A gyömbér émelygés ellen kiváló és afrodiziákum is
Címlap / Szépség-Egészség / A gyömbér émelygés ellen kiváló és afrodiziákum is

A gyömbér émelygés ellen kiváló és afrodiziákum is

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. Egymástól teljesen eltérő ételek ízesítésére használják, és legalább ilyen változatos gyógyító erejének hatóköre is. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. 

Az egyik legrégibb fűszer és orvosság. Egymástól teljesen eltérő ételek ízesítésére használják, és legalább ilyen változatos gyógyító erejének hatóköre is. Egyes hagyományok szerint a gyömbér felhevít és javítja a memóriát. Az illatszeripar is szívesen alkalmazza, nem tudni ezért-e, de elsősorban férfikölnik adalékaként. Napjainkban elsősorban utazási betegségeket, rossz emésztéssel kapcsolatos tüneteket gyógyítanak vele, de megfázásos megbetegedések kezelésére is alkalmas.

Dél-Kínában és Indiában már ősidők óta ismerik a kurkumával és a majoránnával szoros rokonságban álló gyömbért, amely valamikor az időszámításunk kezdetén jelent meg Európában, ahol hamarosan igen ritka és drága áru lett. Az ókori indiaiak testet, lelket megtisztító szerként tekintettek rá, vallásos ünnepek előtt ezért gyömbért ettek, hogy leheletük édes, az istenek számára elfogadható legyen.
A gyömbér a kínai ételek egyik legfontosabb ízesítője. Konfuciuszról azt tartják, hogy minden étkezéskor fogyasztott gyömbért. A híres kínai "öt-fűszer keverék" egyik elengedhetetlen alkotóeleme. A gyömbérgyökér alakja felettébb emlékeztet az emberi ujjra, épp ezért azt tartották, hogy ha a terhes nő gyömbérgyökeret tart magánál, gyermeke fölös ujjal fog születni. Az orvoslásban is felhasználták, pl. gyomorfájás, hányás, hasmenés stb. esetén alkalmazott melegítéses vagy égetéses gyógykezelésekhez.

Angliában és az amerikai gyarmatokon gyomornyugtató italokat és sört készítettek belőle. Ez utóbbi előfutára volt a mai világos gyömbérsörnek, amely még mindig népszerű házi patikaszer hasmenés, émelygés és hányinger ellen.

Afrikában a férfiak körében, mint szexuális erőt növelő afrodiziákum terjedt el. Új-Guineában a szárított gyömbérgyökeret, fogamzásgátlóként használták.

A kínai tengerészek évezredek óta gyömbért rágcsálnak tengeribetegség ellen. Az utazás során fellépő émelygés megelőzhető, ha az indulás előtt 3-4 órával 100-200 milligrammnyi gyömbért fogyasztunk. Ha az óvintézkedés ellenére mégis rosszul lennénk, a gyökérből vágjunk le egy kis szeletet vagy egy körömnyi darabot, kezdjük el rágcsálni lehetőleg minél hosszabb ideig. Illóolaját is alkalmazhatjuk, ilyenkor 30-50 percenként szippantsunk a gyömbér olaját tartalmazó üvegcséből, melyhez egyenlő arányban (10-10 csepp) kamilla- és borsmenta olajat is keverhetünk. Előnyös tulajdonsága, hogy nem hat a központi idegrendszerre és ezért nem okoz mellékhatásként fáradtságot, álmosságot, így azok is nyugodtan használhatják, akik vezetnek.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 4286 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x