsportolók már tisztában vannak a kezelés pozitív hatásaival, és rendszeresen keresnek fel bennünket. Az elmúlt évben eredményesen kezeltük például Tóth Ágota korcsolyázónő mikrosérüléseit, Czúni László motokrossz versenyző csuklótörését és Tokay Máté wakeboardos térdsérülését is. A napokban fejezte be kezeléssorozatát Dudás Miklós olimpikon kajakozó, akinek orvosai 3 hónap gyógyulási időt jósoltak, de az oxigénterápia segítségével sikerült ezt 1 hónapra lerövidíteni.”


Képek:
marin - FreeDigitalPhotos.net
africa - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 3587 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x