A nyers ételektől nemcsak az egészségünk javul
Címlap / Szépség-Egészség / A nyers ételektől nemcsak az egészségünk javul

A nyers ételektől nemcsak az egészségünk javul

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-02-22

Az élő, nyers, növényi ételek fogyasztása egyidős az emberiséggel és manapság elkezdjük újra felfedezni ezt a csodálatos életmódot. A nyers ételek nemcsak a testi betegségeinkre jelenthetnek gyógymódot, de a hangulatunkat is javítják. 

A jelenlegi, megszokott étkezési „rendszer” hosszú távon nem működik. Mi „bűnözünk”, a szervezetünk pedig eltussolja – de vajon meddig?
A szervezetünkben összetett folyamatok milliói gondoskodnak arról, hogy minden szervünk a lehető leghatékonyabban működjön, és hogy szerveink egymással is összhangban lehessenek. Óriási alkalmazkodó képességgel bírunk, így nagyon sokáig nem is veszünk észre semmit abból, amit a szervezetünk elkövet annak érdekében, hogy eltussolja a testünkkel szemben elkövetett „bűnöket”. Évekig fogyaszthatjuk büntetlenül a cukros, feldolgozott ételeket, amíg intenzíven működnek a kiválasztó szerveink. A felesleges savak eltávoznak ugyan a testünkből, (a kilégzéssel, vizelettel, széklettel, a bőrünkön keresztül) de tudnunk kell, hogy mindez nagy erőfeszítést jelent a szervezetünknek, ami előbb-utóbb kimerül, és már csak egyre nehezebben tudja ellátni ezt a feladatot.

A jó hír az, hogy szervezetünk öngyógyító és önfenntartó. Ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk számára, akkor mindent megtesz saját maga fenntartásáért. A kérdés csak az, hogy hogyan tudjuk segíteni testünknek ezt a törekvését, ahelyett, hogy hátráltatnánk?

Naponta kb. 500 milliárd sejtünk pusztul el, és születik újjá. A sejtjeinket szervezetünk a bevitt tápanyagokból képes megújítani, csak „hozott anyagból” képes dolgozni. Azt ugye mindenki tudja, hogy értéktelen, gyenge alapanyagból senki sem tud minőségi, tartós és megbízható terméket gyártani, így van ezzel a szervezetünk is. Testünk egészségi állapota tehát nagyban függ a bevitt ételek összetételétől. Az egészséges táplálkozás hozadékai: kiegyensúlyozottabbak és mosolygósabbak leszünk

A sütéssel-főzéssel, a különböző feldolgozási folyamatokkal és a hozzáadott mesterséges anyagokkal – mondhatni - kiöljük az ételekből az életet! Az átalakított, feldolgozott ételeket a szervezet csak nagy áldozatok árán vagy egyáltalán nem képes feldolgozni és hasznosítani. A betegségek egyik alapvető okozója pedig az évek során a szervezetben felhalmozódott és lerakódott salak- és méreganyagok.

A nyers növényi ételek fogyasztásnak számos jótékony hatása van: megnő az energiaszint, csökken az alvásigény; eltűnnek olyan betegségek, mint az allergia, bőrpanaszok, magas vérnyomás, candida, alvászavarok; beáll az ideális testsúly; erősödik azimmunrendszer, ellenállóbbak leszünk, eltűnnek a kellemetlen testszagok. Ezen felül ráadásul olyan mentális változásokat is megfigyelhetünk, mint hogy nő a türelmünk, a mások elfogadása, az empátiás készségünk, nyugodtabbak és mosolygósabbak leszünk.

A nyersétkezés történelmi mérföldkövei és legjelesebb követői
Az élő, nyers ételek fogyasztása egyáltalán nem újkeletű divathóbort, tudvalevőleg az ember a tűz felfedezése előtt nyerskoszton élt. Pitagorász és tanítványa Hippokratész is a nyers vegán étkezést népszerűsítette.

Az újabb korban Dr. Max Gerson (1881-1959.) orvos, a rák megfelelő diétával való kezeléséről írt könyvet. A nyers, natúr táplálkozással először saját magán kísérletezett, napokig tartó, munkaképtelenséget okozó migrénjét zsír- és sószegény vegetáriánus étkezésre való áttéréssel szüntette meg. Miután más, addig gyógyíthatatlannak tartott betegségekben (pl. bőrtuberkulózisban, lupuszban) szenvedő páciensei is meggyógyultak, rájött, hogy a speciális étrenddel valójában nem egyetlen betegséget kezel, hanem képes helyreállítani a rosszul működő anyagcserét és immunrendszert. Legismertebb páciense Albert Schweitzer volt, akit 75 évesen gyógyított ki a cukorbetegségből. A “Gerson terápiát” a mai napig alkalmazzák számos klinikán világszerte.

Dr. Max Otto Bircher-Benner (1897-1939.) orvos, a müzli feltalálója, a gyógyíthatatlan betegségek megelőzéséről írt könyve. Saját magát egy túlnyomórészt nyers ételekből álló vegán diétával gyógyította ki a sárgaságból. Saját sikerén felbuzdulva családját, majd barátait is hasonlóképpen kezelte. Megalapította saját klinikáját Zürichben, ahol hihetetlen eredményeket ért el számtalan gyógyíthatatlannak tartott páciensnél. Gyakran hivatkozott Pitagorász étkezésre és életmódra vonatkozó tanításaira.

Edmond Bordeaux Szekely (1900-1979.) magyar származású orvos, aki a hosszú élet titkát kutatta a világ olyan tájain, ahol a lakosság magas hányada él sokáig, egészségesen. Mexikóban alapított klinikát, ahol nyers ételekkel gyógyította a gyógyíthatatlannak tartott betegeket.

Mi a helyzet itthon?
Magyarországon 2007-ben indult újra útjára a nyersétel mozgalom, Viktoria Boutenko, A nyers étel csodája című könyvének magyar nyelvű kiadásával.Lénárt Gitta, az élő ételek egyik magyarországi nagykövete
2010-ben adta ki első, Élő ételek című könyvét, amelyet eddig két másik követett (Élő édességek könyve – 2011, Élő italok könyve – 2012.). Gitta elkötelezett az egészség széles körben történő elterjesztésében, ezért ismeretterjesztő előadásokat, kóstolókat és tanfolyamokat is tart, ahol bárki megkóstolhatja és elsajátíthatja ezeknek az ínycsiklandó fogásoknak az elkészítését.

A cikksorozat további részeiben ahhoz is ötleteket adunk majd, hogyan tudsz több nyers fogást beiktatni az étrendedbe (egyszerűbb lesz, mint gondolnád!) és néhány ínycsiklandó receptet is olvashatsz majd Gitta konyhájából!


www.nyersetelakademia.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3779 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x