A fehérköpeny szindrómába is bele lehet halni
Címlap / Szépség-Egészség / A fehérköpeny szindrómába is bele lehet halni

A fehérköpeny szindrómába is bele lehet halni

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2022-05-20

Orvoshoz járni senki sem szeret. Ez tény, sőt vannak olyanok is, akik kiugró vérnyomás értéket produkálnak, hipertónia gyanúját keltve ezzel. Aztán mikor hazaérnek, minden újra a normál kereteken belül mozog. Hogy mennyire kell komolyan venni az orvosnál produkált magas vérnyomást, arról dr. Kapocsi Judit magas vérnyomás specialista beszélt. 

 Fehér köpeny szindróma
Bármilyen problémával fordulunk orvoshoz, a vérnyomásmérés a legtöbb háziorvosi rendelőben rutinszerűen zajlik. Sokan azonban megdöbbennek a kapott értéken, ugyanis meglehet, hogy otthoni körülmények között a normál értéket produkálnak, azonban orvosnál kiugróan magasat. Ilyen esetben fehér köpeny szindrómáról beszélünk.
 
Betegség, vagy sem?
Régebben a szakemberek csak legyintettek a problémára, viszont friss tanulmányok már azt sugallják, hogy nem ártana komolyan venni, mivel az ilyen emberek több mint a felénél előbb-utóbb ténylegesen kialakul a hipertónia. Dr. Sheldon G. Sheps, a Mayo Clinic orvosprofesszora hozzátette, hogy bizonyított tény, hogy az idősebb, fehér köpeny szindrómás betegeknél vérnyomáscsökkentő hatására csökken a szívproblémák kialakulásának valószínűsége (ennek ellenére egy egészséges fiatalnak nem feltétlenül kell rögtön gyógyszerekhez nyúlni, ám nem árt rendszeresen ellenőrzésen rész venni). A problémát azért sem érdemes figyelmen kívül hagyni, mert a Johns Hopkins Kórház közleménye szerint az orvosnál produkált hipertónia idős korban ugyanúgy megnöveli a stroke és a szívinfarktus kialakulásának esélyét, mint az általános hipertónia.

 
 
Bár a nemzetközi irányelvek még nem ajánlják mindenkinek, hogy gyógyszeresen kezeljék problémát, mivel több kutatást kell még elvégezni a témában. Ám ha valakinél magas vérnyomást mérnek az orvosi rendelőben úgy, hogy otthoni körülmények közt normális értéket produkál, a következőket érdemes tenni, a további problémák elkerülése érdekében:
 
Mérje meg otthon azonos időpontban a vérnyomását: „ vérnyomását minden nap azonos időpontban, ülő helyzetben mérje úgy, hogy az alkarját támassza meg és a felkarja maradjon szabad, ne szorítsa el semmi. Amennyiben magas értéket mutat az eszköz, 1 perc múlva ismételje meg a mérést, majd 1 perc múlva újra - harmadszor is-, ügyelve arra, hogy a pulzusszámot is számolja! Ha három nap is a normál tartományon kívül mozog a vérnyomása, nagy eséllyel hipertóniás”- mondja dr. Kapocsi Judit magas vérnyomás specialista.

 
24 órás vérnyomásmérés: az előbbinél még jobb megoldás, hogy kér az orvosától 24 órás vérnyomásmérőt, mely a nap folyamán többször, különböző körülmények között is megméri az értékét, így tisztában lehet az esetleges kiugrásokkal.
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 1252 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x