Február - mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás?
Címlap / Szépség-Egészség / Február - mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás?

Február - mit ajánl a hagyományos kínai orvoslás?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-28

A február hónaphoz a kínai öt fázis tana szerint a Víz elem és a vese tartozik. Ilyenkor kiemelten fontos ezek erősítése. Mit ajánl a hagyományos kínai gyógyászat? 

A hagyományos kínai orvoslás egyik filozófiai eleme az öt fázis (vagy öt elem) tana. Azt vallja, hogy az Univerzum minden egyes része és jelensége hordozza a FA, a TŰZ, a FÖLD, a FÉM és a VÍZ jegyeit. Ezek aránya határozza meg az élőlények, az évszakok, a természeti jelenségek, a bolygók, az anyagok tulajdonságait. A testünket behálózó energiacsatornák - melyekben a csí áramlik - is illeszkednek az öt fázis rendszerébe. A Hagyományos Kínai Orvoslásban a február hónapnak  a VÍZ elem, egészen pontosan a vese felel meg.


A vese egyik kiválasztó szervünk, alapvetően fontos a szervezet méregtelenítésében, a salakanyagok kiszűrésében és kiürítésében, ugyanakkor a hasznos anyagok (pl. ásványi anyagok) megtartásában. Ezen kívül szabályozza vízháztartásunkat, részt vesz a vérképzésben (eritropoetin). E funkcióit nagymértékben rontja a szervezetbe bekerült túl sok méreganyag (pl. kadmium, túl sok állati eredetű fehérje, gyógyszerek);  a jellemzően túl kevés folyadékbevitel (az már önmagában is „gyógyszer”, ha megtanulunk eleget inni, főleg ha tisztított, optimalizált vizet fogyasztunk!!!); a húgyhólyag ki nem kezelt, ezáltal ún. felszálló fertőzései; valamint néhány betegség (pl. magas vérnyomás, cukorbetegség). Honnan vesszük észre, hogy valami nincs rendben: szem körüli ödéma, megváltozik a vizelet szine-szaga, esetleg a bőré is, valamint deréktáji fájdalom is jelentkezhet.

Fentieken kívül a vesének, egészen pontosan a vese felső részein elhelyezkedő mellékvesének hatalmas szerepe van hormonháztartásunkban, ugyanis itt termelődnek a kortizol és adrenalin nevű hormonok, melyek lehetővé teszik, hogy testünk megbírkózzon a stresszel. Nagyon fontos tudni, hogy a stressz itt mind a pszichés, mint a testünket ért stresszt magában foglalja, az allergénekkel való rendszeres találkozás vagy a krónikus gyulladások például folyamatosan ingerlik a mellékvesét, így az folyamatosan kortizolt bocsát ki, egészen addig, amíg ki nem merül. A kimerült mellékvese már nincs abban a helyzetben, hogy megvédjen minket a stressztől, addig kell tehát felismernünk az őt ingerlő tényezőket, amíg a túlműködés fázisában van (legjobb lenne persze ezt is elkerülni –erre hivatott a  rendszeres állapotfelmérés). A kortizolon és adrenalinon kívül a mellékvesében vérnyomást  szabályozó renin, és a nemi jellegért és funkciókért részben szintén felelős androgének is itt termelődnek. A mellékvese betegségét általában a főleg has körüli zsírlerakódás, a magas vérnyomás, a csontritkulás és a cukorbetegség jelezheti.

Külön kell szólnunk a szteroidokról (mellékvese kéreg hormonjai). Kaphatunk belőlük átmenetileg bizonyos akut betegségek esetén pl. bőrgyulladás, allergiás sokk, súlyos gyulladások pl. alapbetegségek fellángolása kapcsán -  ilyenkor általában nem kerülhető el a használatuk. Szintén nem kerülhetjük el őket szervátültetés esetén és bizonyos daganattípusoknál. Ha azonban krónikus betegségre írják fel, előnyösebb lehet az alapbetegséget más eszközökkel kordában tartani, ha lehetséges. Újabban több klinikai kutatás is foglalkozik pl. az ayurvéda használatával bélgyulladásokban, és sikerekről számolnak be. 


www.meddiamond.hu

Kép: nuttakit - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2062 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x