Hogyan gyógyulnak gyorsabban a sebek?
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan gyógyulnak gyorsabban a sebek?

Hogyan gyógyulnak gyorsabban a sebek?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-12

Sebek, amelyeket odahaz sikerrel kezelhetünk, néhány egyszerű egészségügyi szabály és trükk segítségével. Ha mély a seb, orvoshoz kell mennünk, de ha nem, odahaza is boldogulhatunk a sebkezeléssel! A sebgyógyulás gyorsasága nagyban függ a sebgyógyító módszer kiválasztásától.  

Ha csak egy pillanatig nem figyelünk, máris megtörténhet a baj: a kés megcsúszik, és mélyen elvágjuk az ujjunkat. A statisztika azt mutatja, hogy a lakosság tíz százaléka naponta kisebb-nagyobb sérüléseket szenved. Szerencsére a legtöbb sérülés jószerével csak karcolásnak minősül, és nem kell hívni az ügyeletes orvost, mégis jó, ha néhány dologra figyelünk ilyenkor is.

Horzsolás: A legtöbb ilyen jellegű sérülés magától begyógyul. Csak tisztítsuk meg a sebet és tartsuk sterilen. Semmi esetre se használjuk krémet, jódot vagy erős fertőtlenítő szereket.

Vágott sebek: Ha a vágás nem mélyebb két centiméternél, akkor elég egy egyszerű sebtapaszt ráragasztanunk. Ha viszont mélyebbre ment a kés, akkor mindenképpen menjünk el orvoshoz és varrassuk be a sebet.

Szúrt seb: Ne kezdjünk egyből kuruzslásba, hanem menjünk orvoshoz. Ha a kés még benne van a sebben, akkor hagyjuk is benne a pengét, mert ha megpróbáljuk kivenni, elképzelhető, hogy a sérült elvérezik, ha egy nagyobb eret talált el a szúrás.
Szakított sebek:
A legtöbb esetben maguktól meggyógyulnak, ha nem túl nagyok, hiszen új bőr nő a leszakadt helyére. Ebben az esetben elég egy steril kötés, sebtapasz és heg nélkül be fog gyógyulni. Ha azonban mély a seb, ebben az esetben is keressük fel az orvost.

Harapott sebek: Az ilyen sérüléseknél nagyon fontos, hogy hagyjuk nyitva a sebet és minél hamarabb fertőtlenítsük le, és csak ebben az esetben öntsünk bele jódot, még akkor is, ha nagyon fájdalmas. Hiszen minden állat foga és szája tele van veszélyes baktériumokkal. A legjobb, ha azonnal orvoshoz fordulunk, főleg akkor, ha a kutya vagy a macska nem volt egyáltalán beoltatva.

A sebgyógyulásban sokat segíthet a manuka méz, vagy a kristálycukor. A nedvedző sebek összehúzásában, és tisztításában segít, gyógyít. Ne féljünk tőle, hogy cukrot szórjunk a sebbe! 

A fertőzések elkerülésére jó, ha tízévente beoltatjuk magunkat tetanusz védőoltással. Egy egyszerű vérvétellel meg tudják állapítani, hogy mennyi ellenanyag van még a szervezetünkben, és ha már nem megfelelő, akkor a tetanuszoltást meg kell ismételni.

Egy jó hír azoknak, akik félnek a tűtől: egy új, folyékony sebtapaszt hoztak Amerikában forgalomba, amelyet a sebbe helyeznek, és ezzel elzárják a szúrt, vagy harapott tátongó nyílást. A tapasz felszívja a nedvedző sebből kifolyó gennyet és fertőtleníti azt, valamint megöli a baktériumokat is. A folyékony tapasz leginkább arcsérüléseknél fog majd jó szolgálatot tenni. Alkalmazásával a sebek gyorsan és fájdalommentesen gyógyulnak, a varr és hegképződés minimális.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 11861 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x