Segítség, itt a farsang, áll a bál!?
Címlap / Szépség-Egészség / Segítség, itt a farsang, áll a bál!?

Segítség, itt a farsang, áll a bál!?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-09

Valóban, számos családban már "áll a bál", megy a versenyfutás az idővel, mibe öltöztessük gyermekünket, ki süti a sajtos pogácsát az iskolai, óvodai mulatságra, ki hozza be a nyáron gondosan eltett bodza- és málnaszörpöket… ki gondoskodik a zenéről, a dekorációról, az evőeszközökről, férőhelyekről, kisebb ajándékokról... és mit is felejtettem ki? 

Gyermekeinknek izgalmas várakozás, a szülőknek egy újabb szokásos őrület, mert hazánkban a kreativitást, a ráfordított munkát értékelik az ítészek, nem nyerő a jelmezkölcsönző, se a méregdrága, külföldi futószalagon gyártott kínai maskara!

Természetesen minden szülő szeretne megfelelni, az ő gyermeke bizony házilag kreált kosztümben jelenik meg, és ha az utolsó pénzén is, de a család megvásárolja a vállalt fánkok, édességek elkészítéséhez a hozzávalókat, amit mikor már kész van, dugdoshat a lakásban, mert a torkos család is jó étvággyal megdézsmálná.

Akár bevalljuk önmagunknak, akár nem, ilyenkor mindenhová kívánjuk ezt a procedúrát, pedig évek múlva könnyes szemmel fogjuk nézegetni a fényképeket, milyen ragyogóan is festett gyermekünk azon az ünnepségen.


Miután kicsit átgondoljuk, mit is ünnepelünk ilyenkor, megpróbálok gyakorló anyaként is tanácsot adni a gyors jelmezekhez, mert nem mindenki olyan szerencsés, hogy a gyermeke valamilyen mesét adna elő a közösségben egyenkosztümben, vagy szalmabáb elkészítésével, majd annak elégetésével „csupán” télűző mulatságot rendeznének az iskolában, vagy az óvodában.

A farsang jellegzetessége, hogy nem kötődik hozzá jelentős vallási ünnep, alapvetően a gazdag néphagyományokra épül (ennek része például a torkos csütörtök is). A farsang elnevezése Mátyás király udvarából itáliai hatásra (nápolyi Aragóniai Beatrix hatása ez is) származik.. A párválasztás időszaka volt, és egyben fontos „esküvői szezon”, mivel a közelgő húsvéti böjt időszakában már tilos volt esküvőt tartani. A báli szezon és táncmulatság lényege az eljegyzés volt.. A farsang  vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig, a húsvéti nagyböjt kezdetéig tartó időszak elnevezése, amelyet hagyományosan a vidám lakomák, bálok, mulatságok, népünnepélyek jellemeznek.

A farsang csúcspontja a karnevál, hagyományos magyar nevén „a farsang farka”, valójában télbúcsúztató is. Számos országban ekkor rendezik meg a híres karneválokat (riói, velencei karnevál), Magyarországon pedig a farsang legnevezetesebb eseményét, a mohácsi busójárást  (idén 2013. február 7-12.). A teljesség igénye nélkül idén is busómaszk-faragó kiállításokkal, színházi előadásokkal, iparművészek tárlataival, hagyományőrző előadásokkal próbálják Mohácsra csábítani az ünnepelő közönséget. Táncház, busós csónakos átkelés a Dunán, népdaléneklési verseny, majd „A legenda újraéled” – megemlékezés a II. mohácsi csatáról, koszorúzás a három vitéz szobránál. A Duna-parton a farsangi koporsó vízrebocsátása a kompról, mohácsi népzenét hallgathatunk, miközben a máglyagyújtás történik. Nem csak Mohácson, országszerte a farsangi húsos ételek után a böjtös ételek győzelmét jelképező Cibre (Cibere) vajda és Konc (Csont, Sódar) vitéz (király) párviadalát szintén eljátsszák, és ki nem maradhat a csöröge fánk, és a farsangi fánk készítése és kóstolása sem.


Azok az anyukák a szerencsések, akiknek laknak barátaik, rokonaik Halloween-t ünnepelő országokban, így az október 31-i ünnepséget követően már beszerezték a leárazott, sokszor negyedáron kapható jelmezeket, még ha hajóval adták fel (anyagi megfontolásból), akkor is bőven ideért február elejére. Akinek nem adódik ilyen lehetősége, még nincs veszve semmi sem, nem feltétlenül Spiderman, Superman, Barbie, vagy Darth Wader lesz a nyerő! A gyermek kedvenc ételét is elkészíthetjük. Egy rossz lepedőt lekerekítünk, a nyakánál kivágjuk, közepére szép sárga kört varrunk akár kartonpapírból, a maradékra pedig bordó csíkokat festünk vízfestékkel, amelyet „sálként” használunk, és máris kész a szalonnás tükörtojásunk. Különféle zöldségeket, gyümölcsöket rajzolhatunk, egy alma rajzolása piros kartonpapírból nem igényel nagy kézügyességet, megspékelve egy aranyos kis kukaccal. Plakátembert csinálunk gyermekünkből, így hot-dogot is kreálhatunk, szép sárga mustárcsíkkal középen a virslin, két oldalról ropogós kartonkiflibe bújtatva. A pizzaszelet paradicsomkarikákkal, és bármilyen feltéttel is könnyedén megrajzolható, ahogy hamburger is vagy egy sajtdarab kisegérrel… A katicabogár is örök sláger, és méhecskét is életre kelthetünk, szárnyait drótból Apuka segítségével megformázva, régi nylonharisnyánkat ráhúzva. Egy kis süni, vagy cica elkészítése nem ördöngösség! Egy régi kalap, egy rossz öltöny, szalma, és máris pompázik előttünk a madárijesztő az Ózból, és nincs család, ahol ne lenne felesleges CD-lemez, alufólia, elkészült a bádogember is.

Hozzávalók: kartonpapír, olló, vízfesték, ragasztó, és nagyon, nagyon sok szeretet. Érezze gyermekünk, hogy nem terhes számunkra ez a feladat, és lehetőleg vonjuk be az elkészítésbe a nagymamát is, akinek külön örömet okoztunk vele…

S mi lesz, ha mégsem sikerül úgy minden, ahogy elterveztük? Mindenképp maradjunk nyugodtak és vidámak…

Tudják, „több is veszett Mohácsnál”


Daragó Dóra

Képek: www.costumesupercenter.com
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 4697 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x