Fogamzásgátlás? Vizsgáltasd ki magad előtte!
Címlap / Szépség-Egészség / Fogamzásgátlás? Vizsgáltasd ki magad előtte!

Fogamzásgátlás? Vizsgáltasd ki magad előtte!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-02-03

A számos fogamzásgátlási lehetőség ma már lehetővé teszi, hogy a módszer kiválasztásához figyelembe vegyük a kort, az egészségi állapotot, és a rizikófaktorokat. A döntés előtti kivizsgálás jelentőségéről dr. Demjén László nőgyógyász beszélt.  

Mikor ellenjavallt?
Alapvetően igaz, hogy egy egészséges nő használhat hormonális fogamzásgátló tablettát, ám tudni kell, hogy vannak olyan kockázati tényezők is, amelyeket figyelembe kell venni a döntés előtt. Ezeket a tényezőket pedig mindenképpen ismernie kell a nőgyógyásznak – ez indokolja elsősorban a választás előtti tanácsadást és kivizsgálást.
Léteznek olyan állapotok, betegségek (ún. abszolút kontraindikációk), amelyek kizárják a hormonális fogamzásgátlók használatát. Ilyenek például az előzmények közt szereplő tisztázatlan vérzéses rendellenesség, visszérgyulladás, magas vérnyomás, trombózis, akut vagy krónikus májbetegség, súlyos vesebetegség, egyes szemészeti betegségek.


A relatív kontraindikációk azok az állapotok, amelyeket mérlegelnie kell a szakorvosnak, mielőtt megfelelő megoldást javasol. Ide tartozik többek közt a cukorbetegség, a migrén, a mióma, a terhesség alatt súlyosbodó betegségek (például sclerosis multiplex, epilepszia), tervezhető műtétek előtti és közvetlenül azutáni állapot. Éppen ilyen mérlegelésnek kell megelőznie a 35 év feletti dohányzó nők és a 2 éve még nem menstruáló lányok esetében is a fogamzásgátló módszer kiválasztását.

Számtalan megoldás létezik

A leggyakrabban használt hormonális fogamzásgátlás tabletta, injekció és hüvelygyűrű formájában is hozzáférhető, és bizonyítottan biztonságos, kényelmes megoldást jelent. Ám – különösen a kizáró okok megléte esetén – érdemesebb a hormonmentes megoldásokat választani, mint például az óvszer, a pesszárium, a spermicid krémek, a hüvelykúpok- és tabletták, és a méhen belüli eszköz. Főként a tartós kapcsolatban élők alkalmazzák a természetes módszereket, mint a megszakított közösülés, a hőmérséklet mérése vagy a naptármódszer, amelyek szintén hormonmentesek, de jóval kevésbé megbízhatóak. Kizárólag végső esetben jöhet szóba az esemény utáni tabletta használata is, amely csak ritkán és megfelelő indok esetén jelenthet megoldást a magas hormontartalma miatt.
A széles kínálat ugyanakkor rossz döntést is eredményezhet, így a módszer kiválasztásához feltétlenül érdemes nőgyógyásszal konzultálni. A nagy lépés előtt
Fontos, hogy a fiatal lányok már az első aktus előtt gondolják végig a lehetőségeket, ideális esetben az édesanyjukkal együtt. Éppen ezért van ma már lehetőség egyes nőgyógyászati rendelőkben arra, hogy az anya és a lánya egyszerre vegyenek részt egy tanácsadáson, amit a lány kivizsgálása követ. Ugyanis ekkor dőlhet el, hogy milyen típusú fogamzásgátlási módszer lesz a legoptimálisabb, a legkényelmesebb, mi jár a legkevesebb mellékhatással - hangsúlyozza dr. Demjén László nőgyógyász.
Az itt elhangzó információk nem csak a döntés szabadságát adhatják meg a védekezni kívánó fiatalnak, de olyan hasznos tanácsok, fontos válaszok is elhangozhatnak, amelyek az édesanya is aggodalmait is eloszlathatják. A cél mindenképpen az, hogy azok a fogamzóképes nők, akik felelősen szeretnének dönteni a szexuális életükről és annak következményeiről, minél több információval rendelkezzenek a témában, és elkerülhetőek legyenek a nem kívánt terhességek, fertőzések.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1765 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x