Egyre nagyobb probléma a férfimeddőség Magyarországon
Címlap / Szépség-Egészség / Egyre nagyobb probléma a férfimeddőség Magyarországon

Egyre nagyobb probléma a férfimeddőség Magyarországon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-08-15

Egyre nagyobb a meddőségi probléma a férfiak körében, akiket a stressz, az alkohol, a dohányzás, az egészségtelen, mozgáshiányos élet, a környezetszennyezés, a tartós gyógyszerhasználat és a helytelen öltözködés is veszélyeztet. Bár a segítő lehetőségek köre példátlanul szélesedett az elmúlt években, ezekkel kevesen élnek. 

Míg a világ más részein a túlnépesedéssel küzdenek, Európában becslések szerint a családok 12-15 %-át érinti a meddőség problémája. Magyarországon minden ötödik pár küszködik azzal, hogy nem vagy csak nagy nehézségek árán sikerül a gyermeknemzés. Az esetek 40 %-ában a férfi, 40 %-ában a nő, 20 %-ában pedig mindkét fél oka a sikertelenségnek. Becslések szerint akár egymillió ember is érintett lehet.

 – Egyre nagyobb a meddőségi probléma. A spermiumszám, azaz a megtermékenyítő képesség csökken, a gyermekvállalás időpontja pedig kitolódik, ami egy bizonyos életkor után szintén megnehezíti a teherbeesést. Magyarország lakossága évente egy Szekszárdnyi lélekszámú emberrel csökken – hívta fel a figyelmet Hajdúszoboszlón, a Magyar Andrológiai Tudományos Társaság (MATT) éves kongresszusán a szervezet elnöke, Prof. Dr. Papp György.


A férfiakat különösen veszélyezteti a stressz, az egészségtelen, mozgáshiányos élet, a környezetszennyezés, a tartós gyógyszerhasználat, a helytelen öltözködés – például a túl szűk farmer – is. A dohányzás, az alkohol, a drog káros hatásaihoz sem fér kétség. – Jelenleg nem tudunk olyan kábítószerről, ami ne lenne káros, ráadásul a drogok az örökítő anyagot teszik tönkre. Az alkohol nehezíti a spermiumok mozgását a spermaplazmában, májat károsító hatása pedig csökkenti a férfihormonok szintjét. Mindezzel a következő generáció kerül veszélybe – mondta Prof. Dr. Papp György.

A MATT elnöke ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a segítő lehetőségek köre példátlanul szélesedett az elmúlt években – ezekkel azonban kevesen élnek. Az andrológiai ellátó hálózat szakembereit például a problémákkal küzdő férfiak mindössze 8-10 %-a keresi fel magától. – Kevés információval rendelkeznek az emberek a spermabankok szolgáltatásairól is. Ezek az intézmények nem csak akkor jelenthetnek nagy segítséget, ha valakinek donorra van szüksége a megtermékenyítéshez vagy tumoros betegséggel küzd, és a kezelésekkel együtt járó spermaszám csökkenés vagy vazektómia előtt lefagyasztatja az ivarsejtjeit.


A spermabanki tárolás biztonságot jelent mindenkinek, aki apa szeretne lenni. Érdemes elgondolkodni a lehetőségen azoknak is, akik élsportolnak, tartósan nagy stressznek vannak kitéve, speciális körülmények között – például melegben, sugárzó vagy kémiai anyagok közelében – dolgoznak. A spermabankolás költségei kezelhetők, igazodnak a magyar bérekhez. Mindenkinek joga van a gyermekvállaláshoz, a nyugalom pedig megvásárolható – mondta Prof. Dr. Papp György.

 A szakember a megelőzés más formáira is felhívta a figyelmet, és egészséges táplálkozásra, rendszeres sportra buzdítja a férfiakat, valamint azt tanácsolja, hogy a gyermeket tervező párok nagyjából egy éves hiábavaló próbálkozás után mindenképpen forduljanak orvoshoz, ne várjanak éveket.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 2157 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x