Tényleg az agyban keletkezik a vágy?
Címlap / Szépség-Egészség / Tényleg az agyban keletkezik a vágy?

Tényleg az agyban keletkezik a vágy?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Menopauza előtt áll, mégis tapasztalja magán a csökkent szexuális vágyat? Amerikai kutatók szerint a jelenség hátterében bizonyos agyi véráramlási zavarok is állhatnak. Dr. Demjén László nőgyógyász a sok nőt zavaró problémáról beszélt.  

Kisebb a vágy, ha az agy másképp kapcsol
A Fertility and Sterility című szaklapból derült ki, hogy Georgia-i kutatók szerint azon klimax előtti nőknél, akik csökkent szexuális vágyról számoltak be, véráramlási zavarok érintik az agy bizonyos területeit. A szakemberek 16 hölgyet vizsgáltak meg, akik közül hatnál normális szexuális funkciót regisztráltak (átlagosan 29 évesek voltak), tízen pedig a szexuális vágy hiányával és alacsony aktivitással küzdöttek (átlagéletkoruk 37 év volt).


Maga a vizsgálat úgy zajlott, hogy a nőknek szexuális tartalmú filmrészleteket vetítettek, miközben agyi történéseiket mágneses rezonancia vizsgálattal (MRI-vel) monitorozták. A szexuális zavarokkal élő hölgyeknél a látottak hatására az agynak olyan területe aktiválódott (az anterior cingulate gyrus), amelyhez olyan érzelmek köthetők, mint a fájdalom, a depresszió és az apátia. Ezen kívül aktivitást mutatott még a tanulásért és emlékezetért felelős amigdala is.
Ezzel szemben a normális szexuális vágyú hölgyeknél jóval erősebben aktiválódott a jobb oldali thalamus, amely a kutatók szerint szerepet játszik a szexuális izgalom kialakulásában. Reagált a stimulációra az agy parahippocampal gyrus nevű része is, amely emlékeket „gyárt” és elő is hívja azokat. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a vágy csökkenésének fiziológiai okai is vannak, ha pedig ez nagyobb vizsgálatokkal is beigazolódik, az a terápiáknak is új irányokat szabhat.


Van megoldás?
Dr. Demjén László  nőgyógyász szerint a csökkent nemi vágy nagyon sok nőt érint, ami igen zavaróan hat a kapcsolatokban.
- Egyes becslések szerint a nők ötöde találkozik ezzel a problémával. Ráadásul, amíg a férfiaknak ilyen esetekben már könnyedén elérhetőek bizonyos vágyfokozók, az amerikai FDA (US Food and Drug Administration) nem ismer el egyetlen ilyen célú szert sem a hölgyek számára. Vannak ugyan a piacon – jellemzően online rendelhető – szerek, de ezek egy részét nem törzskönyvezte a hatóság. Más ilyen jellegű szerek az inkák egyik kultúrnövényét, a Maca hatóanyagát tartalmazzák, amelyet elsősorban vitalizáló ereje miatt fogyasztanak. A forgalmazók szerint ez az anyag természetes afrodiziákumként hat nőkre és férfiakra is, bár egyelőre nincsenek erről érdemi visszajelzések. Ugyanakkor állítólag rövidesen piacra kerül majd egy tesztoszteron alapú készítmény is, kifejezetten a nők vágyfokozójaként. Addig azonban érdemes minden tényezőt megvizsgálni, ami csökkent nemi vágyhoz vezethet - hangsúlyozza dr. Demjén László.
Éppen ezért ilyen probléma esetén sokat segíthet a nőgyógyász, aki tekintetbe veszi a stresszt, az esetleges menopauzát, a fogamzásgátló szerek túl hosszú ideig történő szedését, a depresszió ellenes gyógyszereket, sőt, akár további szakorvosokhoz is utalhat. A csökkent nemi vágy mögött ugyanis pajzsmirigy-problémák is állhatnak, ilyenkor endokrinológus segíthet. A szakember szerint a nők gyakran könnyebben megosztják ilyen jellegű problémáikat a nőgyógyászukkal, mint a partnerükkel, ami akár az első lépés lehet a változás, az újból örömteli nemi élet felé.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 6601 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x