Paleolit táplálkozás: fogyókúra-e?
Címlap / Szépség-Egészség / Paleolit táplálkozás: fogyókúra-e?

Paleolit táplálkozás: fogyókúra-e?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-04-18

Aki nem ismeri jól e táplálkozási forma lényegét, és nincs tisztában az alapjaival, sokszor tévesen gondolkodik róla. Sokan azt hiszik ugyanis, hogy ebben a diétában "azt ehetjük, amit az őseink ettek". A másik gyakori tévhit, hogy a paleo étrend elsődleges célja a fogyás. 

Nem csak az Egyesült Államokban kezd nagyon divatossá válni, de Magyarországon is nagy rajongótábora van már a paleolit étrendnek. Aki nem ismeri jól e táplálkozási forma lényegét, és nincs tisztában az alapjaival, sokszor tévesen gondolkodik róla. Sokan azt hiszik ugyanis, hogy ebben a diétában „azt ehetjük, amit az őseink ettek”. Nos, ez több szempontból sem állja meg a helyét. Nem tudjuk ugyanazt és ugyanolyan formában fogyasztani, amit az őseink, hiszen sok gyümölcs- és húsféle sem volt akkoriban elérhető, mint amiket megkaphatunk napjainkban.

Mi is az a paleolit?

A paleo táplálkozást vizsgálók abból a nézetből indulnak ki, hogy az emberi szervezet emésztőrendszere a paleolit kor óta nem, vagy csak igen kis mértékben változott, így nem adaptálódott azon élelmi anyagokhoz, amelyek tömeges fogyasztása az elmúlt néhány ezer évben terjedt el. Ezt a nézetet számos vizsgálat támasztja alá, amelyet a ma is élő természeti népek körében folytattak, akiknek nagy többsége nem jut hozzá az iparilag előállított élelmiszerekhez.

A paleolit táplálkozás magyarországi elterjedése Szendi Gábor nevéhez fűződik, aki könyveiben számos kutatást idéz, melyek segítségével kimutatja az összefüggést a civilizációs betegségek és a fejlett társadalmak táplálkozása között.

A paleolit étrend nem kifejezetten fogyókúra. A cél, hogy az ember megszabadulhasson az életmódja okozta betegségektől, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek. Az étrend mintegy „mellékhatásaként” fordulhat elő, hogy a követői elérik a szervezetük számára optimális testsúlyt. Túlsúlyosok esetén ez fogyásban, alultápláltak esetén pedig a testsúly növekedésében nyilvánul meg.Szabályai:
Fogyasztható ételek:
 • húsok, zsírok
 • gyümölcsök
 • zöldségek
 • olajos magvak

Kerülendő élelmiszerek:
 • gabonák
 • tejtermékek
 • hüvelyesek
 • cukor és finomított szénhidrátok

Ha valaki nem tud lemondani a kenyérről, akkor őrölt magvakból is készíthet kenyérpótlót. A magvak ezenkívűl használhatók sütemények vagy muffin alapanyagaként is a liszt helyett.

Kompromisszumos ételek:
 • Zab
 • Érlelt sajtok
 • Paradicsom
 • Padlizsán

A paleolit táplálkozás maximális hatékonyságának eléréséhez még további két tényező fontos: a testmozgás és a vitaminbevitel. Amennyiben semmilyen egészségi problémánk nincs, abban az esetben is szükségünk van jó minőségű multivitamin, C- , D-vitamin és Omega 3 szedésére ahhoz, hogy a későbbiekben se alakuljon ki vitaminhiányos állapot a szervezetünkben.

A paleolit táplálkozást hosszabb ideje folytatók azt vallják, hogy az étrend „betartatja magát”, hiszen néhány hét paleo után egy-egy nem paleolit élelmiszer elfogyasztása után érzik azok negatív hatását a szervezetre, akár levertség, akár aknék formájában.

Jómagam nem ezt tartom a legtökéletesebb étrend típusnak, de aki szeretne egy új, és a többitől lényegesen eltérő diéta típust kipróbálni, bátran kísérletezzen a paleolit étrenddel.


Szőke Marianna
fitness tanácsadó
www.body-soul.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3870 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x