A magyarok fele túlsúlyos
Címlap / Szépség-Egészség / A magyarok fele túlsúlyos

A magyarok fele túlsúlyos

Forrás: MTI
HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-14

Nem változott az elhízottak aránya az elmúlt négy évben: minden második felnőtt elhízott Magyarországon. A Szinapszis Kft-nek a WEBBeteg.hu egészségügyi portál megbízásából készített felmérése szerint a lakosság húsz százaléka túlsúllyal küzd, az átlagos BMI (testtömegindex) továbbra is 26-os. 

A piackutató cég 2008 óta vizsgálja a felnőtt lakosság egészségi állapotát, egészségtudatosságát. A legfrissebb, 2012 végén készített adatfelvétel alapján elmondható, hogy a magyarok körében magas, átlagosan 54 százalékos a csekély vagy jelentős túlsúllyal küzdők aránya, közel 20 százalékuk esetében legalább 30-as BMI érték mérhető - tájékoztatta a Szinapszis Kft. közleményben az MTI-t.

Életkor alapján egyértelmű összefüggés mutatkozik az elhízásnak a testtömeg és a testmagasság figyelembevételével kalkulált indexével: 26 év alatt "csupán" 22 százalék a súlyfelesleggel küzdők aránya, 45 év felett már 65 százalék körül alakul ez a szám.

Sajnos az elmúlt években az elhízás mutatói gyakorlatilag semmit nem változtak, a 2008 óta éves gyakorisággal végzett reprezentatív felmérések eredményei alapján minden alkalommal 26-os érték körül alakult a BMI.


A krónikus betegek aránya sem mutat jelentős változást. Az életkori adottságokhoz kapcsolódóan az elhízás döntően a krónikus betegségben szenvedőket érinti: 10-ből mintegy 7 beteg esetében legalább 25-ös a BMI, átlagosan pedig 28-as érték mérhető az érintettek körében. Egészséges társaiknál a túlsúlyosak aránya valamivel 50 százalék alatt marad, a testtömegindex pedig átlagosan 25-ös.

Az elmúlt évek eredményeit figyelembe véve nem tapasztalható jelentős változás a krónikus betegek arányában sem, évek óta, így 2012-ben is 40 százalék körül alakult ez a szám. Életkor szerint azonban jelentős különbségek mérhetők: 56-65 év között közel 60 százalék, 65 év felett pedig 65 százalék szenved valamilyen tartós betegségben. A vezető krónikus panaszok sorát a kardiológiai betegségek - döntően a magas vérnyomás (20 százalék), a mozgásszervi megbetegedések és a cukorbetegség (6-6 százalék) vezeti.


Forrás: MTI

Fogyókúra-tippek a Harmonettől!
Ne diétázz! Élj tudatosan egészséges szokásokkal! A 6 legdurvább táplálkozási hiba, amit elkövethetsz, plusz kilókkal is gyarapítani fog. Innen kiderül, hogy kerüld el őket >>

A fogyás kéz a kézben jár a méregtelenítéssel – egyik a másik nélkül nem igazán megy. Nézd meg, mit egyél, ami segít salaktalanítani a szervezetedet >>

Jó-e neked a mediterrán diéta? Tippek a fitness szakértőtől >>


Kép: AKARAKINGDOMS - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 2704 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x