Gönci kajszi - Boldogkőváralja palackba zárt esszenciája...
Címlap / Szépség-Egészség / Gönci kajszi - Boldogkőváralja palackba zárt esszenciája

Gönci kajszi - Boldogkőváralja palackba zárt esszenciája

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2023-12-05

Palackba került idén is az egyik közkedvelt hungarikum, a gönci barackpálinka. A Hernád völgyében, Boldogkőváralján organikusan művelik, gyógynövénykivonatokkal permetezik a barackfákat a légiesen könnyű, bódító illatú, zamatos végeredmény érdekében. 

Történelmi tájra lép az utazó, ha a Hernád völgyének vidékét szemelte ki úticélnak. A selymes füvű legelők, a szelíd dombhajlatok és a kacskaringós folyó páratlan élővilága már őseinket is lenyűgözte. A zöldellő rétek az állattenyésztés, a dombok és hegyláblejtők pedig a szőlő- és gyümölcstermesztés számára kínálnak kedvező lehetőséget.
 
A XIX. század elején Európán végigsöprő filoxérajárvány miatt a szőlő- és borkultúrát fokozatosan leváltotta a gyümölcstermesztés és a pálinkakészítés. A gondos munkának köszönhetően az egyéni illat- és zamatvilággal rendelkező gönci barackpálinka méltán van a hungarikumok között.
 

A körülhatárolt vidéket 45 település alkotja, a névadó Göncön kívül többek között a Károli-féle bibliafordításról híres Vizsoly, Tállya, Szerencs és a mesebeli falu, Boldogkőváralja is. A kistelepülés nyugalmát a település fölé magasodó Bodókő sziklán álló vár őrzi, amelyet a néphagyomány szerint IV. Béla király az életét a tatárok elől megmentő helybéli lakossal építtette fel. A térség közepén fekszik Boldogkőváralja.  A község nevével lassan egybeforr az eredetvédett, intenzív illatú és zamatú gönci barackpálinka, amelynek karakteres ízéhez a település körzetében termett gyümölcs szolgál alapul.

A községben alapította a BESTILLO Pálinkaházat Czakó Gábor, feleségével, Mónival, továbbá Debreceni Klárával és Vavrek Zsolttal. A gondos tulajdonosok a hathektárnyi, 2400 kajszi fából álló ültetvény esszenciáját varázsolják üvegekbe. 
 
Nemrégiben került palackba az idei termés, amely a sok nyári napsütésnek köszönhetően egészen páratlan zamatú lett, a kellemes tónusú mag karaktert és a jól hangsúlyozott gyümölcsös ízvilágot édeskés, friss virág illatok gazdagítják. Czakóék nagy gondot fordítanak a birtok organikusan művelésére, gyógynövénykivonatokkal permetezik, a talaj és a gyomflóra művelésével teszik ellenállóvá a fákat.
 
Ennek köszönhetően kimagasló minőségű gyümölcsöt tudnak szüretelni, amely alapvető fontosságú kiindulópontja a pálinkakészítésnek, de a hagyo
mányok őrzése, valamint a technológia szigorú betartása is hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemben első osztályú párlat kerüljön a BESTILLO elegáns palackjaiba.
 
Hosszú az út a kajszi tavaszi virágzásától az asztalra kerülő illatos pálinkáig. Az érett, egészséges gyümölcsből először cefre készül. A gondosan válogatott, átmosott, aranyszínű gyümölcs a magozóba kerül. A zúzott, aprított gyümölcs pépes állapotúvá válik, így a sejtfalak felszakításával a cukortartalmú lé hozzáférhetővé válik az élesztő számára. Az erjesztési folyamat során a tartályokban a barack cukortartalma 6-10 nap alatt alakul át alkohollá és szén-dioxiddá. A párlat rozsdamentes acéltartályba kerül, ahol legalább három hónapon át időzik. A palackozás előtt lágy ivóvízzel végső alkoholfokára hígítják, amely szerintük 40%-osan adja vissza a legjobban a gyümölcs illatát és karakterét.
 
A gönci barackpálinka egyike a legismertebb eredetvédett pálinkáknak. Czakó Gábor és tulajdonostársai a hagyományokat a modern technológiával ötvözve, a sárgabarack valódi ízét szeretnék eljuttatni a hozzáértő fogyasztók asztalára. Zimankós téli estéken a meleg szoba ablakán át a hóesést figyelve, jól eshet egy-egy kupica ebből a légiesen könnyű, bódító illatú, zamatos gyümölcspárlatból.

További információ:http://www.bestillo.hu/
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 3935 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x