Igyál, hogy élj!
Címlap / Szépség-Egészség / Igyál, hogy élj!

Igyál, hogy élj!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-03-29

Már az enyhe kiszáradás következtében is romlik az érzékelés, nő a reakcióidő és csökken a koncentrációképesség. Különösen a nagy melegben ügyeljünk erre, főleg ha az autós forgalom is megnövekszik, mint például ezen a hosszú hétvégén.  

Az Európai Hidratációs Intézet szakértői a vezetés közben fellépő fáradtság leküzdésére ezért azt javasolják, feltétlenül figyeljünk oda a folyadékpótlásra is. A megfelelő folyadékbevitel a testhőmérséklet szabályozásán kívül, éberen tartja az elmét és segíti az izmok és ízületek fizikai teljesítményének fenntartását.


Ezen az igen melegnek ígérkező hosszú hétvégén jelentős autóforgalomra lehet számítani. A zsúfolt autóutak még az átlagosnál is nagyobb figyelmet igényelnek a járművezetőktől. Ilyenkor biztonságunk érdekében még fokozottabban figyeljünk oda a megfelelő folyadékpótlásra, ha kocsiba ülünk.

Szakemberek szerint lényeges, hogy a sofőr megfelelően hidratált legyen, ugyanis minden az ő teljesítményétől és reakciójától függ. Ezért aki vezet, indulás előtt és az út során is folyamatosan pótolja a folyadékot vízzel vagy más italokkal, üdítőkkel, gyümölcslevekkel, teával vagy kávéval, esetleg izotóniás italokkal, az egyéni szükségletet figyelembe véve, személyre szabottan. A listából egyértelműen kizárható és tilos az alkoholos italok fogyasztása. 

Azoknak, akik rendszeresen fogyasztanak koffeintartalmú italokat, vezetés közben is ajánlott ezek fogyasztása, mivel a koffein segít az éberség fenntartásában" - teszi hozzá Antal Emese, dietetikus, az Európai Hidratációs Intézet tudományos munkatársa.Miért fontos a megfelelő folyadékpótlás?
  • Hatása az agyra: a megfelelő hidratáció fontos szerepet tölt be az agy optimális működésében. Amikor elegendő mennyiségű folyadékot viszünk szervezetünkbe, az agysejtek könnyebben szállítják a friss, oxigénnel teli vért, így az agy éber marad, ami vezetés alatt különösen fontos. Vezetés közben segíthet a koffein és a glükóz együttes hatása is, amelyek bizonyos italok fogyasztásával tartósabbá tehetik a figyelmet.
  • Izmok és ízületek: a víz egyfajta “kenőanyag” az izmok és ízületek számára, segíti azok megfelelő működését. Az izmok és ízületek a csontozat mellett egyaránt fontosak állóképességünk fenntartásában, napi tevékenységeink megfelelő elvégzésében. Az izomszövet körülbelül 70-75 százalékát alkotja víz, a megfelelő folyadékegyensúly fenntartása tehát elengedhetetlen az optimális izomműködéshez.
  • Testhőmérséklet: A test víztartalma fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. Befolyásolja ugyanis a teljes testhőmérsékletet, valamint segíti eloszlatni a hőt. Ha testünk egy hosszú autóút alatt, a hőség következtében túlságosan felhevül, a víz izzadtság formájában távozik, a verejték pedig bőrünk felületén keresztül hőt von el a szervezetből. Az izzadás a leghatékonyabb módja annak, hogy megakadályozza testünk túlmelegedését, az így elvesztett folyadékot azonban folyamatosan pótolnunk kell ahhoz, hogy a hőszabályozás jól működjön.


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3435 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x