Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!
Címlap / Szépség-Egészség / Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!

Növessz bajuszt, hogy megments egy manust!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-06-20

A férfiak egészségéért és a prosztatarák ellen idén már ötödik alkalommal csatlakoznak önkéntesek a nemzetközi Movember-mozgalomhoz. A bajuszhuszárok 2013-ban is a prosztatarák ellen harcolnak ékes arcszőrzetükkel.  

Idén novemberben ismét egy hónapon át növesztik önkéntesek a kampány védjegyeként szolgáló, különböző formájú és hosszúságú bajszokat – ezzel is felhívva a figyelmet a betegség megelőzésére, a férfiak egészségének fontosságára. Novemberben a kampány facebook oldalán urológus és dietetikus szakemberek adnak folyamatos tájékoztatást, a Movember Hungary zárásaként pedig a hónap végén hivatalos Bajusz Party-val ünneplik meg a mozgalmat. A kampányból befolyt összeget idén az Országos Onkológiai Intézet számára ajánlják fel. A cél, hogy egy olyan orvosi műszert tudjanak vásárolni, amellyel a prosztataműtét után felügyelni lehet a beteg egészségügyi állapotát. Egész hónapban fogyasztható lesz továbbá a kampányhoz csatlakozó éttermekben az úgynevezett Movember-koktél, amelynek bevételéből a résztvevők koktélonként 390 forinttal támogatják a mozgalmat - mondta el Tenner Benjamin főszervező.


A Movember Hungary-hez idén is számos híresség csatlakozik. A kampány-indító sajtótájékoztatón a mozgalom támogatói közül többen is jelen voltak: Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere, Fehér Balázs, a Carbonfools énekese, Harsányi Levente műsorvezető, Papp Gergő, alias Pimasz úr, Gaskó Balázs műsorvezető, Gosztonyi Zsolt szerkesztő-riporter, Kammerer Zoltán és Storcz Botond olimpiai bajnok kajakozók, valamint Hegedűs Lajos és Kanta József, az MTK focistái.


De mi is a Movember?
Egy ausztrál kezdeményezés alapján a férfiak félreteszik egy teljes hónapra a borotvát és világszerte megnövesztik bajszukat. Ezzel hívják fel a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is törődniük kell egészségükkel és szembe kell nézniük az egyik legelterjedtebb férfibetegséggel, a prosztatarákkal. Az Ausztráliából indult Movember mozgalom célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét arra, hogy ne hanyagolják el saját egészségüket, figyeljenek oda a problémákra, rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon. A bajusz egy „kitűző”, melyet büszkén visel gazdája, ahogy a mellrák kampány támogatói a rózsaszín szalagot hordják a szívük felett. A mozgalommal az évek során több mint 174 millió dollár adományt tudtak gyűjteni a résztvevők.


Ötödször jár hazánkban a nemzetközi mozgalom
Négy éve kezdte meghódítani a magyar férfiközönséget az egy hónapig tartó csoportos bajusznövesztés, amelynek sikere talán a hagyományoknak is köszönhető: a magyar történelem során ugyanis óriási szerepet töltött beaz arcszőrzet, ezen belül pedig a bajusz viselete. A férfiasság egyértelmű jelképeként tartották számon ezt a hol kackiás, hol pedert, hol rövidre nyírt, hol pedig gondosan göndörített szőrzetet. Jelentése és alakja korok és társadalmi rétegek szerint is változott – számos formában visszaköszönt, sokszor kötötték történelmi személyiségekhez is.

Az elmúlt időszakban a bajusz számtalan online magyar mém-ben is vicces kellék lett, sőt, divatcikkeken is előszeretettel ábrázolják.


Eddigi eredmények és gyűjtések:

Az elmúlt négy évben a Movember Hungary adomány-gyűjtésével többek között a Mentsük meg a férfiakat! mozgalmat, a Magyar Rákellenes Ligát, idén pedig az Országos Onkológiai Intézet munkáját támogatja.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2989 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x