Mudrák: gyógyító kéztartások 2. rész
Címlap / Szépség-Egészség / Mudrák: gyógyító kéztartások 2. rész

Mudrák: gyógyító kéztartások 2. rész

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-07-03

A kéz a teremtés és a gyógyítás, öngyógyítás egyedülálló eszköze már az idők kezdete óta. Új sorozatunkban a mudrák, a gyógyító kéztartások használatához adunk útmutatást. A második részben a kéz mint a tisztítás, ima, gyógyítás eszköze. 

A cikksorozat első részéhez kattints ide >>

 
A kéz mint a tisztítás, könyörgés és ima eszköze:
A kezeket a legtöbb vallásos és metafizikai spirituális praxisban az Isten (vagy istenek) megnyerésére, magasabb intelligenciák közbenjárására, vagy az égi hatalmak iránti imádat, hódolat, tisztelet kifejezésére használják. Ezoterikus tanítások a kozmikus erőkhöz és szellemi lényekhez intézett könyörgések mellé speciális céllal különböző kézgesztusokat ajánlanak.

A kereszténység liturgikus képlete (az Atya, a Fiú és a Szentlélek nevében ÁMEN), a helyesen végrehajtott keresztvetés a test megfelelő pontjait, a fejet és a szívet köti össze a kéz által, s erőteljesen megnöveli az éterikus test energiáit, helyreállítva a struktúráját. A zsidók megfigyelték, hogy ima közben egyes szent emberek kezei gyakran izzóvá válnak. Keresztény ábrázolásokon a szentek ujjhegyei gyakran fénysugarakat lövellnek ki.

Mágikus rituálékban a test megtisztítására, szakralizálására, különböző lények, elemi szellemek távoltartására, vagy hívására a levegőbe vagy a földre szigillumokat, szimbólumokat rajzolnak a kezekből, csakrákból kiáradó sugárnyalábokkal.

Keleten rituális tapsolásokkal igyekeznek elűzni a gonosz, démonikus lényeket, mert ezek a teremtmények nem kedvelik a taps keltette rezgéseket.


A szolgálat eszköze:

A kezek a szolgálat és a humanitárius segítség eszközei. Támogatják a társadalomban létminimum alatt állókat, és vigaszt nyújtanak a lelkileg rászorulóknak. Néha egy igaz érintés a legrövidebb út az ember szívéhez.

Egy szűkebb közösség, az emberiség, vagy Isten szolgálata őszinteségen, önzetlenségen, önfeláldozáson és segítőkészségen alapul. Az isteni áldást tettekbe öntő aktívan cselekvő kezek minden létező pillanatban enyhíteni akarják mások szenvedéseit, karmáját.

Számolás és jelbeszéd eszköze:
Az ujjakkal való számolás ősidők óta alkalmazott módszer. A 10 ujj-számjegy használatával a számolás összetett rendszereit tervezték meg, felhasználva a kéz függelékeit is.

A görögök és a rómaiak is kéztartásokkal fejezték ki a számokat.

A testbeszédtől eltérő, tudatosan megalkotott kézgesztusokat hoztak létre ezoterikus szekták és világi rendek (szabadkőművesség, céhek), hogy gondolataikat egymás előtt felfedjék, szavaikat, ötleteiket, érzéseiket kihangsúlyozzák úgy, hogy azt jogosulatlanok ne értsék.

Zárt ülések, titkos találkozók kommunikációs rendszereként évszázadokig működött ez az ujj-nyelv, s megóvta a lelepleződéstől a szekta okkult tanításait.

A tánc és a harcművészet eszköze:
A táncban a kezek gesztusai szimbolikus üzeneteket és átvitt értelmű jelentéseket hordoznak. A polinéziaiak különleges táncrítusaikban olyan kézpozíciókat alkalmaznak, amelyek nonverbális elbeszélő eszközként mondják el a történetet, a különböző mítoszokat, miközben ősi érzelmet, isteni érzéseket idéznek fel, egy másik világba röpítve a nézőt.

India, Thaiföld, Indonézia szakrális táncaiban a mudrák egy része a képeken, szobrokon látható indiai istenek kéztartásait utánozza, hogy a táncos azok áldásában, jóindulatában részesüljön.

A legtöbb kézmozdulatot azért alkalmazzák, hogy megváltoztassák a táncos és a nézők tudatállapotát. Hindu klasszikus szövegekben több száz kézgesztust, 13 fejpozíciót, 36 szem- és 9 nyaktartási módot említenek. Siva istent tartják a mudrák atyjának, mert közel 860 ezer mudrát és ászanát ismert.

A dervisek tánc közben speciális mudrákban teszik fel kezeiket, amíg saját tengelyük körül körbe örvénylenek.

Néhány szufi szekta – miközben Isten 99 nevét kántálja – kéztartásokkal erősíti fel az Istenre való összpontosítás műveletét.

A harcművészetek (karate, kungfu) nemcsak a védelem és pusztítás fegyvereiként használják a kezeket, hanem az energia felébresztésére, a mozgás koordinációjára, a harcművészeti fegyelem kialakítására és tréningezésre. A karateiskolák formagyakorlatai, a Tai Chi mozgásai mind e célnak felelnek meg.

A gyógyítás eszköze:
Csakrákat, energiaközpontokat a test több pontján találhatunk. Csakrák vannak a tenyerek közepén, de kisebb csakrák helyezkednek el az ujjhegyeknél is. Ezek mérete, tevékenysége, ereje különböző tényezőktől függ. Ezek közül az egyik a finom csatornák tisztasága, átjárhatóvá tétele. Ezek a finom csatornák, nadik szállítják az életerőt, amit a kézcsakrákon keresztül bármelyik szervbe (saját vagy más testbe) irányítani tudunk. Az ősi egyiptomiak a kézből kisugárzott erőt Sa-angh-nak (élettel töltöttnek nevezték).

Mudra a csontritkulás kezelésére

A múlt leghíresebb misztikus testvériségei gyógyításra használták a kézből, ujjhegyekből áradó különböző polaritású életenergiát. Az Egyiptomban élő terapeuták, a Holt-tenger partjainál tevékenykedő esszénusok, a nyugati okkultisták, Paracelsus és Mesmer is gyógyító célokra fordították a Sa-angh-ot. A görögök cheirourgos-nak (kézmunkásnak) hívták a kézzel gyógyító embereket, de azokat is, akik kezük ereje által gyógyultak meg.

A kínai orvosok ősidők óta a diagnosztizálás eszközének tartják a kezeket. A tenyérből és ujjhegyekből áradó sugárzó energia erősségét érzékelik, s a pulzus megfigyelése és az energiahiányos területek feltérképezése után látnak hozzá a szervek gyógyításához.

Az alternatív gyógyászat sok rendszere alkalmazza a kezeket, az akupresszúra, shiatsu, csakragyógyítás, reiki, rózsakeresztes kontakt-gyógyítás, kézrátételes gyógyítás, masszázsok.      

A reflexológia tudományát az ősi taoista orvosok és alkimista gyógyítók terjesztették el.

Az ember az univerzum visszatükröződése, így minden testrészén nemcsak a többi testré-szének a lenyomatát hordozza, hanem a vele analógiában álló bolygó, angyali rend és őseszme rezgését is.


A cikk Késmárki László: Gyógyító kéztartások című könyve alapján készült (Ankh Kiadó 2012.).


Kép: photostock - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10695 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x